IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco планира да започне своето първично публично предлагане на 3 ноември

Дружеството не се е обърнало към суверенния фонд на Кувейт за инвестиции в IPO-то

09:42 | 29.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата петролна компания в света, саудитската Aramco, планира да стартира своето първично публично предлагане (IPO) на 3 ноември, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация от източници, запознати с въпроса. 

Дружеството не се е обърнало към Кувейтския инвестиционен орган (KIA) за евентуални инвестиции в нейното IPO, споделя директорът на суверенния фонд Фарук Бастаки.

„KIA не е бил потърсен от Aramco или нейните съветници за предлагането и ние гледаме на това IPO като на всяка друга инвестиция“, посочва Бастаки по време на пресконференция в Рияд след проведената среща с инвеститори.

Източниците също така споделят, че главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър не е уважил срещата в саудитската столица във вторник (29 октомври), тъй като е на друго събитие с инвеститори в чужбина.

Акциите на Aramco ще започнат да се търгуват на саудитската фондова борса на 11 декември, съобщи в същото време телевизионният информационен канал Al Arabiya, без да посочва откъде е получена информацията.

Органът за капиталови пазари на Саудитска Арабия ще обяви началото на IPO-то в неделя, информира Al Arabiya, като записването за акции ще започне на 4 декември.

За момента от Aramco отказват да потвърдят информацията.

Излизането на борсата, което първоначално беше насрочено за 20 октомври, се забави, след като Aramco получи смесени отзиви от международните инвеститори. Дружеството планира да продължи с плановете си за листване, като разчита повече на инвеститори от Саудитска Арабия и от други страни в Близкия изток.

По-рано този месец рейтинговата агенция Fitch понижи оценката си за Aramco след атаките от последния месец върху две от мощностите на компанията, което постави рейтинга на държавния петролен гигант в съответствие с този на Саудитска Арабия, който беше понижен от агенцията на 30 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
само балъци могат да участват в това "IPO" Няма независима експертиза за запасите - какво повече да се каже ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още