IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции се насочват към най-добрата си година от десетилетие

Секторът записва 41% ръст от началото на годината в рамките на индекса S&P 500

17:30 | 19.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичните акции се насочват към най-добрата си година от 2009 г. насам, подчертавайки интереса на инвеститорите в компании, които предлагат всичко – от чипове за памет до социални мрежи, пише Wall Street Journal.

Инвеститорите предпочитат книжата на бързо растящи, сравнително скъпи компании, пред тези на по-ниско оценените.

Технологичните акции остават лидери на пазара. Технологичният сектор в S&P 500 записа 41% ръст за тази година, което е значително повече от 25-те процента повишение на целия индекс. С това технологичните акции се насочват към най-големия си годишен растеж от 2009 г.

Всичко това се случва напук на множеството проблеми в сектора, включително за това как големите технологични компании се справят с опазването и използването на потребителски данни, антитръстови разследвания и митата върху потребителски устройства.

За много мениджъри ръстовете отразяват увереността, че технологичните компании ще могат да продължат да носят големи приходи и ще се радват на ръст на печалбата, въпреки сигналите за охлаждане на световната икономика.

Сред онези с най-голям растеж в сектора се нареждат производителите на чипове, както и компаниите, които създават устройства за правенето на чипове. Applied Materials е записала 90% ръст на цената на акциите си тази година, Tokyo Electron – 85%, ASML Holding – 81%, а Lam Research се радва на над двоен скок на стойността на книжата си.

"Това са компании, които помагат на производителите на чипове да правят по-добри чипове с повече транзистори“, коментира Джон Фрийман, вицепрезидент в CFRA. “Те държат ключа, което значи и властта над цените на този етап“.

Книжата на компаниите, фокусирани върху дигитални разплащания, също се представят добре – нещо, което инвеститорите отдават на нарастващото присъствие на технологията по целия свят.

"Ако преди 20 години ми бяхте казали, че ще използвам картата си Visa, за да платя един долар за паркинг място в Мадисън, Уисконсин, щях да ви кажа, че сте луд, но сега това е единственият метод, който приемат“, коментира Том Плъмб, президент и портфолио мениджър в Plumb Funds.

Той твърди, че компанията му държи най-голям дял във Visa, чиито акции повишиха стойността си с 36% тази година. Освен това фирмата притежава книжа и от Mastercard, които от началото на годината са увеличили цената си с 49 на сто. През октомври и двете компании отчетоха по-добри финансови резултати от очакваното за последното тримесечие, благодарение на по-големите разходи на потребителите през кредитни и дебитни карти.

След големия пазарен подем някои инвеститори все пак вярват, че част от технологичния сектор е нараснал прекалено много. Почти един на всеки трима фонд мениджъри вярва, че най-популярната позиция на пазарите залага на увеличение на цената на акциите на американските технологични компании и на други бързо растящи фирми, сочи проучване на Bank of America, проведено по-рано през ноември.

А в една област, която е особено зависима от иновациите, някои компании ще бъдат по-добри опции за инвестиции от други.

"Само защото сте на върха, не означава, че ще останете там“, коментира Фрийман. По думите му Oracle, чиито акции са записали 24% ръст на цената си от началото на годината, е една от най-големите софтуерни компании в света, но все пак може да е изложена на риск, защото навлезе прекалено късно в бизнеса с облачни услуги.

Да не забравяме и финансовите резултати. От 11-те сектора на S&P 500, технологичните компании записаха най-голям спад на печалбата за третото тримесечие според FactSet. Секторът отчете около 5,3% понижение на печалбата спрямо същия период година по-рано, в сравнение с 2,3% за целия S&P 500.

През последните няколко месеца няколко технологични компании показаха забавяне на набраната инерция. Amazon.com отчете първия спад на печалбата си от повече от две години, а Netflix не успя да изпълни целите за ръста на броя абонати за второ поредно тримесечие.

Но експерти твърдят, че цените на технологичните акции са продължили да растат въпреки това, отчасти заради ниските очаквания преди началото на сезона на отчетите. Към 30 юни анализаторите очакваха технологичният сектор да отчете 9,4% спад на печалбата за третото тримесечие според FactSet.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Е, там имат нужда от пукане на балона. Нароиха се безброй стартъпи, кой от кой по-измислен от другия. Трябва да се случи нещо като сривът на дот-ком, за да се оттделят стойностните от останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Varfor
преди 4 години
Един голям балон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още