IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ не може да продаде активите си и остава насила в България

Забраната на сделка е крайна мярка и би трябвало да се направи, когато има сериозни съмнения, смята адвокатът по конкурентно право Христо Копаранов

20:33 | 25.10.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За да се стигне до забрана за концентрация, трябва да се установи, че сделката ще доведе до създаване или засилване на господстващо положение, което значително ще увреди конкуренцията. След като се установи това, проучването минава на втора фаза, където по-задълбочено се изследва това. Предишния път проучването на КЗК не стигна до втора фаза, и директно забрани сделката след ускорено проучване, каза Христо Копаранов, адвокат по конкурентно право, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него забраната на сделка е крайна мярка и би трябвало да се направи, когато има много сериозни съмнения и няма как те да бъдат преодолени. "Комисията за защите на конкуренцията (КЗК) вижда големите рискове в конгломератни ефекти и се опитват да обосноват вертикални ефекти. Еврохолд предлагат в становището си предложение да се вкара задължение да не се предоставя застраховка-гаранция на свързаните лица, с което Комисията не се съгласява" заяви той.

"Случаят с Инерком беше още по-куриозен – когато те подадоха второ искане с намерение за продажба на фотоволтаиците, КЗК каза – ние вече сме забранили концентрацията".

"Видя се и в други сделки, че КЗК не спазва процедурата при разрешаване или забрана на концентрация", посочи Копаранов.

"На практика се оказва, че ЧЕЗ не може да продаде активите си, и остава в България насила. КЗК им спира втора сделка в рамките на две години. Получаваме един дезинтересиран от пазара собственик, за който е съмнително, че ще развива бизнес в интерес на потребителите и конкурентната среда".

"КЗК забранява придобиване заради хоризонтални ефекти с фотоволтаици, забранява на дружество, което се занимава със застраховки и автомобили – във всеки бизнес може да се намери връзка, защото всеки ползва електричество", заяви адв. Копаранов.

"Никой купувач не би чакал решение на съда две или три години, те имат бизнес планове, които са ясни" каза гостът.

"КЗК бърза да издаде забрана, а после казват – няма данни за едно или друго нещо, при положение, че имат време да извършат проучване", изтъкна той.

"Създава се изключителна несигурност в практиката на КЗК" заяви в заключение гостът.

Видео с целия разговор гледайте по-късно на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 4 години
Мисля си, защо ЧЕЗ не продаде дяла си през борсата!Купувача спокойно може да учереди няколко фирми из различни ройони на света и чрез тях да си купи по няколо пакета от собственоста на чез и да има конторол в/у 50% Трябва ли и в този случай да се питат държавните органи - може ли!?Или пък примерно да няма мажоритар: чез да обяви търг за 10% и да го продаде на Гинка, Следващите 10% на Еврохолд, по 5% на пенсионните дружества и на ...който плати най-много за останлите. Държавата пак ли ще се меси и в този случай!?Аз съм собственик на чез също и то не малък!И заради КЗК само в петък съм изгубил пари равни на годишният ми доход в БГ. Как се чуствам аз, а и други като мене! Собственик съм на нещо което години на ред не ми носи доход, а само капитала ми служи на сънародниците ми да ползват усуги. Кога аз ще бъда компенсиран за това, след колко години!? Защо държавата не ми позволява да печеля, след като съм инвестирал в нея, в критична инфраструктура, която носи ползи на всички. Ами направете ги държавни тогава, след като сте ги направили частни, но без да може от тях да се печели!Първи принцип на капитализма е гарантиране на правото на собственост от държавните органи и правото да се разпореждаме с него както намерим за добреГоворите защо не се развива борсата - ето заради такива случай!Пречките, които държавата създава пред инвеститорите са неоснователни и грешка. Затова и икономиката не върви и пада и не е конкурентноспособна - има твърде много корупция и задкулисие и няма правова държава и равенство на всички пред закона. На инвеститорите се глада като на дойни крави/едната част от обществото/ и крадци/ от другата част/ - и двете са грешни! Резултатите са, и ще бъдат налице!Успех на всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още