IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите жилища в София се строят по-бързо, отколкото получават разрешения за строеж

През следващите две години броят на сделките с имоти и цените ще растат, прогнозира строително-инвестиционна компания

15:49 | 12.11.19 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Строителството на нови жилищни сгради в София се забавя заради тромави административни процедури. Ако през 2013 г. от покупката на парцел до издаването на разрешение за строеж са минавали шест месеца, сега са необходими над две години. Това каза пред журналисти Димитър Савов, изпълнителен директор на строително-инвестиционната компания BLD. 

За самото строителство е необходимо по-малко време – около една година за жилищни сгради с до 50 апартамента и около две години за такива с до сто жилища. „Строителството и продажбите се оказват най-лесната част. Радваме се, когато стигнем до този етап“, коментира Савов. Като пример за усложнена процедура той посочи, че съседите трябва да бъдат уведомени три пъти за подробния устройствен план, а компанията трябва да получи обратна разписка за всяко уведомление. По един от проектите е трябвало да се чакат по три обратни разписки от 268 души.

Според Савов пазарът в София е конкурентен, има голямо предлагане, а клиентите търсят имот, който ще запази стойността си и ще се развие във времето. Той очаква през 2020 и 2021 г. да има ръст на сделките за жилища заради по-късното отчитане от статистиката на сключените договори „на зелено“ и нарасналото търсене на фона на повишаването на доходите на населението. Цените на жилищата също се очаква да нараснат през следващите две години, тъй като се увеличава делът на сделките за ново строителство, което е по-скъпо от старото. Около една трета от сключените сделки с имоти в столицата от началото на годината са за жилища ново строителство, сочат данните на BLD.

Савов очаква себестойността на строителството също да нарасне догодина под натиска на увеличаването на разходите за труд.

Клиентите на компанията са предимно млади хора, които до този момент са живели под наем и пристъпват към покупка на първото си жилище или търсят по-голям дом заради увеличаването на семейството им, каза търговският директор на компанията Ирина Кънева. Около 20% от сделките са с инвестиционна цел, като те са предимно за двустайни или маломерни тристайни апартаменти в райони с високо търсене на жилища под наем, допълни тя.

Покупките с кредит бележат ръст, като от началото на 2019 г. около 50% от сделките на BLD са сключени с ипотека „Сделките с външно финансиране не са резултат от невъзможност на хората да се сдобият с имота с лични средства. Те купуват с кредит, защото лихвите са ниски и това е изключително евтин и достъпен ресурс. Изключение правят само най-скъпите имоти, при които доминират плащанията със собствени средства”, каза Кънева.

Според Савов слуховете за нов балон на жилищния пазар са неоснователни. „Повишаването на цените при реално сключените сделки по райони, което отчита националната статистика, се дължи не на поскъпването на даден имот, а на това че купувачите избират по-скъпи жилища“, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 1
beinsa
преди 4 години
Две седмици от НАП ми активират ДДС номер на фирма, затова не съм очуден. В Белгия това става за секунди отвкъщи. После защо държавата губи милиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Както е видно, множеството, по голямата част от обществото и четящите конкретно тук, разсъждават логично, за разлика от вас, спекулантите, и тези които се опитвате да заблуждавате с невярни факти и твърдения. Колко имота купи, сега на тези цени? Нали още ще поскъпват? Колко имота купи сега 2018 та, и 2019 та година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 21 rate down comment 2
panther
преди 4 години
Малко не съм съгласен с тълкуването на някои факти които брокературата се е изтървала да изпее.Народа купува с кредит на набалончените цени, защото няма пари, а не защото лихвите са ниски.Крадците купуват най-скъпите имоти (апартаменти за стотици хиляди с личен асансьор и енергийна защита) със собствени средства. Крадени пари лесно се пилеят/препират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 17
ddb
преди 4 години
под тия статии само накавръков с неговите профили се изказва и сам да се точкува.не става само с коментари, бе!искат се и козиняви топки, за да купиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 28 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
Бацеееее, аз беден селянин да вземе голям заем и да стане богат Софиянец не съм видял. Е, има ама това са 1-2 процента от хората да речем. Става с политктражби и евроусвоителство - много малък процент имат тази възможност. Не може да няма лихви - това е ненормално, дължи се на печатането на пари от САЩ, ЕЦБ и т.н. за да се преодолее дълговия проблем от кризата 2008ма. Дълга сборихме с по-голям дълг. Докога? Свръхзадлъжнялата планета не може да плаща лихви. За мен това дето се случва е антипазарно. Светът сам си залага криза като от 1929та според мен. Дано да греша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 41 rate down comment 3
Веск
преди 4 години
Офффффф. То и в 2008ма нямаше балон, а и тогава бяхме с поне 500 000 души повече в страната. Качеството на новото е лошо. Гарантирам от личен опит. Не, че не става, ама за претенциите и шума на строители и брокери си е направо ***. Кънти отвсякъде, евтини дограми.... Купете си, обутайте се със заеми за да видите. Новите жилища в София са повече от родените деца. Има градове дето вече нещата с имотите са назад. Не искам да плюя и да всявам паника. Германия била 11 месеца подред назад - месец за 2019та, спрямо месеца за 2018та. Примерно по 5 процента е спада тази година спрямо 2018та. И индустрия и строителство говорим. Криза няма, няма и да има - познато от 2008ма. Лихвите се държат ниски от САЩ, защото има свръхзадлъжняване там и по целия свят. Вдигнат ли се лихвите белия свят фалира - целия. Парите не струват нищо - вземаш лесен заем, лихвата ниска. Това пазарна икономика ли е или комунизъм сами си решавайте, ама аз знам, че когато в пазарна икономика парите вземат да не струват нищо нещата не са на добре. Инфлацията у нас е двойна на растежа - доста опасничко е това. Криза няма, няма и да има. Не всяваме паника. Раждаемостта е 48 000 деца за 2018та. 1/3 от тази при социализма. Застарялото население градско - то селско не остана, скоро ще изсипе панелките на наследниците щото вледвоенните големи набори удариха 70 години и т.н. Споко. Черните от Африка ще дойдат. Там демографска катастрофа при това необратима няма. ДОКАТО БЪЛГАРИЯ НЕ СИ РЕШИ ПРОБЛЕМА С ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА СТРОИТЕЛСТВОТО Е ИЗЛИШНО. След 10 години у нас жилищата щ са повече от хората. Криза не може да има. Нали така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 26 rate down comment 1
Yanis83
преди 4 години
То поне да е качествено строителство,а то в 90% е пълен лом! Така наречените затворени комплекси събиращи цяло село,с по 10-15 Апартамента на етаж,шумоизолацията е ...... Но пък може просто аз да съм предубеден,има си хорица харесват им в общаците така.Ще си мия сутрин зъбите и някой ще слушам някой отгоре да ми пръцка в ***.....аиде мерси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 36 rate down comment 2
Ernan Kortes
преди 4 години
Имотния пазар е чист балон отвсякъде ....особено в София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
Ха ха, никой нищо не е опищял. Колкото до сделката, която ти предложих, за партера, тя е напълно в унисон с нормалността, на пазара, за която прокламираш, самия ти, та не виждам нищо ненормално в офертата, която ти отправих.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 15
Бидонойл
преди 4 години
Благодаря, но ще пропусна. За партерния етаж нямам против, но не правя сделки с лицeмери. Тук опищя форума за надутите цени, ама сега разбирам, че когато тръгнеш да продаваш, ще искаш най-висока цена от всички. Също като един приятел, който преди все се оплакваше от чорбаджиите, ама след това го направиха шеф и сега подчинените му казват, че бил станал най-голям изедник от всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още