IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова печели изборите в София*

Избирателната активност в Столична община към края на изборния ден е малко над 40%

19:57 | 03.11.19 г. 5
<p>
	Йорданка Фандъкова.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Йорданка Фандъкова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Йорданка Фандъкова печели изборите за кмет на София и ще продължи да управлява столицата в следващите 4 години. Това сочат данните от Exit Poll на "Gallup International" към 19 часа.

Издигнатата от ГЕРБ Фандъкова събира 50,9% от вота на софиянци на днешния балотаж. За нейната съперничка Мая Манолова са гласували 42,7% от отишлите до урните. 6,4% от избирателите са избрали опцията "Не подкрепям никого", съобщава Bulgaria ON AIR.

73% от гласувалите за Йорданка Фандъкова са гласували за нея и на първия тур, сочат предварителните данни на социологическа агенция "Алфа рисърч", представени пред bTV. 5% от гласувалите за Ангел Джамбазки на първия тур сега са гласували за Фандъкова, 8 на сто от гласувалите за Борислав Игнатов сега са подкрепили Фандъкова и 5 на сто от гласувалите преди седмица за Борис Бонев днес са дали вота си за кандидата на ГЕРБ.

1% от гласувалите на 27 октомври за Мая Манолова днес са подкрепили кандидатурата на Йорданка Фандъкова. 

Йорданка Фандъкова бе избрана за кмет на София през 2009 година. Оттогава тя винаги печелеше вота за столицата още на първи тур – на изборите през 2011 и през 2015 година.

Преди седмица тя събра 36,37% от гласовете срещу 27,79% за Мая Манолова на първия тур. Това наложи балотаж в столицата за първи път от 2003 година насам.

Избирателната активност към 17,30 ч. в столицата беше 33,34%, сочат данни на ЦИК. 

Първи коментари

"Нищо неочаквано не се случи днес. Дълго време липсваше реален опонент на Фандъкова в София. Тогава зараждащото се недоволство не можа да се персонализира", каза в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Голямото наместване" политологът Христо Панчугов.

"Започва второто десетилетие, през което г-жа Фандъкова ще е кмет. Днес загубиха всички, които искаха промяна. Румен Радев постави въпроса за машинното гласуване, което е директно намигване към някои партии и недоволство срещу статуквото", коментира политологът Петър Чолаков.



Според него въпросът дали да бъде подкрепена Мая Манолова е предизвикал разединение в традиционната "десница". "Софиянци стават все по-критични към модели, които се застояват. Сигурен съм, че ще има някаква съпротива. Друг е въпросът дали ще има ефект от това, тъй като явно този модел е капсулиран", прогнозира Чолаков.

Според него Борисов не е бил притеснен от поражение след първия тур в столицата.

Според Първан Симеонов от социологическата агенция "Галъп" резултатите в София показват, че на днешния балотаж за Йорданка Фандъкова са гласували основно привърженици на ГЕРБ, докато Мая Манолова събира много различен вот. Той коментира това в изборното студио на "Нова телевизия".

"Задължително е да се каже, че онези избиратели, които останаха без свои кандидати на втория тур на местните избори, са подкрепили днес Мая Манолова, но не са излезли толкова масово да гласуват", коментира Симеонов. Той каза, че по-голямата част от избирателите на Борис Бонев и на Борислав Игнатов в София са гласували за Мая Манолова.

На тези избори в София бе разкъсана синьо-червената хватка, коментира Кънчо Стойчев пред БНР.

Според него това, което не е помогнало на Мая Манолова да спечели изборите, е ниската избирателна активност. Резултатът щеше да бъде друг при по-висока активност, добави той.

Безотговорното отношение към една институция като националния омбудсман не може да позволи на който и да е дясномислещ човек да разпознае този инструмент на промяната в лицето на Мая Манолова, коментира в изборното студио на БНТ за местните избори политологът Антоний Гълъбов, според когото е време най-после да се сложи край на цялата тази мистерия с десните, които подкрепяли Манолова.

Няма десен човек, който подкрепя безотговорното отношение, бягството от институцията на омбудсмана, каза Гълъбов, цитиран от БТА.

*Информацията е актуализирана в 20,48 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Минусите не отговарят на въпроса ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Кандидатите бяха много, не е като да нямаше избор. Стигна се и до балотаж. Активността беше ниска, но това си е нормално за кметски избори. Плюс това, да не гласуваш също е позиция. И така, кое точно не беше наред с демокрацията, че я поставяш в кавички?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis16
преди 4 години
нищо чудно щом пак са дигнали умрелите да гласуват, иначе нема как да стане тая пасстърма да е пак там. Е нема нищо, ше продължават да се изнизват още народ от Буллгаристаннската колония щот властовия родовообщиннен клан е в още 16 век и кат останат 2/3 милки бруто с маннгасарите тагай ше се разпадне територията и филма ше свърши по естествен път ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
mrynmryn
преди 4 години
Имам познати, които отидоха да си гласуват само за районния кмет и не отразиха нито една от двете, тия избори ми се струва, че бяха ей така, да се каже, че има "демокрация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
megiddo
преди 4 години
При такъв опонент нямаше как да не спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още