IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вл. Русев: НОИ да коригира коефициента за изчисляване на пенсиите

Ако това не се случи, ще има хора, за които двете пенсии ще са по малко от една, каза изпълнителният директор на ПОД „Алианц България“

14:48 | 19.11.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Необходимо е да се промени начинът, по който Националният осигурителен институт (НОИ) изчислява индивидуалния коефициент за пенсиите на хората, които изберат да получават пенсии от универсалните фондове. Това коментира Владислав Русев, член ан УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване и изпълнителен директор на ПОД „Алианц България“, във връзка с последните предложения за изплащането на пенсията от втория стълб за бъдещите пенсионери, които се осигуряват в него.

„Ако това не се случи, в началото ще има хора, за които двете пенсии ще са по малко от една“, заяви Русев пред bTV. Той поясни, че това се отнася за част от хората в първите години, в които ще се получава втора пенсия, в случай че НОИ не коригира начина, по който калкулира индивидуалния коефициент (коефициентът на редукция, бел. ред.)

Владислав Русев подчерта, че целта е универсалните пенсионни фондове да допълват пенсиите на тези от Държавното обществено осигуряване. И отбеляза, че първоначалната идея за втори пенсионен стълб не е била да се конкурира с НОИ, както и че целта не е била Държавното обществено осигуряване да намалява пенсиите на хората, които искат да получат парите си от универсалните фондове. 

Експертът припомни, че през 2002 година е предвиден коефициент, с който да се коригира разликата между това, че родените преди 1960 година нямат осигуряване в УПФ, а родените след тази година, имат.

„Само че след четири години всички работещи вече ще имат УПФ, защото родените преди 1960 година вече ще са се пенсионирали и този коефициент би следвало да отпадне. Законът е такъв, че коефициентът трябва да отразява разликата, тоест с колко по-малко хората с универсални фондове са внасяли в НОИ. Само че НОИ увеличава разликата толкова, че тя в момента е 20%. Ако се калкулира правилно тя не е повече от 6-7%“, допълни още експертът.

По думите на Русев грешка на Националния осигурителен институт е, че когато се прави сравнението между вноската за универсален фонд и вноската за първия стълб, се пропуска участието на държавата в осигуряването, което беше въведено преди няколко години.

Всички са наясно с проблемите, свързани с индивидуалния коефициент и че той трябва да бъде обсъждан, допълни Русев.

Той пресметна, че първите пенсионери с втора пенсия биха получили около 40-45 лева пенсия от втория стълб.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
penman
преди 4 години
Никакъв коефициент не трябва да се променя. Всеки може да прехвърли при желание вноските си в НОИ. Проблемът е в това, че мнозинството от българите не внасят или внасят скромни вноски, а после искат високи пенсии. А и самите пенсионни дружества имат разбойнически такси и страшно раздути разходи, а и предпочитам да инвестирам лично средствата си, отколкото да се доверя на техните "специалисти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още