IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: България не разполага с ресурс да бъде газов хъб

Счетоводните сметки за „Балкански поток“ са правени при условие за пълно натоварване, което е малко вероятно да стане, смята представителят на Българското геополитическо дружество

13:08 | 29.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е малък потребител на природен газ, като регистрира количества от 3 млрд. куб. м годишно, като в същото време е сериозен транзитьор на този ресурс. Въпреки това страната ни няма да с е превърне в газоразпределителен хъб, заяви пред БНР Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество. 

Той обясни, че по сегашната инфраструктура на Трансбалканския газопровод се пренася руски газ, но Русия смята да преустанови този пренос от 1 януари 2020 година и да доставя своя газ директно в Турция:

„Русия има договор за транзит, който изтича през 2030 г. Тя трябва да плаща за капацитета, който е резервирала в този газопровод. Тревогите на нашето правителство са, че може да се окаже, че този газопровод е безполезен. Затова се търсят алтернативи. Вариант е България да се включи в новата схема за пренос на газ към ЕС, която минава през Черно море и Турция, оттам руснаците искат да прекарат газа през България, Сърбия и да го изведат до Централна Европа“, посочи Димитров.

Според него счетоводните сметки за „Балкански поток“ са правени при условие за пълно натоварване, но е малко вероятно те да се изпълнят:

„Ще се срещне възражението на Европейската комисия (ЕК). Тя едва ли ще се съгласи 90% от капацитета на този тръбопровод да бъде зает от руски газ“, подчерта Димитров.

По думите му страната ни в краткосрочна и в средносрочна перспектива няма как да стане газоразпределителен център.

„За съществуването на този газов хъб, за който се говори от поне четири години, трябва да има разнообразни източници на газ, които да го довеждат до България. Трябва да има добре развит ликвиден пазар и да има множество пазарни играчи. България има само един пазарен играч, има един източник на газ - от Русия. За първи път тази година беше внесен газ от Гърция, но в неголеми обеми. България няма опит в този вид бизнес, няма кадри, няма достатъчно голямо хранилище за такъв хъб“, коментира още Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 3
panther
преди 4 години
Проекта със сравними размери отече в канала и някои от най-простите хора бяха много щастливи. България можеше да купува директно от производителя, да продава на Гърция и Турция и да си получава приходите от целия транзит. Сега България ще купува ПРЕЗ Гърция и Турция и най-вероятно ще изгуби част от досегашните пари за транзитиране. С дупеда.вци по върховете така е. А разните хъбове са празни приказки от ръбове за ръбове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
vzhekoff
преди 4 години
Може да нямаме всичко това, но за сметка на това сме пълни с експерти и геополитически дружества и съвети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Бе то България не разполага ни със слънце, ни с вятър, ни с вода за ВЕИ-енергетика, ама това не пречи да се пъне барабар с големите и тука половината статии да са за ВЕИ-индустрията... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още