IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит Булбанк: Българинът не е проактивен, когато се отнася до инвестициите

Ниските лихви, доверието в капиталовите пазари и потенциалът на спестовните инвестиционни планове ще променят тенденцията, смята директорът Теодора Петкова

15:41 | 28.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Теодора Петкова, Джакомо Волпи (вляво) и Сава Савянов с прогноза за развитие на пазара в инвестиции. Снимка: УниКредит Булбанк</em></p>

Теодора Петкова, Джакомо Волпи (вляво) и Сава Савянов с прогноза за развитие на пазара в инвестиции. Снимка: УниКредит Булбанк

Българинът не е научен да е проактивен, когато се отнася до инвестициите. Категорично мисля, че никоя банка не би си позволила отрицателни лихви по депозитите за гражданите, но пазарът е непредвидим. Това прогнозира Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк по повод появилите се отрицателни лихвени проценти по спестяванията на бизнеса в България и намерението на УниКредит да обложи с отрицателни лихви спестяванията на италианските инвеститори. Тя поясни, че мярката, оповестена от централата на банката, ще засегне само клиентите в страните от еврозоната, и то само тези с големи наличности по спестовните си сметки от 1 млн. евро.

„На всеки от тези потребителите ще бъде дадена алтернатива, за да не загубят от средствата си, като насочат част от тях към инвестиционни продукти“, заяви банкерката.

В анализ за пазара на инвестиционни продукти Петкова цитира изследване на УниКредит Булбанк, според което инвестициите на българите растат с по една четвърт на година, но все още са под 3% от спестяванията.

В България има над 9 милиона броя депозити, в които стоят повече от 52 млрд. лева, като средно потребителят държи по 5 хиляди лева в спестовната си сметка. Доходността от тези средства е минимална предвид средата на нулеви лихви в банковата система.

Три причини за инвестиции във фондове

Според Теодора Петкова има три причини да се инвестира в спестовни схеми – много ниските лихви от дълго време по спестяванията. Кредитът на доверие в капиталовите пазари се върна и в Западна Европа хората са по-активни и информирани и предпочитат инвестиционните схеми. Тя напомни, че при този ръст на българската икономика и доходите растат спестяванията и се увеличава потенциалът на пазара  на специални продукти, каквито са спестовните инвестиционни планове.

Джакомо Волпи, директор Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк, съобщи, че за последните десет години  обемът на инвестициите в България отбелязва ръст от 250%. За същия период обемът на депозитите  се е увеличил със 135%. „Въпреки че инвестициите имат изпреварващо нарастване, те все още представляват само 2,3% от всички спестявания на българите, докато останалите 98% са за депозитите“, отбеляза банкерът и направи сравнение със страните от Централна и Източна Европа, където нивото е 16,7%.

Има алтернатива

Според изчисления в анализа на УниКредит Булбанк за 2017 и 2018 година има 23% среден годишен ръст на инвестициите във взаимни фондове в България. Джакомо Волпи смята, че тенденцията на  обръщане на начина на инвестиране започна преди няколко години, но се чувства осезаемо през последните две години. Той препоръча да се избере подходящ спестовен план и стратегия за развитие на вложенията. Като подходящи той смята инвестициите, направени през фондовете на Amundi, с който се предлагат инвестиционни продукти  от световен план. Волпи съветва да се започне с инвестиция за пет или десет години.

„Допълнителната доходност може да дойде от капиталовите пазари. Така например, 1000 лева, депозирани през 2014 година, носят лихвен приход от 59 лева към днешна дата или 1,15% на година. В същото време, 1000 лева, инвестирани в кошница  от европейски облигации, биха имали възвращаемост от 139 лева, или почти 2,5 пъти  по-висока от тази на депозита“, съобщи Сава Савянов, мениджър Продажби на инвестиционни продукти в УниКредит Булбанк.

Той направи сравнение с инвестициите в депозит и капиталовите пазари. Оказва се, че на всеки сто лева депозит българинът през 2008 г. е инвестирал 1,60 лв. на капиталовите пазари, като тази сума през 2018 г. е достигнала 2,40 лева.

„На всеки 100 лева БВП в България, само 1 лев е вложен на капиталовите пазари, констатира той и потвърди, че изоставянето в сравнение с другите страни е голямо, като източноевропеецът през миналата година е инвестирал седем пъти повече от българина – на всеки 100 евро депозит в ЦИЕ, 20 евро се падат на капиталовите пазари.

Стремеж към доходност

Като предимства на фондовете на Amundi, който е най-големият в Европа и осми по големина фонд за управление с активи за над 1,3 трлн. евро, Савянов посочи постигнатата доходност от началото на годината – около 6%, като се има предвид, че до 85% от вложенията са направени в консервативни активи. Той обясни, че инвеститорите получават съвети от експертите на банката как да влагат парите си – колко да са вноските и продължителността на инвестирания период, както и какви да са спестяванията според рисковия профил на инвеститора.

Наблюденията на експертите от банката са, че средно потребителите влагат между 30 и 50 евро месечно в спестовни инвестиционни планове, като най-предпочитаният от потребителите рисков профил е балансираният, което съвпада и с тенденциите на зрелите централноевропейски пазари.

"Инвестираме повече и по-разумно", твърди Савянов. Той информира, че клиентите дължат такси, но печалбите от инвестициите са необлагаеми.

Въпрос на избор

По думите на Явор Ачев, ръководител на Amundi за България, клиентите имат богат избор от фондове, който се допълва с още възможности. "В момента тече записването за нов фонд с 5-годишен хоризонт, при който има прогнозна доходност от 1,7-2,7%, информира той. Прогнозните данни за тази година са новите договори за спестовни планове в УниКредит Булбанк да достигнат 36 хиляди броя при малко над 29 хиляди броя миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Reneta
преди 3 години
Внимание, запорират Ви сметката без аргумент и обяснение, искат от Вас много дпоокументи и след това нищо със седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 4 години
След КаТеБе (пиша го така, че май го цензурираха) - трудно ще излъжат отново народа да си набута парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
По всякакъв начин се опитват да накарат хората да си набутат парите по фондове и на пазарите, да ги изхарчат, като вече започват да им бъркат директно в джоба с отрицателни лихви. Банкерите са за бесилката направо!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още