IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX: Искаме да приземим Starship на Луната през следващите три години

Ракетата ще може да пренася с един курс до 400 спътника, необходими за изграждането на Starlink, посочва президентът на компанията Гуин Шотуел

16:35 | 28.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на дружеството за космически полети SpaceX Гуин Шотуел очерта плановете за двете програми за развитие по време на среща с инвеститорите, като сподели своята прогноза за това кога компанията ще предприеме първите пилотирани мисии със следващото поколение ракета-носител и ще започне да предлага интернет от своята сателитна мрежа, съобщава CNBC.

SpaceX е набрала повече от 1,3 млрд. долара през тази година, за да изгради както масивната ракета-носител Starship, която иска да използва за превоз на хора до Луната и Марс, така и Starlink, внушителна мрежа от 30 000 изкуствени спътници, чиято цел е да осигури високоскоростен интернет. 

Дружеството, основано от милиардера Илон Мъск, изгражда няколко ракети Starship едновременно, тъй като основателят и главен изпълнителен директор на Tesla иска да докаже, че Starship може да бъде използван с лекотата, с която се използват самолетите.

„Искаме Starship в орбита догодина. Искаме да го приземим с товар на Луната преди 2022 г., както и с хора малко след това“, сподели Шотуел.

Въпреки това, подобно на Мъск в презентацията си от миналия месец, Шотуел реши да презастрахова своето виждане, посочвайки, че "всеки път, когато направя прогноза за графика ни, се превръщам в лъжец."

В момента голяма част от екипите на SpaceX са фокусирани върху капсулата Crew Dragon, която е в процес на тестване, преди да приюти в себе си двама астронавти на НАСА.

Шотуел добави, че SpaceX иска да използва Crew Dragon редовно за подобни полети, така че компанията да развие своите технологии за безопасност. Въпреки че SpaceX има десетки успешни изстрелвания на ракети зад гърба си, тя тепърва ще се развива по отношение на пилотираните мисии.

Планирано е първите полети с Crew Dragon да са насочени към скачване с Международната космическа станция (МКС).

От друга страна Шотуел разкри, че SpaceX планира да използва новата ракета, за да разгърне мрежата си Starlink с още по-бързо темпо.

SpaceX пусна първите 60 спътника Starlink през май, които бяха поставени в горната част на ракетата Falcon 9. Точно преди старта Мъск заяви пред журналисти, че компанията разполага с "достатъчен капитал", за да изведе сателитната си мрежа Starlink "до оперативно ниво".

„В следващите няколко седмици ще изстреляме още 60 и след това ще продължим с това темпо, но за всяка следващата седмица, за да изградим мрежата“, посочи Шотуел. „Нуждаем се от 360 до 400 сателита, за да разполагаме с постоянна свързаност, при която спътниците да комуникират както със земята, така и помежду си. След като достигнем брой от 1200 спътника, ще покрием цялото земно кълбо “, добави още той.

Според президента на компанията Starship в момента може да качи в орбита 400 спътника наведнъж.

SpaceX и нейните инвеститори виждат Starlink като ключов елемент за финансирането на визията на Мъск за колонизиране на Марс.

Мъск изчислява, че Starlink може да генерира повече от 30 млрд. долара годишно - поне 10 пъти повече, отколкото SpaceX може да донесе в най-добрия случай от бизнеса с ракети носители.

Шотуел отбеляза също, че завършването на мрежата Starlink ще струва по-малко от някои оценки. Американската банка Morgan Stanley заяви в рамките на изминалата седмица, че изстрелването на 30-те хиляди спътника ще струва около 60 млрд. долара за SpaceX.

Оценките остават далеч от истината, коментира от своя страна Шотуел.

За разлика от традиционните спътници, Starlinks ще има ограничен живот от около пет години, обясни Шотуел. SpaceX ще „освежи технологията“ на мрежата Starlink, като бързо замести спътниците, които са проектирани така, че да изгарят при повторно навлизане в земната атмосфера.

„Сателитите ще имат ограничен живот, защото колкото по-дълго искате те да живеят в орбита, толкова повече пари ще трябва да влагате в тях“, отбеляза Шотуел. "Ние ще изстрелваме непрекъснато тези спътници, за да обновяваме технологията, както и да разрешаваме всички възникнали проблеми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
"Искаме Starship в орбита догодина. Искаме да го приземим с товар на Луната преди 2022 г., както и с хора малко след това, сподели Шотуел."Какво ли означава "... малко след това ?! Няма го вече Кубрик и неизвестността е доста голяма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още