IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как САЩ трябва да подходят към Китай?

Америка трябва да отстоява пазарната икономика, да защитава свободата на словото и да се застъпва за човешките права

08:20 | 20.11.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Лесно е да спечелиш състезание, когато си единственият, който знае, че то е започнало. По този начин Китай е на път да измести САЩ като глобален хегемон, като в резултат създаде един различен свят. И все пак не е задължително всичко да свършва така." Тази тревожна гледна точка e от „Стогодишният маратон” на Майкъл Пилсбъри от института Хъдсън, пише Мартин Уулф за Financial Times. 

Пилсбъри е един от най-влиятелните американски мислители за отношенията между САЩ и Китай. Книгата е повече от призив за признаване на реалността: тя е призив към оръжие.

По една централна точка авторът със сигурност е прав: възходът на Китай е голямото политическо събитие на нашето време. Правилният отговор е от решаващо значение. Толкова е лесно да го объркаш. Днес, страхувам се, САЩ го разбират плашещо погрешно, пише Уулф.

Изходната точка трябва да бъде, че независимо дали Китай има план за световно икономическо господство до 2049 г. (100-годишнината от създаването на Народната република), това е правдоподобен, макар и не неизбежен резултат. При равни други условия населението е определящо за размера на икономиката. САЩ е най-мощната страна с високи доходи, тъй като има най-голямото население. Но населението на Китай спрямо това на САЩ е приблизително колкото американското спрямо германското. Никой сега не би могъл да си представи свят, в който икономиката на Германия е сравнима с тази на САЩ. По същия начин, защо да смятаме, че щатската икономика ще остане безкрайно сравнима по размер с китайската?

На този въпрос може да има само един отговор. Производството на глава от населението в САЩ ще остане далеч по-високо от това в Китай. По пазарни цени брутният вътрешен продукт на човек в Китай през 2018 г. беше едва 15 на сто от нивото в САЩ. Това е много близо до показателя за Турция, което нарежда Китай на 72-ро място в света. Представете си обаче, че Китай постигне продукцията на Испания на глава спрямо САЩ. Тогава икономиката му ще бъде два пъти по-голяма от американската по пазарни цени и близо три пъти по-голяма по паритет на покупателната способност.

Правдоподобно ли е Китай през следващите три десетилетия да постигне БВП на човек спрямо САЩ, съпоставим с този на Испания днес? Разбира се. Някой съмнява ли се, че китайците са способни на това? Но това, което е вероятно, не е неизбежно. Възможно е вместо това Си Дзинпин да бъде запомнен като китайския Леонид Брежнев.

Брежнев ограничи всяка мисъл за икономическа и политическа реформа в Съветския съюз от 1964 г. до смъртта си през 1982 г. Той наблегна на комунистическата ортодоксалност и партийната дисциплина. Резултатът се оказа бедствие за СССР. Неговият консерватизъм носи пряка отговорност за последвалия крах. Можем да си представим, че възстановяването от Си на партийната дисциплина и ролята на държавата в икономическия живот ще има подобни последици за Китай. Но това, което е възможно, не е неизбежно. Китай също така има мощна пазарна икономика и усърдна бюрокрация. Той може да избегне този капан.

Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Какво точно предлагате да направи обществеността. Да се вдигне на въстание, защото лихвите са ниски? Обикновенно такива неща стават, когато нещата станат зле за хората, а ТОЧНО сега не е баш така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Много точно казано. Китай не го интересува дали управлява диктатор, демократ, републиканец, консерватор, популист и т.н. Даже предпочита да е някой диктатор, за да има по-голяма предвидимост и последователност. И това, дава стабилност на разни популисти и диктатори да правят сделки с Китай и от другата страна изключителна трудност за демократични правителства да правят сделки с ЕС / САЩ, които са притиснати да правят реформи, натискани за разни законови и други промени, което им клати тъй или иначе крехкия мандат. В Китай предпочита да има ясна и стабилна корупция и силна власт в държавата, с която са партньори, да има следене и манипулиране на населението. Това е добре за властта, защото така е по-лесно и по-безпроблемно да си правят каквото си искат и да няма бунтове и права.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Представянето на истината е полезно.Все още обществеността пренебрегва неправилната дейност на централната банка и възникват нови щети. Защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
Това, което авторът на статията е пропуснал е, че има една огромна разлика между китайската икономическа експанзия и американската - Китай инвестира огромни суми по света, без да поставя никакви политически условия на приемниците, докато американските инвестиции са предшествани от планини от политически условия. Това е и причината, поради която китайскити инвестиции са добре приети, а за да се ограничат или спрат, се прилагат отново груби политически манипулации и непазарни командни технологии. Няма нищо пазарно и демократично в идеологическата истерия и политиката на санкции, износ на секви метежнически сезони и държавни преврати с цел неконституционно сменяне на законно избрани правителства и лидери.Демагогията и двойните стандарти са нещото, което ще затрие Запада, защото с тези инструменти може да построи само система, срещу която на думи се бори... Лъжата и манипулацията са кофти строителен материал - много по-кекав от откровената диктатура и плановата икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Къде се губиш бе, Митев. Отдавна не бях чувал нищо за щетите от централните банки. Винаги с удоволствие ти чета коментарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Централните банки на САЩ и Китай неправилно емитират (съответно) долара и юана.Заради фаталната банкова грешка колкото повече е икономическия растеж в САЩ и Китай, толкова повече са техните щети и са с наближаваща катастрофална криза. Чрез търговско и друго противопоставяне една спрямо друга, САЩ и Китай правят опит да реализират допълнителни ползи за подпомагане отлагане началото на катастрофална криза.При запазване на банковата грешка националния стопански крах е сигурна последица и една от САЩ и Китай ще изпревари другата държава с начало на катастрофална криза.За спасението на държава от национална криза е необходимо нейната централна банка правилно да емитира пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Няма разлики между САЩ и Китай, има разлики между развита и развиваща се икономика. С прогреса на Китай разликите ще стават все по-малки. Същото което се случи с Япония и Южна Корея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
dr.5rov
преди 4 години
"САЩ освен това станаха ненадежден и дори откровено враждебен съюзник - питайте германците." Ще добавя - и руснаците. Дълго време управляващите в Русия наричаха САЩ и ЕС нашите партньори. Сега, когато го казват, влагат цялата възможна ирония в това."Последното е може би най-голямата грешка от всички. За своята военна сила САЩ наистина трябва да разчитат главно на себе си. Но в икономическата политика или по отношение правата на човека това не е така. Съюзниците на САЩ носят огромна допълнителна тежест на масата (за разлика от Русия, която е единственият мощен съюзник на Китай)."Кога Русия стана мощен съюзник на Китай? Не ми е ясно, защо нещата не се казват ясно.Русия потърси съюзник в лицето на Китай, когато САЩ и ЕС я обявиха за враг. Това е толкова естествено. Изобщо, крайно време е в САЩ да си видят (и осъзнаят) стратегическите грешки от времето на Обама, когато някакъв кръг от хора в САЩ, използваха последния като кукла и си правеха каквото си решат. Точно сблъсъкът на Запада с Русия, отвори пространството, което беше необходимо на Китай за да стане това което е сега. Елитите в САЩ и ЕС, може и да не искат да го признаят защото е много болезнено, но ние трябва да си даваме сметка за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Whitestar
преди 4 години
Разликите между Щатите и Китай са необозрими. В този смисъл поведението на чичо Доналд е много повече символично от колкото реално. Именно така той дава ясни сигнали, че не одобрява самия начин с който Китай прогресира. Плановите методи трябва да отстъпват място на пазарните, икономическите мотиви трябва да направят място за правата на гражданите и техните интереси, а интелектуалната собственост да бъде поставена на нова, по-друга полоса. На всеки е ясно, че митата на Тръмп няма да объркат тази огромна икономика с контрагенти от целия свят, но те ще дадат ясен синал за посоката, която трябва да следва не светът, а човечеството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още