IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Де Гиндос: Еврозоната се нуждае от централизиран фискален инструмент

Има едно нещо, което всички успешни парични съюзи имат, и това е централен фискален капацитет, заяви заместник-управителят на ЕЦБ

18:01 | 27.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Луис де Гиндос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Луис де Гиндос. Снимка: Ройтерс

Заместник-управителят на Европейската централна банка Луис де Гиндос призова за единен централизиран инструмент, който да спомогне за подобряването на националните политики в еврозоната. Коментарът му е поредният знак за нарастващото недоволство във Франкфурт срещу фискалната позиция на валутния съюз.

В интервю за испанския в. El Pais Де Гиндос заяви, че съществуващата рамка с частични политики не е на нивото на паричната политика на ЕЦБ.

„Затова съм убеден в необходимостта от централизиран и независим фискален инструмент“, посочи той, цитиран от Bloomberg. Според него той също така ще осигури и подкрепа за националните фискални политики.

Миналия месец финансовите министри от еврозоната договориха основните елементи от „мини“ бюджет на валутния блок, слагайки край на двугодишни бурни преговори. В крайна сметка договорената мярка е далеч от първоначалната идея на френския президент Еманюел Макрон.

Коментарът на Де Гиндос повтаря позицията на управителя на ЕЦБ Марио Драги от тази седмица. „Има едно нещо, което всички успешни парични съюзи имат, и това е централен фискален капацитет – с други думи било то бюджет или система от гаранции“, заяви отиващият си от поста Драги пред репортери във Франкфурт.

Забавянето на растежа в Европа направи предприемането на действия от институции извън ЕЦБ от съществено значение, за да може да се помогне за компенсирането на риска от продължителен период на слаб растеж.

По думите на Де Гиндос Германия – най-голямата икономика в Европа, може да отбележи икономически растеж от под 1,5% за продължителен период от време.

Дебатът за създаването на нов механизъм се разпали с нова сила на фона на сътресенията от глобалните търговски войни и несигурността около излизането на Великобритания от ЕС. ЕЦБ също така е изправена пред противоречия в своите собствени редици заради несъгласие относно последния пакет от стимули на банката.

Според заместник-управителят обаче членовете на Управителния съвет на ЕЦБ трябва да се помирят и да намерят консенсус по ключовите си решения. Стилът на ясна комуникация на новият управител Кристин Лагард трябва да помогне за това, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Не е лошо Испания да създаде фискален инструмент в който да участват поне Гърция и Италия и с който да финансират потреблението на немски стоки .Колкото повече неща измислят , толкова повече затъват , горките .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
Иван Митев
преди 4 години
Заместник-управителят на Европейската централна банка Луис де Гиндос пренебрегва как Европейската централна банка неправилно емитира евро.Провалът на еврозоната ще е резултат от грешката на Европейската централна банка.Устойчивият просперитет на еврозоната е възможен, когато Европейската централна банка правилно емитира евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още