IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За болно дете и трудова злополука ще се плаща и първият ден от болничните

Заради предложението на властта годишно една майка ще бъде ощетена с около половин заплата, показват изчисления на синдикатите

09:52 | 15.11.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Отпадането на заплащането на първия ден от болничните беше на нашите коалиционни партньори. Това заяви пред "Нова телевизия" председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова по повод предложението, което ГЕРБ и "Обединени патриоти" направиха вчера от 1 януари първият ден от болничните да не се заплаща.

„Напоследък се говори, че коалицията не е стабилна и няма да издържи. За нас е изключително важно да завършим мандата си, защото икономиката в България върви добре. Започват и трябва да бъдат довършени много строежи и проекти, важни за хората и държавата неща. Ако се спрем на икономиката, виждате ръст в доходите. Това трябва да продължи, трябва да има стабилно правителство. Трябва и нашите коалиционни партньори да получат удовлетворение. Това беше тяхно искане. Ако беше наше искане, вероятно щяхте да го видите в бюджета, още при внасянето му от правителството. Ние се обединяваме около тези неща”, каза тя.

Стоянова продължи да аргументира предложението, като каза, че то е изкристализирало в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години.

„Има ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях. Преди години, когато въведохме първите три дни да се плащат от работодателя, една от целите беше да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници. Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние. Сега искаме да разделим отговорността между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много“, посочи Стоянова.

Тя поясни, че има идея изключение от правилото да има за болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви, каза Стоянова.

„Проблемът с фалшивите болнични е голям. С инвалидните пенсии също има голям проблем. Има го, но само с контрол нещата не се решават. Данъчните контролират, но в основата на това да се събират приходи, е доброволното плащане. Контролът е само допълнителна мярка. В закона трябва да има текстове, които да те принуждават да го спазваш доброволно”, каза депутатът.

По думите на Менда Стоянова трудно се доказват тези неща, особено когато става въпрос за здравето на човек. От мярката тя очаква два ефекта. „Единият ефект ще бъде икономия от болничните, които плаща НОИ след третия ден, защото ще има ефект на общо намаляване на болничните. Такъв ще има, убедена съм, и разчитаме на такъв. Вторият ще се получи при работодателите, които така или иначе плащат една маса за работна заплата и голяма част от нея отива за болнични. Ако там хората работят, нормално е да се повишат средствата за работна заплата, тъй като ще се повиши производството. Разбирам работодателите, които са в ситуация работниците да не дойдат на работа, защото са си взели болничен. Провалят се процеси. Тази мярка е направена с тази цел - да се спрат злоупотребите”, каза още Стоянова. 

Според президента на КНСБ Пламен Димитров идеята на управляващите по този начин да пресекат практиката за взимане на фалшиви болнични няма как да бъде оправдана и няма да доведе до нищо добро. „Смятам, че хората ще реагират и ние ще ги поведем. Ако някой си мисли, че така лесно ще мине този въпрос, е сбъркал”, каза Димитров по bTV.

Синдикатите са в стачна готовност заради предложението на управляващите първият ден от болничния да се плаща от работника.

По думите му тази мярка ще доведе и до това хората вместо три, да започнат да взимат повече дни болнични. Изчисленията на синдикатите показват, че годишно една майка ще бъде ощетена с около половин заплата. „Стотици хиляди хора ще пострадат, без да имат никаква вина. Как ще обясним на една майка, която трябва да си гледа болното дете, че първият ден няма да й бъде платен. Около 10 пъти в годината една майка взима болнични. Това означава да й вземем горе долу половин заплата на година, без да й обясним защо. Това е скандално”, заяви президентът на КНСБ.

Според Пламен Димитров е нужна сериозна борба с кухите фирми, които източват НОИ. Той призова всички онези, които имат възможности да разследват, най-накрая да започнат да го правят. „Ако има воля, държавната машина може да покаже, че това няма как да продължава”, допълни Димитров.

Според синдиката трите дни болнични трябва отново да се плащат от НОИ. От КНСБ искат среща с премиера, на която ще настояват предложението да бъде оттеглено. Ако това не се случи, синдикатите ще решат какви действия да предприемат.

"През последните години се наблюдава драстично увеличение на броя на ползваните болнични от заетите на пазара на труда", каза по БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в опит да аргументира предложението, анонсирано вчера. Тя обясни, че сумите, които се изплащат за тези дни са нараснали от 313 млн. лева до 632 млн. лева, което затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите.

Според нея от коалицията предлагат една стъпка напред към това да се помисли как може да се ограничи неправомерното ползване на болнични.

Тя също уточни, че това няма да важи за родителите, които ползват болничен за гледане на болно дете и за пострадалите при трудова злополука. За приетите в болница по клинични пътеки механизмите са различни, каза Дариткова.

Председателят на АИКБ Васил Велев, от когото всъщност тръгна идеята за рестрикцията при плащането на болнични, заяви по Нова телевизия, че всеки човек е работил два дни по-малко заради такива измами. „Това е процент от БВП, ние произвеждаме 1 млрд. лв. по-малко, докато се правим на болни, вместо да работим, ще ни е това дереджето“, каза Велев. "Тази мярка, макар и недостатъчно решителна, безспорно ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората. Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил, ще си го получи. Второ, ще се произведе много повече", смята той.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов отбеляза, че това решение има една сериозна слабост. Тя е, че според това предложение всички болнични са фалшиви.

„Че има такива, няма съмнение“, посочи той. По думите му виновни са тези, които издават фалшиви болнични. Трябва да понесе отговорност и този, който внася такъв фалшив лист. Нека помислим как да накажем тези хора. Защо трябва да наказваме някой, който не е виновен за това", добави той.

Менда Стоянова уточни, че тепърва ще се подготвят конкретните текстове за изпълнението на това решение. Ще има работна група. Когато текстовете са готови, ще стане ясен и механизмът, каза тя по-късно пред журналисти в парламента, цитирана от БТА.

При положение, че по чл. 4 и чл. 4а, ал. 1 от КСО сме задължително осигурени за общо заболяване, няма логика държавата да приема искането първия ден от болничния да не се заплаща, посочва в свой коментар по темата здравният икономист Аркади Шарков.

„Държавните институции трябва да си свършат работата с контрола за това кой и защо си взима болнични и съответно да санкционират само и единствено виновните. Не може цялото работещо население да понася колективна вина заради нередностите извършвани от някои“, посочва икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 4 години
сега ще дойде колегата да ти обясни как силна прокуратура значело диктатура, хахаха... ако се случи някаква магия и съдебната ни система стане нормална, само това ще добави поне 5-6% към растежа ... резко, без други реформи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
mnz
преди 4 години
Народът трябва да се научи да плаща и да не пита какво ще получи. Да си плаща за всичко, да е патриотично настроен и да не пита какво ще получи. Всеки да мисли какво може да направи за държавата и партията, а не те какво могат да направят за него.Бългъри - Юнаци!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
sdar
преди 4 години
След като няма да се предлага една услуга, защо трябва да плащаме за нея?Защо да плащаме осигуряване и за първия ден, а насреща да не получаваме болнични при настъпване на осигурителното събитие? Това ако не греша противоречи на няколко закона, като например ЗЗД, защото плащаш за нещо което не получаваш.Истината е, че нямаме прокуратура, която да работи. Ако имахме прокуратура която да работи, нямаше да има такива практики за източване, но прокуратура няма.Но защо човек да плаща за нещо което не получава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
С други думи, тези, които нищо им няма на тях лично, но детето им има някакъв проблем ще им плащат, а на останалите например влезли в болница няма да им плащат. България е страна на абсурдите и на здравия плащат болнични, а на болния нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още