IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квантов компютър на Google решава за минути задача за 10 000 години

Експериментът за скорост, създаден от компанията, беше бързо разкритикуван от някои експерти и конкурентни фирми

21:39 | 23.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай позира с квантов компютър в изследователската лаборатория в Санта Барбара, Калифорния. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай позира с квантов компютър в изследователската лаборатория в Санта Барбара, Калифорния. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Google обяви, че е създал компютър, постигнал „квантово надмощие“, извършвайки за 200 секунди изчисление, което би отнело около 10 000 години на най-бързите суперкомпютри.

Резултатите от тестовете на Google, проведени с помощта на квантов чип, разработен от него, бяха публикувани в сряда в научното списание Nature.

В изследователската си лаборатория в Санта Барбара, Калифорния, компанията е постигнала важно събитие, върху което учените работят от 80-те години на миналия век: квантов компютър, който е изпълнил задача, невъзможна за постигане със сегашната технология.

Информация за изследването по погрешка изтече през септември. Тя за кратко се появи на сайта на НАСА, преди да бъде изтрита. За изследването се споменава и в броя от 21 септември на Financial Times.

„Това постижение е резултат от дългогодишни изследвания и всеотдайност на много хора“, казва инженернговият директор на Google Хартмут Невен в публикация в корпоративния блог.

„Това е и началото на едно ново пътуване: да измислим как да накараме тази технология да работи. Работим с изследователската общност и разполагаме с инструменти с отворени кодове, които да позволят на другите да работят заедно с нас за идентифициране на нови приложения“.

„Това феноменално ускоряване в сравнение с всички познати класически алгоритми е своеобразно тестване на квантовото превъзходство", заявяват учените в Nature. „Специфичните за тестването изчисления са етап по пътя към създаване на очаквания в света на информатиката универсален квантов компютър“.

Учените сравняват пробива на Google с първия полет на братя Райт през 1903 г.

Амбицията на Google сега ще е да опита да изгради „устойчив на грешки квантов компютър“ възможно най-бързо. Компанията вижда приложения в сферата на автомобилите, самолетите и разработката на нови лекарства. 
 
„Постигането на необходимите изчислителни възможности все още ще изисква години на усилена инженерна и научна работа. Но ние виждаме ясно пътя сега и сме нетърпеливи да продължим напред“, се казва в публикацията.

Идеята, която стои зад квантовите изчисления, е да се подобри експоненциално скоростта на обработка и мощността на компютрите, за да могат да симулират големи системи, задвижващи напредъка във физиката, химията и други области. Вместо да съхраняват информация в двоични нули или единици като класическите компютри, квантовите компютри разчитат на „кубити“, които могат да бъдат едновременно 0 и 1, което значително увеличава количеството информация, която може да бъде кодирана.

Но, подобно на напредъка в областта на изкуствения интелект, има много дебати за това какво представлява истинският пробив. Експериментът за скорост, създаден от Google, беше разкритикуван от някои експерти и конкурентни компании след изтичането на резултатите онлайн преди официалната дата на публикуване.

Изследователи от International Business Machines Corp. поясниха в блог през тази седмица, че симулация на същата задача, която Google използва, може да се извърши за 2,5 дни на класически компютър с достатъчно място на твърд диск, а не за 10 000 години. Ако квантовото надмощие означава да правиш нещо, което класическите компютри не могат, то такова още не е постигнато, пишат те.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай обазе защити твърдението на управляваната от него компания в интервю за MIT Technology Review, публикувано в сряда, сравнявайки го с опитите на братя Райт за полет. „Първият самолет летеше само за 12 секунди и затова няма практическо приложение за това. Но показва възможността самолет да може да лети“, казва Пичай.

Докато най-големите световни технологични компании се надпреварват да разработят квантов компютър, който да премине проверката на учените, някои продукти вече са достъпни в търговската мрежа. През 2011 г. D-Wave Systems Inc. от Канада стана първата компания, която започна да продава такъв продукт на предприятия и правителствени лаборатории, въпреки че за разлика от машините, които се изграждат от конкуренти, полезността му е ограничена, тъй като хардуерът не може да реши какъвто и да е математически проблем.

Редица други компании - включително IBM, Google, Microsoft Corp. и базираната в Калифорния стартираща компания Rigetti Computing – се опитват да създадат по-мощни машини, които бизнесът може да използва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
dr.5rov
преди 4 години
Да, така се постига превъзходство над другите. Опитваш се да направиш нещо, което ти дава предимство пред тях, защото те не знаят как и не могат да го правят. Ако успееш - имаш го. Друг е въпросът за какво и как ще го използваш това превъзходство.Google винаги са се опитвали да вървят по този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още