IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медиците са в готовност за национална ефективна стачка, искат яснота по бюджета

Заплашват и с подаване на колективни оставки по места в страната

12:59 | 25.10.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group 

Медицинските специалисти настояват да бъдат запознати с предварително изготвената бюджетна рамка на Министерството на здравеопазването. Те искат да знаят разбивка по пера, както и да получат правилата, по които ще се разходват публичните средства. Настояват също така това да стане до 31 октомври.

В писмо до здравния министър Кирил Ананиев, до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър Владислав Горанов и социалния министър Бисер Петков, както и до председателя на здравната комисия Даниела Дариткова те отново подчертават исканията си. Ако не бъдат изпълнени, заявяват стачна готовност.

Още от понеделник, 28 октомври, започват символични предупредителни протести в цялата страна.

Ако исканията им не бъдат изпълнени до определения срок, заявяват готовност за ефективни стачни действия и подаване на колективни оставки по места в страната. Те имат готовност за Национален протест съвместно с други синдикати и организации, които ги подкрепят - Синдикат на надзирателите в затворите СФСМВР и по-малки синдикати от страната, специализанти, пациентски организации и други. 

Медицинските специалисти настояват да научат предвидени ли са средства за увеличаване на заплатите им  съобразно исканията им от две минимални работни заплати (стартова за професията) и механизмите, по които това ще се случи.

Медиците искат да знаят кой е контролният орган, който ще проследява процеса и ще носи отговорност за финансирането. "Изискваме яснота и за това какво ще се случи с медицинските специалисти, работещи извън лечебните заведения, а именно: детски ясли и градини, училища, ДКЦ и кабинети, Домове за медико-социални грижи, Старчески домове и други", пишат в писмото си медиците.

Настояват за достойно заплащане на нощния труд - по 3 лв. на час, за изплащане на вреден и интензивен труд и за преминаване към намалено работно време от 7 часа на всички реанимационни отделения (ОАИЛ). Искат също да имат клас прослужено време не по-малко от 1,2 % на година. Посочват, че искат и писмено становище от здравния министър за промяна в Закона за съсловните организации.

Сред дългосрочните ангажименти те посочват: премахване на търговските дружества; промяна в категорията труд; задължително изготвяне на стандарти; остойностяване на труда на медицинските специалисти.

Предвидено е за следващата година средствата за болниците в бюджета на Здравната каса да бъдат увеличени с над 200 млн. лева, като ри четвърти ще бъдат предвидени за заплати на персонала. В това увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Планирано е този ресурс да не минава през обем дейност, а през нови цени, които отразяват реалните разходи, в това число и разходите за труд в тези заведения.

В началото на октомври министърът каза, че се работи по промяна на механизма, от който не са доволни медицинските специалисти. "Ще го регламентираме с нарочен нормативен акт, смятаме да поставим определени съотношения във възнагрежденията на сестрите, лекарите и на санитарите, т.е. да има някакво пропорция в заплащане", поясни тогава министърът.

Припомняме, че на национален протест на 7 октомври от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настояха минималната заплата на медицинските сестри в общинските болници да е 900 лева, а в университетските - 950 лева, и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Едни се борят за хляба насъщен, докато други от същата гилдия "лекуват" здрави хора, източвайки Здравната каса за лични облаги (закупуване на висок клас западноевропейски коли). Срещу такива червеи, които взимат месечна заплата от 50 хил.лв. утвърдена от директора на болницата, какво правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още