IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото ли е смелият залог срещу долара?

Отговорът на дилемата какво да предпочетем пред зелената валута е колкото очевиден, толкова и смел

14:50 | 08.11.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За тези, които искат да заложат срещу силния долар, дилемата е какво всъщност да купят вместо него. Отговорът за някои е колкото очевиден, толкова и смел: евро.

И макар двойката евро-долар да е една от най-активно търгуваните, то перспективите пред Европа засега не са от най-светлите. Еврозоната се бори с отслабваща регионална икономика, последиците от глобалните търговски спорове и рисковете около Brexit. Също така регионът е дом и на голям обем от дълг с отрицателна доходност, посочва Bloomberg в свой материал.

Всичко това подейства като спирачка пред еврото, което изостава спрямо някои от основните си конкуренти тази година. Но на фона на отслабването на някои от негативните ефекти, валутата отново става привлекателна за някои купувачи. През октомври еврото отбеляза най-добрия си месец спрямо американските пари от началото на 2018 г. Според някои инвеститори постепенното ускоряване на икономическия растеж и напредъкът в търговските преговори между САЩ и Китай ще облекчи риска и ще даде тласък на еврото.

Засега от началото на годината изглежда, че залозите срещу долара не са най-уместният ход, въпреки че се очаква валутата да поевтинее. Стойността на американските пари успя да се възстанови след по-слаб период и достигна над двугодишен връх в началото на октомври.

Насрещният вятър отслабва

Силата на някои от основните трудности пред еврото от тази година изглежда намалява. Китайски и американски представители вече дадоха знак за положително развитие на търговските преговори и постигането на предварително споразумение. В същото време крайният срок за излизането на Великобритания от ЕС бе отложен за 31 януари, което премахна риска от Brexit без сделка поне до края на тази година.

В същото време икономическите данни за еврозоната се оказват по-силни от очакваното – индексът на Citi за представянето на региона спрямо очакванията, Citi Economic Surprise Index, се извисява над дъното, което достигна на 10 октомври. В същото време възстановяването на германските заводски поръчки допълнително изпраща знак, че за икономиката на еврозоната най-лошото е преминало.

евро евро

На същата позиция са и стратезите на Standard Chartered Джеф Кендрик и Стив Ингландър, според които пазарът вече е станал свидетел на дъното в представянето на двойката евро-долар.

Пречките остават

Но въпреки позитивните отзиви единната валута е изправена пред някои предизвикателства и не всички са убедени, че приближава времето ѝ да блесне. Според публикувани тази седмица данни промишленият сектор на 19-членната еврозона категорично продължава да се свива, въпреки че се наблюдава повишение на индекса на мениджърите по доставките за сектора. В същото време безработицата се ускорява, а новите поръчки разочароват.

В сряда от Международния валутен фон предупредиха, че Европа трябва да подготви извънреден план за действия в случай на икономически срив, тъй като рисковете пред прогнозите за региона растат, а паричните политики са изразходвали арсенала си. В четвъртък Европейската комисия сви прогнозите си за икономическия растеж и инфлацията в есенната си прогноза.

На Европа не помага и това, че доходността на континента е една от най-негативните в света. Гладните за доходност инвеститори са привлечени от американските активи на фона на решението на Федералния резерв да сложи на пауза цикъла от намаляване на лихвите. В четвъртък доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се изкачи до над 1,88%, което е най-силното ѝ представяне от септември насам.

И все пак, елементите в подкрепа на единната валута успяват да смекчат отрицателните ефекти, посочва Себастиен Гали, макро стратег към Nordea Investment.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 5
tisia
преди 4 години
...смеееех! .....да не се окаже, че и гумите за Ф -35 се произвеждат в Китай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 16
Solar Power
преди 4 години
Защото разменят краставици за домати :) обаче ако искаш с краставиците да си купиш гуми за колата ще трябва да ги обърнеш в нещо универсално :) няма да е рубли със сигурност защото на юг не ги искат даже и на еврото се мръщят ..... gimmi american money
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 13
дядя Вова
преди 4 години
Китай и Русия на практика в търговският оборот не ползват долар.А евро. И юани разбира се. И не само те бягат от долара.Защо? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 12
studioaa
преди 4 години
"За тези, които искат да заложат срещу силния долар, дилемата е какво всъщност да купят вместо него. Отговорът за някои е колкото очевиден, толкова и смел: евро.""За тези, които искат да заложат срещу силния долар, дилемата е какво всъщност да купят вместо него. Отговорът за някои е колкото очевиден, толкова и смел: евро."Твърденията в статията са мокрите сънища на пъпчив тинейджър от мъжки пол, който иска да забърше мис свят. Никой не би купил валута с отрицателна лихва, която е най-слабо представящата се основна валута в последните 15-на години без никакви изгледи някога лихвите да станат дори 0% защото и 0% е твърде много са фалиралата еврозона... Европейските компании не плащат дивиденти вече също, защото имат непрекъснато спадащо производство и все по-нищожни продажби. Германия е фалирала също с отрицателен реален икономически растеж от някъде -4% годишно и не знам защо до днес продължавате да я представявате като някакъв невероятен икономически тигър... Разбира се тази история ще приключи както и отиването на тинейджъра до аптеката и покупката на крем за ръце като в добре-познатия виц... Разбира се също така мис свят няма да дойде гости на своя обожател както и еврото няма да бъде каквато и да е било конкуренция на $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още