IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германия не се намира в икономическа криза

Икономиката работи близо до пълния си капацитет, като някои сектори като строителството например, показват признаци на прегряване, посочи Йенс Вайдман

17:44 | 16.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Йенс Вайдман. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Управителят на германската централна банка Бундесбанк Йенс Вайдман обрисува положителна картина за икономическите перспективи пред страната. По думите му инерцията на растежа ще се ускори в средносрочен план, подчертавайки необходимостта от структурни инвестиции.

Най-голямата икономика в еврозоната работи близо до пълния си капацитет, като някои сектори, като строителството например, показват признаци на прегряване, посочи Вайдман в изказване от Франкфурт, цитиран от Bloomberg. По думите му страната не се намира в икономическа криза.

Коментарът му бе направен, след като Германия отчете изненадващ икономически ръст през третото тримесечие, разминавайки се с очакваната рецесия. Доверието на потребителите и бизнеса също се подобрява, както и заводските поръчки и износа – намек, че продължилият година спад в сектора на промишлеността може да е към края си.

Вайдман често изразява притеснението си за страничните ефекти от нестандартните политики на Европейската централна банка, като покупките на облигации например.

„Не съм против експанзионистичната парична политика“, заяви той. „Въпреки това трябва да се направи оценка доколко експанзионистична тази парична политика трябва да бъде“, посочи той.

Заявявайки, че лихвените проценти вече са близо до „долната граница“ – лихвата на ЕЦБ е минус 0,5%, Вайдман отново повтори познат рефрен на централните банкери в еврозоната, според които не само те трябва да работят за стимулиране на икономиката. Все повече нараства натиска върху правителствата за повече фискални стимули, стига да разполагат с капацитета за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 2
pinoccio
преди 4 години
Лихвата вече не върши работа като инструмент на монетарната политика. Както виждаме - затова не я вдигат, защото само ще се объркат още повече нещата. Вдигането на лихвата в този момент на свръхзадлъжнялост ще доведе до още по-голяма задлъжнялост, защото всичко взето на ниска лихва ще трябва де се връща на по-висока. Това е проста аритметика. След 10 години на нулеви проценти системата се е запушила откъм възможността за обслужване на дълговете като канализацията на Бояна и Драгалевци. Първо не имало възможност за стопяване на дълговете чрез инфлация и второ - заради нулевите лихви кредитите са скочили драстично. Така имаме да връщаме повече пари по два вектора. Това изяжда капитал и подрива формирането му. Ако можеше да ги вдигнат, щяха да ги вдигнат. Не могат. По всичките им дебели книги пише така - и от ФЕД се опитват, и от ЕЦБ се опитват,.Но в най-дебелата от тях, тази на Маркс - пише, че капиталът е толкоз всеяден, че накрая изяжда сам себе си. Точно това се случва в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Притесненията около немската икономика идват повече от други страни , отколкото отвътре . Доста комична ситуация . А доколкото виждам немците искат увеличение на лихвените проценти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
Тогава, вдигайте лихвите. Хем криза няма, хем лихвите са 0,дори отрицателни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още