IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон е изолиран за разширяването на ЕС и не само

Засиленото присъствие на френския президент на европейската сцена не се приема с добро око

19:48 | 29.10.19 г. 6
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Архив Ройтерс

Жан-Клод Юнкер, който има умерен и като цяло добронамерен подход към Франция, този път не спести острите си критики. След заседанието на Европейския съвет на 18 октомври председателят на Европейската комисия определи като „тежка историческа грешка“ отказа на Франция да започне присъединителните преговори с Албания и Република Северна Македония, пише френският вестник Les Echos.

Ангела Меркел изрази „разочарованието си“, а почти всички европейски ръководители заявиха възмущението си от поведението на Франция. Големият риск двете страни от Западните Балкани да попаднат под негативното влияние на Русия, Турция или Китай правеше задължително привличането им в европейското лоно. Еманюел Макрон дори не получи от партньорите си принципно споразумение за реформиране на процедурата за присъединяване към съюза, който според френския президент трябва да бъде по-прогресивен.

Аргументите на френския президент обаче са разбираеми – освен недостатъчната подготовка на двете страни, той изтъква, че Европейският съюз не е готов за ново разширяване. Предишната вечер в Тулуза, по време на френско-германска среща на върха, той сравни Европа с къща, чиито жители „не знаят как да я напуснат“, „затрудняват се да поправят осветлението и отказват да инвестират повече от 1% от доходите си", намек за прекомерната спестовност на Германия, но искат „да поканят нови приятели и приятелки“.

На следващия ден в Брюксел Макрон обясни, че без да отрича стратегическото значение на привличането на Балканите към Европейския съюз, управлението на блока трябва да бъде реформирано с преминаването към квалифицирано мнозинство за фискални и външнополитически въпроси, например, преди приемането на нови страни членки въпреки скромната им площ и население. Защото две страни повече, макар и незначителни от икономическа гледна точка, са два потенциални броя вето в Европейския съвет.

Горчив привкус

Голямото разширение през 2004 г., когато се присъединиха десет държави, две от които големи – Полша и Унгария, а след това и присъединяването на България и Румъния три години по-късно, остави горчив привкус във Франция.

Разликите в стандарта на живот, „социалният дъмпинг“, който оказа влияние върху вътрешния пазар, и подкопаването на правовата държава в редица страни, предизвикаха разочарование и това настрои обществото срещу всякакви опити за ново разширяване. От гледна точка на Париж планираното присъединяване след време на шестте страни от Западните Балкани отдалечава значително перспективите за по-голяма фискална, социална и политическа интеграция в Европа.

Този епизод показва отново, че френската визия за по-хомогенна Европа не се споделя около масата за преговори в Европейския съвет. Във всеки случай не до степен, че да бъде пожертвана друга цел на съюза – за стабилизирането на непосредствените съседи и за разширяването на вътрешния му пазар.

Възмущение на парламента

Създава се впечатление, че Макрон губи контрол. Безспорен лидер на Европа преди няколко месеца, от известно време той се сблъсква с неразбирането на своите колеги и нерядко предизвиква гнева им. Отхвърлянето на кандидатурата за еврокомисар на Силви Гулар в началото на октомври показа колко ядосани са му депутатите заради презрението му към Европейския парламент и неговите водещи кандидати за председател на Европейската комисия.

Френският президент е упрекван, че е блокирал за поста председател на ЕК легитимен кандидат, Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия, която е основна група в европейската политика, за сметка на собствения си избор, Урсула фон дер Лайен – германски министър на отбраната и политик с проевропейски възгледи.

В действителност Манфред Вебер не разполагаше с никакво мнозинство в парламента, нито в Европейския съвет. Макрон просто се възползва от тази политическа празнота, за да лансира по-близък до френските виждания кандидат. Но резките маневри на Париж и унизителните изказвания от френския лагер срещу германския евродепутат не останаха незабелязани в редиците на ЕНП.

Заздравяване на съюза

Засиленото присъствие на френския президент не се приема с добро око. Закуската, която той организира в Брюксел на 18 октомври с правителствените ръководители, представляващи трите основни политически семейства в Европейския парламент (ЕНП, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и Обнови Европа), за да заздрави все още твърде крехкия им съюз около Урсула фон дер Лайен, създаде впечатлението, че той иска да ръководи всичко в Европа, включително политическите съюзи в Европейския парламент.

Амбициите на френския президент за Европа несъмнено са прекомерни в сравнение със стремежите на партньорите му. А често резките му методи не му помагат да ги убеди в правотата на позициите си. Ако иска да подобри имиджа си в Европа и да си възвърне способността да обединява, Макрон е длъжен да ограничи амбициите си и да смекчи методите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis16
преди 4 години
Макароната тука е прав не му треат повече Американски троянски коньове в измисления ЕС, Англичаните марш навонка дет само пречат и представляват Сашево и всичко ни е контра от тех, остаа и още две скапанярски измислени държани с 0 икономика със Сашевски правителства - ньет мерси. Западна Буллгаристания и Албанюгуте да си седят там дет са си и без тва си празнуват празници като "Окупацията на Българските Фашисти" ми да продължаат да си го празнуват тагай ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
От една страна е прав - трябва да има повече стабилност и правила, преди да се присъединяват нови членове. Иначе разногласията, които водят до постоянни отлагания на решения ще станат още повече. От друга страна е ясно, че знае, че Европа трябва да е силна и единна, което значи и повече държави от континента включени в съюза. Това са си простите цифри. Много е сложно, но наистина една от стъпките е квалифицирано мнозинство за някои решения. Не може така с всичко или нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
Valentin13
преди 4 години
не-симпатичния ми Макрон, този път казва истина, която другите се страхуват да я признаят. и тя е, че пред Европа има 2 пътя - или да се САЩизират или да се ООНезирит.вероятна първата възможност е абсурдна, макар и единствено практична.пътя към втората опция ще е дълъг и мъчителен.Британия навреме напусна потъващия кораб, те са си морска държава, усещат ги тези неща като наближат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Макарон е узурпатор, юнкер е неизбран от никого алкохолизиран ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 10
дядя Вова
преди 4 години
Защото троянските коне скоро могат да отсвирят и първата и втората цигулка.Изброй само:Албания, Северна Македония, България, Полша, Литва, Латвия, Естония, вечния излизащ от ЕС - UK, Хърватия... И други мъници радостно махащи с опашка за огризки от трапезата. Първите вършат работа и без да ги храниш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
дядя Вова
преди 4 години
Който не иска нови троянски коне в ЕС, а да свири там втора цигулка, плаща с рейтинг."Световните" медии от Осана се сменят на: разпни го!Макрон не е Тръмп. Бай никой е много зависим от медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още