IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco: Търсенето на петрол ще достигне своя пик през следващите 20 години

Пазарният дял на Саудитска Арабия при продажбата на петрол може да нарасне от около 15% до 20% до 2050 г.

13:49 | 11.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Глобалното търсене на петрол може да достигне своя връх през следващите 20 години, сочи оценка, включена в проспекта за първично публично предлагане (IPO) на саудитския държавен гигант Aramco, предполагайки, че прогнозите бавно се променят в Кралството, където години наред представителите на индустрията отхвърлят това твърдение като преувеличено, съобщава Bloomberg.

Вместо да представи собствена оценка, Aramco използва прогнозата от индустриалния консултант IHS Markit Ltd., според която търсенето на петрол ще достигне връх около 2035 г. При този сценарий растежът на търсенето на този ресурс и производните от него течности ще бъде преустановен, като кривата ще изостави възходящата тенденция. Според Aramco глобалното търсене на петрол ще се понижи през 2045 г. 

Проспектът, публикуван късно в събота, предоставя безпрецедентен поглед върху финансовите резултати, стратегията и бизнес рисковете на Aramco, тъй като най-големият производител на петрол в света се подготвя за продажба на акции в началото на декември.

От компанията обаче не посочват за момента колко акции правителството планира да продаде или пък целевия ценови диапазон на книжата на Aramco. Това се очаква да стане ясно на 17 ноември.

Въпреки че Aramco не подкрепи изрично прогнозата, включването ѝ в документа от 658 страници ще привлече вниманието на инвеститорите по целия свят. Директорите на компанията смятат, че данните, предоставени от браншовия консултант, са „надеждни“.

Вторият сценарий относно търсенето в проспекта предполага по-бърз преход от изкопаеми горива към по-чисти енергийни източници, което води до изместване на пиковото търсене на петрол назад във времевата линия до към края на 2020 г.

Aramco признава в документа, че политиките срещу изменението на климата „могат да намалят глобалното търсене на въглеводороди и да доведат до преминаване към изкопаеми горива с по-ниска въглеродна интензивност, като природен газ или алтернативни енергийни източници.“ Социалният натиск за намаляване на замърсяването и въглеродните емисии вече „доведе до различни действия, които имат за цел да намалят използването на изкопаеми горива“, посочват от дружеството.

През февруари главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър отхвърли опасенията относно увеличаването на алтернативите на петрола като „неосноваващи се на логиката и фактите“ и заяви, че те са възникнали „най-вече в отговор на натиск“.

Прогнозите също така се простират много по-далеч в бъдещето, отколкото тези, предоставени в проспекта на Aramco за листването му от април. Преди малко повече от шест месеца компанията предостави на инвеститорите само поглед върху пазарите на петрол до 2030 г., докато сега прогнозата покрива времето до 2050 г.

Европейски петролни компании като Royal Dutch Shell Plc и Total SA вече изразиха загриженост относно пика на търсенето на петрол. И все пак Aramco може да се утеши с факта, че като един от производителите с най-ниски разходи за добив на суровината, пазарният й дял може да нарасне с намаляването на търсенето. Дори в положение на мечи пазар на петрол, при което търсенето достига своя пик в края на следващото десетилетие, пазарният дял на Саудитска Арабия може да нарасне от около 15% до 20% до 2050 г. според проспекта.

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман заяви, че Aramco трябва да бъде оценена на 2 трлн. долара, но банкерите, които прогнозират евентуалната ѝ пазарна стойност, допускат, че тя може да струва между 1,1 и 2,5 трлн. долара. Инвеститорите ще имат възможността да започнат да наддават за закупуване на акции в петролната компания на 17 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Мидичката ако е хуавей ти препоръчвам да излезнеш от позиция и да минеш на нокия и ериксон .... европейска са и ги пазят а и теленор вече ритна мидичката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Единственият плюс на талибаните е евтиният добив. Във всяко друго отношение превъзходството на Мидичката (и не само на Мидичката) е от видимо до направо космическо. Продажби, секторна диверсификация, вертикална структура по течението, глобално диверсификация. Пазарната капитализация на Мидичката е 215 МБ, а тия вярват, че тяхната компания струва 2 ГБ ???? На бас че топ 20 слузести компании на света не струват толкова общо по пазарна оценка. Аре у лево, смешници чаршафосани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Ха-ха: и защо талибанската компания да има 8 пъти по-висока пазарна капитализация от Мидичката ????? Тия камилари за балъци ли ни вземат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още