IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Темелков: Няма да се повтори газовата криза от 2009 г.

"Булгаргаз" е договорил доставките на газ при фиксирани условия, което не позволява секване на притока, посочва експертът от Българска газова асоциация

15:05 | 29.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преговорите между Русия, Украйна и Европейският съюз (ЕС) касаят подписването на нов транзитен договор, с който руският природен газ да може да достигне до клиентите си в Европа. В края на тази година съществуващият договор между Русия и Украйна изтича и дотогава двете държави трябва да се договорят за условията на новия транзитен договор. И трите страни имат интерес такъв договор да се случи, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Кирил Темелков от Българска газова асоциация. 

Украйна настоява за твърд дългосрочен ангажимент от страна на Русия и обемите на транзит да се запазят. От руска страна настояването е това да бъде при условия, които са пазарни и в последно време настояване да се прилагат европейските правила по отношение на Украйна. "Може би те осъзнават, че тези правила не са антируски, а те дават сигурност и конкуренция в доставките за цяла Европа", посочи гостът.

Според Темелков търговете за газ са временно решение, което ще приложи европейските правила, ако до края на годината не бъде подписан договор между Русия и Украйна. Това е вариантът да продължат доставките на газ за Европа.

"Доставките на газ за България не би трябвало да се повлияят, защото "Булгаргаз" е договорил тези доставки при фиксирани условия, независимо от промените в цената на транзита", заяви още той, като добави: „Не вярвам да се случи най-негативният сценарий, в който по тръбопровода няма да тече газ“.

"В момента имаме реверсивни връзки с Гърция и Турция, което би позволило България да не остане без изход при нова газова криза, както през 2009 г.", заяви Темелков. "Има много терминали за втечнен газ, които подпомагат доставките и създават сигурност за бизнеса", подчерта той.

По негово мнение в различни периоди ценовите нива на газът по тръбите и втечнения газ варират, което малко затруднява клиентите, които не могат да заложат на един вариант за доставки. От друга страна, това дава по-голяма стабилност във времето, допълни той.

Във връзка със старта на строителната дейност на българския участък от Балкански поток през септември Темелков посочи, че изграждането тече "активно".

"Стартира и изграждането на интерконектора с Гърция, като вярваме, че те ще са ефективни проекти", каза в заключение той.

Целия разговор може да проследите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
"Не вярвам да се случи най-негативният сценарий"така де.. 99% е сигурен човека :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още