IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящите цени на акциите маскират затруднената глобална икономика

Проблемите с търговската война, Brexit и високите нива на корпоративния дълг все още не са разрешени

11:10 | 18.11.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Пазарите гледат към бъдещето. Поскъпването на акциите от началото на октомври означава, че много инвеститори вече калкулират растежа през следващата година. Това подобряване на настроението обаче е преждевременно: няма примирие в търговската война, Китай се забавя, Brexit без сделка все още е реален риск, фабриките са в застой и, извън САЩ, централните банки използваха голяма част от боеприпасите си. Проблемите пред световната икономика са непроменени. Те биха могли да се влошат значително, пише Financial Times.

Паричните стимули от Европейската централна банка и Федералния резерв на САЩ, както и положителните сигнали относно отмяната на митата за Китай от президента на САЩ Доналд Тръмп, успокоиха инвеститорите, че светът ще избегне рязък спад. Това чувство на облекчение помогна на S&P 500 да се достигне нов рекорд миналата седмица, докато германският индекс Dax 30 нарасна със 7% от началото на октомври, както направи и основният италиански индекс. Френският CAC 40 се повиши с 4 процента

И все пак спорната „временна“ сделка между САЩ и Китай все още не се е превърнала в нещо съществено. Вместо това Тръмп миналата седмица заплаши, че ще увеличи митата за Пекин, ако скоро не бъде постигната сделка. Китайските капиталови инвестиция тази година се движат с най-ниския си темп от две десетилетия, което поражда страхове от по-голямо забавяне от предвиденото в най-голямата икономика в света според някои мерки.

Щетите от търговското напрежение обаче, макар и облекчено, може би вече са нанесени. Американските бизнес ръководители посочиха, че капиталовите разходи вероятно ще се забавят още в последното тримесечие на годината - инвестициите през третото бяха най-ниските от две години.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън може да е осигурил споразумение за оттегляне от ЕС, което удовлетворява неговата собствена партия, но няма гаранция, че общите избори ще прекратят сагата. Британската политика е променлива и Джонсън каза, че ако спечели, няма да удължи „преходния период“ до юли, отваряйки възможността за риск от сериозни смущения в търговията.

Показателите вече не се влошават, но все още не се подобряват. Данните, публикувани миналата седмица, показват, че Япония е отбелязала най-бавния си темп на растеж от една година през третото тримесечие, а Германия и Великобритания едва растат, макар че избегнаха рецесията. Цифрите за растежа в Полша, Чехия, Словакия и Румъния се оказаха под очакванията, тъй като забавянето на производството в Германия се пренесе към доставчиците й.

Дебатът се измести върху правителствените разходи, но има малко признаци, че фискалните стимули вече са достатъчни, за да поемат щафетата от монетарната политика. Финансовият министър на Южна Корея предупреди, че рекордните фискални стимули в страната му не успяват да се „прелеят” към останалата част от икономиката, както очакваше правителството. Германия флиртува с отказа от строгите си ограничения по отношение на заемите, но все още не се е ангажирала.

Това оставя централните банки като единственият стълб, подкрепящ растежа. Централните банкери в Европа и САЩ стартираха стимулиращи програми: намалението на лихвите от Фед вдъхна увереност на инвеститорите, докато на предпоследната среща на ЕЦБ Марио Драги рестартира покупките на активи. В Европа остана малко място за маневриране. Притесненията от лятото за високите нива на корпоративния дълг бяха смекчени поради политиката на лесни пари, а не защото рисковете изчезнаха.

Повишението при акциите е уязвимо. При сегашната възвръщаемост на сигурните активи, на инвеститорите им остават малко други вложения освен акциите. Очаква се растежът на корпоративните печалби в САЩ, който сега е нулев, да се възстанови през следващата година. Ако това очаквано възстановяване не се осъществи, фондовите пазари могат да се сгромолясат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 1
Yanis83
преди 4 години
Какво означава "Всичко беше без пари"? Щом има хора да вярват в "безплатният обяд" То в реда на нещата е те самите да са този "обяд".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 7
SS-23
преди 4 години
Именно , всички са спокойни за кредита който са взели , но когато останат без работа , няма значение дали са получавали 5000 , или 500 заплата в дългосрочен план-----И какво ще стане ? Какво ще им направиш "на практика"? Едно голямо НИЩО! Каквото и да посегнеш да им направиш "днес", "в другиден" ти ще си потърпевшия от собствените си действия!НЯМА вечен "растеж", т.е. вечно ограбване на Енергията на Тълпата. Социализма, който беше умишлено въведен като "пилотен експеримент" на предстоящото, ясно показа, че такава система работи. Сега при капитализма, 95% от хората по света, пратически нямат "растеж" и живеят всеки месец с една и също заплата и не само, че не са умрели, ами и деца отглеждат. Ами при социализма нали беше същото, само, че в пъти по-добре, защото всичко беше - БЕЗ ПАРИ! А след като сега 95% могат без "ръст4, зачи е напълно логично да се счита, че и останалите 5% трябва да могат! Под "ръст" имам напредвид нарастващо ограбване на чуждият труд. А интелектуалното и техническо развитие на човечеството, няма нищо общо с нуждата от "ръст" т.е. от ограбване на каквото и когото и да било! Всичко което се създава, открива - отива за благото на всички, като всеки има под една или друга форма, своят личен принос в това развитие. Но в нега няма експлатация и "използване на другия за лична изгода"!Толкова ли е трудно това да се види, че е възможно на практика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 3
abdul
преди 4 години
" Тия дето трупат няма къде да инвестират и купуват "Не трупат. Направо си ги печатат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 15
xapoznai
преди 4 години
Криза като 2008 няма да има - сега проблема си е изцяло при пенсионните фондове и надценените акции. Реалната икономика си работи. Просто в един момент ще изгорят спестяванията. Точно това е и целта на свръхпечатарството. Понеже едните са много алчни и искат да трупат, а другите пък трябва да има какво да ядат и се печата здраво. Тия дето трупат няма къде да инвестират и купуват свръх надценени акции със смешна възвращаемост, но пък цената им расте. Един ден просто ще има корекция, цените на акциите ще си дойдат на нормалните нива и всичко ок. Аз лично не смятам че ще стане скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
Иначе знам за какво говориш - и при мене от началото на този месец та до Коледа съботите и неделите са работни, за да смогнеме с поръчките. После ше въртиме палци до април... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 28 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Мда... мноо неща ги няма от тогава... и поне още половин милион българи... ;)Никой още не се е оправил от онази криза, еле па ние от пицата на Дянков, но това не значи, че някой е променил модела и философията на днешната икономика - същата сергия за балони, щото системата се движи от човешката алчност, а тя винаги води до едно и също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Именно , всички са спокойни за кредита който са взели , но когато останат без работа , няма значение дали са получавали 5000 , или 500 заплата в дългосрочен план .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Исках да кажа че процесът по прехвърляне на горещия картоф върви с пълна пара . Усилване на кредитирането при забавяне на икономиката е точно това .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 20
zelka007
преди 4 години
:)))човек , няма я онази вакханалия отпреди 2008 ... няма задръствания на кръстовища и да не можеш по цел ден да се разминеш в градът , няма я онази върволица от циментовози и строителни камиони , няма кредитна лудница ако ти прави впечатление ... според мен си има най-обикновенно оживление в работеща икономика ... само др.горанов ни е стегнал по-здравичко :))) ... живи и здрави пак ще пишем по темата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
И от предпоследния ред вече надушват какво иде и се изтеглят . Умните инвестиции бягат , мястото им се запълва с нови кредити . Дали ще е кредит за обратно изкупуване или за спасяване ,.......... 10 - тина трилиона за 2019 г , малко ли са ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още