Заплахите и ползите от дигиталните пари

Засега криптовалутите изглеждат надценени, новите платформи за плащане са полезни, а Libra е обезпокоителна

1
 
3
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
ОТ СТАТИЯТА: " ...в този нов дигитален свят централните банки също трябва да се запитат дали и как да създадат свои цифрови пари....."

ТАКИВА РЕВОЛЮЦИОННИ БЕЗУМИЯ ВОДЯТ ДО ПРЕВРЪЩАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИТЕ БАНКА В ЧАСТНИ БАНКИ.

Разбирам мъката и проблема на ОТРИЦАТЕЛНИТЕ ЛИХВИ водещ до КЕШИРАНЕ на влоговете и увеличаване на издаваните от националните банки КУПЮРИ гарантирани с АКТИВИ, които са несъпоставими с АКТИВИТЕ на частните банки.

От какво се поражда недоверието към ЧАСТНИТЕ БАНКИ и най вече от възможността за ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ НА ТЕХНИТЕ АКТИВИ??

В момента сме свидетели на НАДУВАНЕТО НА БАЛОН НА АКЦИИТЕ НА ВОДЕЩИ ФИРМИ, което няма как да не се отрази и върху АКТИВИТЕ НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ, които при един срив на акциите, биха предизвикали ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ НА АКТИВИТЕ ИМ.

БЯГАЙКИ ОТ ТАЗИ ОПАСНОСТ ХОРАТА ПРЕДПОЧИТАТ ДА КЕШИРАТ ПАРИТЕ СИ ДОВЕРЯВАЙКИ СЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА БАНКА , КОЯТО Е ТЕХНИЯТ ЕМИТЕНТ.

Проблема е че КЕШИРАНЕТО придоби размери които излизат извън възможностите на ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ, които могат да увеличават паричната си маса но не до БЕЗКРАЙ.

ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА РИСКА ОТ ЧАСТНИТЕ БАНКИ КЪМ ЦЕНТРАЛНИТЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ДО БЕЗКРАЙ, ЗАЩОТО ПРЕДПАЗНИЯ МЕХАНИЗЪМ НАЛАГА ДА БЪДАТ СПАСЕНИ ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ , А НЕ ПРЕВЪРНАЛИТЕ СЕ ВЪВ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ ЧАСТНИ БАНКИ.

Срива на системата е неизбежен и никакви подобни РЕВОЛЮЦИОННИ БЕЗУЧИЯ превръщащи частните ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ В ЧАСТНИ , няма да спасят една обречена на фалит ДЕКАПИТАЛИЗИРАНА система