IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата въглищна централа на Балканите и каква е нейната вина

Истината е, че ТЕЦ „Марица-изток 2“ е само капка в морето от въглищни мощности в Европа, което продължава да поражда дебати на национално и общоевропейско ниво

10:41 | 24.10.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В региона на Стара Загора се намира най-голямата въглищна енергийна инсталация на Балканския полуостров, част от гигантски промишлен комплекс. 

ТЕЦ „Марица-изток 2“ предоставя работни места и стабилност, както в района на града, така и в България, особено по отношение на генерирането на електроенергия (57% от електричеството в България се произвежда от въглища по данни на Electricitymap.org).

В същото време централата има и своята тъмна страна – тя е основен замърсител с парникови газове, което я поставя в неизгодна финансова позиция, имайки предвид все още не напълно либерализирания енергиен пазар в България и дълговете, натрупани от дружеството оператор заради квотите за емисии на въглероден диоксид, посочва EnergyPost в свой материал.

Проблемът със серния диоксид

Според публикацията районът на Стара Загора е единственият в Европейския съюз (ЕС), който нарушава ограниченията на блока по отношение на серния диоксид. Причината за тези завишени нива е ясна – въглищата.

Серният диоксид вече трябва да е отдавна загърбен. Киселинните дъждове, които са следствие от неговите концентрации, продължават да валят и днес, тъй като не са положени достатъчно усилия за ограничаване на количествата серен диоксид.

Новият анализ на неправителствената екологична организация Грийнпийс на данните от НАСА поставя България на 19-то място в класацията на най-замърсените със серен диоксид страни в света - единствената държава от ЕС, която намира място в топ 20, посочват от EuroPost.

Според сайта индустриалният комплекс „Марица-изток“ в Стара Загора е отговорен за това.

Емисиите само от ТЕЦ „Марица-изток 2“ поставят собственика на предприятието, „Български енергиен холдинг“ ЕАД, сред 10-те най-силно замърсяващи въглищни компании в ЕС. Лидер тук е германската RWE, която стои зад здравословни проблеми за 5,4 млрд. евро.

Освен че създава големи проблеми за природата, замърсяването със серен диоксид има огромни и добре документирани последици за здравето на хората. Веществото допринася за сериозни респираторни и други подобни заболявания, особено са уязвими групи като деца, възрастни хора и хора с дихателни проблеми.

Когато серният диоксид се освободи от въглищна инсталация, той реагира с други химикали във въздуха, за да създаде прахови частици - изключително опасен фин прах, който прониква в кръвообращението и заплашва здравето.

Ако обаче се погледне европейската карта с фокус върху въглищните енергийни инсталации, прави впечатление, че голяма част от централите са съсредоточени в Централна Европа. Страни като Германия, Чехия и Полша притежават огромен флот от въглищни централи, които са отговорни за голяма част от замърсяването, не в градски мащаби, а в континентални такива.

Полша генерира 81% от своята електроенергия чрез въглища – 16,3 гигавата, отделяйки средно по 820 грама на киловатчас въглеродни емисии. Там делът на хидроенергията, природния газ, вятърната и соларната енергия е изключително малък спрямо общия енергиен микс.

В Германия въглищата са отговорни за 37% от общата генерирана електроенергия, или за 24,8 гигавата.

Чехия е друга страна, където въглищата са един от основните енергийни ресурси. Страната произвежда 29% от електроенергията си чрез въглищни централи, или 2,64 гигавата от общо 8,98 гигавата.

Ако погледнем към Югоизточна Европа, освен посочената в статията на EnergyPost България, може да видим страни като Гърция, Румъния и Сърбия, където въглищните мощности стоят в основата на енергетиката.

Гръцката ТЕЦ „Агиос Димитриос“ произвежда 1595 мегавата електроенергия, както и 9,23 млн. тона въглеродни емисии само за 2018 г. Централата е отговорна за 58 случая на преждевременна смърт (2016 г.) и е класирана на 68-о място в Европа по това отношение.

Румънската ТЕЦ „Турчени“ , която се намира в близост до българската и сръбската граница, генерира 1980 мегавата и 4,07 млн. тона въглеродни емисии.

Подобно е и положението със сръбския комплекс „Никола Тесла“, в който се генерират общо над 3 хил. мегавата електроенергия без да са предоставени данни за отделените въглеродни емисии. Случаите на преждевременна смърт тук са близо хиляда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Феновете на атома твърдят, че шансовете за авария са астрономически малки. Но за 30 години това се случи два пъти, плюс няколко, които бяха избегнати на косъм. Статистиката ги опровергава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Вся власть Советам!
преди 4 години
Атомната енергия е ОК, но авариите колкото и да са редки са изключително скъпи, освен човешките драми. Чернобил струваше 235 млрд долара, Фукушима между 450 и 660 млрд долара (още чистят). Десет пъти по-евтина авария в Козлодуй и трябва да обявим държавата за продан, заедно с населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Все едно вие не танцувате върху страха на хората. Поскъпване, недостиг, режим на тока...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
Hahoto
преди 4 години
Като те чете човек и си представя хора с лъчева болест в Козлодуй и хора с черен вместо бял дроб в Мариците. Обикновен популизъм, нищо общо с действителността! Мога да ти дам факти и за малките блокове на АЕЦ и за Мариците. Но на тънката струна на страха на хората, лесно се танцува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
Пушляците на поляците си ги дишат поляците, а маришките ги дишаме ние. В това е съществената разлика. А колкото до реакторите (не ти ли писна да дъвчеш тази тема), тях ги закриха не толкова заради възрастта, а заради наличието на конструстивни дефекти, които създаваха риск от авария. Всъщност, след инспекция на МААЕ през 1990 година стана ясно, че с тях са ставали поне шест сериозни инцидента, включващи изтичане на радиоактивни вещества и облъчване на хора. Срещу по-модерните 5 и 6 блок, които нямат подобни конструктивни дефекти никой нищо не е казвал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Докато за енергетиката в този сайт пишеше Деляна, човек наистина можеше да се информира и да научи нещо. Сега е просто пропаганда копи-пейст. Честно казано в скоро време ще спра да го чета и коментирам, за да не оспорвам "правилната гледна точка", а щастливи абонати като Кухия и Фончо да радват на единомислието с автора на материала.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
Статията е един тюрлюгювеч, в който се прескача от серни на вълглеродни емисии. Лигнитните въглища съдържат повече сяра, за това централите се очистват на 95 процента от сярата, чрез сяроочистващи инсталации. Впрочем първата такава инсталация заработи педи повече от 10 години именно в държавната ТЕЦ2. Замърсяването с сернидиоксиди е намалено и Аспарух може, да намери и публикува факти, какво е било преди и колко е сега, а не да цитира фриволно разни зелени пропагандисти. Що се отнася до въглеродния диоксид, той не води до заболявания и не е опасен за хората НО според Гретенистите ще доведе планетата ни да апокалиптични климатични промени. Впрочем след като в последните години глобализацията понамали своя тренд и тъпче на едно място, на глобалистите им трябва субнационална обединителна дъвка, в която хората да разпознават общи цели и идеали. Зелената талибанщина и Гретенизма станаха много удобен инструмент, за да продължи насилственото орязване на суверенитет от държавите чрез вменяването на паннационални ограничения и задължения. Процес, който тепърва ще поражда драми от Шекспиров тип!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
Вся власть Советам!
преди 4 години
В статията се говори предимно за замърсяването със серен диоксид. Прочети я още 4-5 пъти, но бавно и ще схванеш. Предвид това че въглищата в Източномаришкия басейн са лигнитни те съдържат много сяра. Тази сяра, впоследствие, се превръща в киселинен дъжд. В Западна Европа за това не се говори от 90-те години, защото решиха проблема, но у нас е ежедневие. Освен това лигнитът е нискокалоричен " въглищата в Марица Изток са с по-ниска калоричност от 1/3 от украинския чернозем." Т.е. много пушат а дават малко ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 21
Императорът
преди 4 години
Първо - накарайте полските алкохолици да спрат да опушват половин Европа. Гонете ги здраво, щото от 22-ра сигурно и ще опушват още повече - защото нямало да подпишат нов договор с Газпром - и ще трябва да бичат още въглища. После - ние тука - не трябва ли да се търси отговорност на престъпниците, които съсипаха АЕЦ Козлодуй (реактори от типа на първи-четвърти, дори по-стари от тях, още си бачкат без проблем във Франция и Англия) - само за да гарантират сосни печалби на американските си господари? Ако зависеше от мене: съд за държавна измяна и смърт !!! Колко ни струват "американските" ТЕЦ досега? - И то те не са американски - но са наши - кой им ги подари, за да ни дерат кожите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още