IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът погрешно интерпретира уроците на „японизацията“

Важното е да се намери правилната диагноза на основната причина за слабия растеж, смята бившият управител на ЯЦБ Масааки Ширакава

14:21 | 03.11.19 г. 7
<p>
	Управителят на Европейската централна банка Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги. Снимка: Ройтерс

През 2019 г. централните банки в големите развити икономики промениха курса на паричната си политика към по-голямо облекчаване.

През септември Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният резерв на САЩ свиха лихвите, като европейският регулатор понижи лихвата по депозитите, прилагана за депозираните ликвидности на банките в ЕЦБ за един ден, с 10 базисни пункта до -0,50% и реши да възобнови покупките на облигации, докато Фед сви лихвения процент с 25 базисни пункта след подобно понижение през юли. 

Това, с което се сблъсква сега ЕЦБ, е много подобно на това, с което трябваше да се справя Японската централна банка (ЯЦБ) през последните две десетилетия - анемичен растеж, ниска инфлация и постоянно ниски лихви. В наши дни вече се говори за „японизация“ на Европа, пише в коментар за Nikkei Asia Review Масааки Ширакава, бивш гуверньор на ЯЦБ.

Ширакава е озадачен от разпространението на японизацията.

Западните икономисти и политици не са научили уроците за избягването на подобен развой от собствения опит на Япония?

Ширакава не смята, че ЕЦБ действа твърде плахо при използването на опита от уроците, научени покрай ЯЦБ - че е необходимо агресивно парично облекчаване, а по-скоро, че въпросните уроци са били грешно интерпретирани.

Западните експерти взимат под внимание "изгубените десетилетия на японската икономика", когато икономическият балон се спуква в началото на 90-те години на миналия век поради липсата на смелост по отношение на паричната политика.

Професорът по икономика Алън Блиндър посочва през 2005 г., че Алън Грийнспан, председател на Централната банка на САЩ от 1987 до 2006 г., „е бил решен да не позволи на Фед да влиза след ЯЦБ в капана на нулевия лихвен процент“, при който Фед вече няма да има достатъчно място за действие в целта си да стимулира икономиката.

Ширакава е скептично настроен към тълкуването, че „инжекциите“ на централните банки по отношение на ликвидността, имат благоприятен ефект.

Според него самите уроци на ЯЦБ са били погрешно интерпретирани. Препоръчителните политики за агресивно парично облекчаване не са търсеният отговор след края на финансовата криза.

Агресивната парична политика води до постоянно ниски лихви поради самия механизъм на облекчаване на паричната политика, твърди Ширакава. Ефективността ѝ произтича от насърчаването на бъдещото търсене на частни икономически агенти към настоящето. Ако икономиката е изправена пред временен недостиг на търсене, тази политика работи.

Но ако слабата икономика не е причинена просто от липсата на търсене - ако има по-големи структурни проблеми, които я потискат - самият акт на облекчаване на паричната помощ ще накара "естествения лихвен процент" да падне по-бързо и в крайна сметка ще си остане така.

Важното е да се намери правилната диагноза на основната причина за слабия растеж. Проблемът, с който се сблъсква Япония през десетилетията, е временен шок от търсенето

Отговорът е твърдо „не“.

Предизвикателството е във въпроса как да увеличите потенциалния темп на растеж, когато имате бързо застаряващо население и бързо развиващи се технологии и глобализация.

Трябва по някакъв начин да увеличите работната сила и нейната производителност.

Тези проблеми не биха могли да бъдат решени чрез просто изместване на времето на разходите. Това трябваше да бъде урокът, който научихме от опита на японската парична политика.

По-лошото е, че продължителното облекчаване на паричната политика намалява растежа на производителността, като поддържа неефективния бизнес. По същество японизацията е логичната последица от неправилното прилагане на популярната макроикономика.

Интересното е, че икономистите и някои политици призовават за по-активно използване на фискалната политика - тоест чрез държавни разходи, а не по-нататъшно облекчаване на паричната политика. Това е своеобразна ирония, тъй като нейната ефективност произтича и от предварителното подсигуряване на бъдещото търсене.

Разликата с паричното облекчаване е, че фискалното предварително зареждане е по-директно и произтичащото от това увеличение на дълга е главно публично, а не в частния сектор.

Независимо от това коя макроикономическа политика е разгърната, пренатоварването на бъдещото търсене в крайна сметка е ограничено от потенциала за растеж.

Ширакава задава още един въпрос: Дали японските резултати наистина са били толкова лоши?

Всъщност японската икономика работи сравнително добре в сравнение с други развити икономики, ако се коригира въздействието на демографските промени.

По отношение на социалната стабилност на Япония, която е съществена основа за устойчив растеж, ситуацията изглежда по-малко тревожна, отчасти защото тук не се наблюдава изключително неравенство в доходите и богатството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
shinawatra
преди 4 години
Всеки добре разбира, че има нещо сбъркано. Близко до ума е, че тези които командват парада са напълно наясно с този дребнен детайл. По пътя на логиката, системният дефект съзнателно не се поправя, а се изчаква той да доведе до нещо дългоочаквано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
shinawatra
преди 4 години
Къде е сега Иван Митев?! :-DПо-лошото е, че продължителното облекчаване на паричната политика намалява растежа на производителността, като поддържа неефективния бизнес. По същество японизацията е логичната последица от неправилното прилагане на популярната макроикономика.Кратко и ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
alphaomega
преди 4 години
В момента има голямо неразбиране и сериозен конфликт на интереси между икономическата теория, очакванията и желанията на хората и целите на тези който управляват света.Икономическата теория ни казва че растежа е едва ли не е естественото състояние на нещата и няма проблем да продължава до безкайност като перпетуум-мобиле. Тоест грубо се пренебрегват естествените лимити на планетата и факта че нарушаването им може да доведе до катастрофа.Хората пък очакват стандарта им на живот да се подобрява всяка година без да отчитат последсвията от това и са готови да отсвирят всеки политтик който е им каже че трябва да затягат коланите.А господарите на света вече са си поставили цел на всяка цена да убият икономическия растеж и постепенно да се върви към намаляване на световното население и въвеждане на комунизъм 2.0. Тоест за тях капитализма вече е нежелана система. Капитализма беше използван просто като средство за придобиване на глобалната власт чрез технологично превъзходсво. И сега след като вече определени групи придобиха тази глобална власт те вече нямат нужда от капитализъм защото капитализма и свободния пазар може да роди конкуренция която да ги свали от троновете! Затова ще виждаме все повече регулации и рестрикции които да не позволяват на обикновените хора да се отлепят от дъното и да натрупват сериозни богатсва чрез намеса в ключовите сектори на икономиката. Международните организации ще придобиват все по голяма сила до пълното елиминиране на държавите и въвеждането на нов колективизъм.Естествено всичко това ще доведе и до съпротива от страна на народите и избирането на крайно десни политици както вече става на много места по света.Изхода от битката е все още неясен. Но едно е сигурно - икономическия растеж ще доведе до катастрофа ако не бъде овладян и спрян.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Финансовата криза 2020! Индикатори за приближаването и. Рухване на пазарите?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Светът се прави, че грешно правилно интерпретира всички макроикономически червени светофари, ама пак газ до ламарината.Добре, че все пак има някой, който да рече: ще има бум-тряс-джангър!https://youtu.be/7Hhq-06IBa8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Япония , която прави могъщ експорт , внасяше от ръста в САЩ , Китай , Европа и техните печатници . Сега Япония ще покаже , как работи японизацията при световна рецесия . Хубаво е да се правят такива експерименти , дано да сме държливи като самураите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Действията на ЕЦБ свързани с политиката на облекчаване на паричното предлагане не е съобразена с изискванията на ПАЗАРНОТО ОБЩЕСТВО в основата на което стои КОНКУРЕНЦИЯТА явяваща се основен двигател на икономиката. КОНКУРЕНЦИЯТА бе убита от безрасъдното раздаване на ЕВРОПЕЙСКИ пари по БЕЗУМНИ ПРОЕКТИ и ПРОГРАМИ, които не движеха икономиката а създаваха питателна среда за КОРУПЦИЯ при реализирането на обществени и държавни поръчки. Сбърканият модел на ПАЗАРНА ИКОНОМИКА , и вкарването в нея на останали от времето на СОЦА принципи на РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СРЕДСТВАТА, доведе до раждането на едно ново общество , което НИТО Е СОЦИАЛИСТИЧЕСКО , НИТО ПЪК Е КАПИТАЛИСТИЧЕСКО. Този хибрит доведе до РЪСТ на ПЕЧАЛБИТЕ ПРИДОБИТИ ПО КОРУПЦИОНЕН НАЧИН, които вкарани в банковата система доведоха до увеличаване на ПАСИВИТЕ в баланса на банките и до липсата на каквато и да е идея да ВКАРВАНЕ НА ПАРИ В ИКОНОМИКАТА ПОД ФОРМАТА НА ЗАЕМИНа фона на тази нова ИЗВРАТЕНЯШКА ХИБРИДНА СИСТЕМА, Китай с неговата икономика ДОУБИВАШЕ с цените на предлаганите стоки и САЩ и ЕВРОПА. ТРЪМП ЗАПОЧНА ПЛАХО С ВДИГАНЕТО НА МИТАТА , НО СЪПРОТИВАТА НА ТЕЗИ КОИТО ОТ НЯКОЛКО ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАЛОЖИХА НА СВЕТА ТЕХНИЯ НОВ СВЕТОВЕН РЕД , му създадоха достатъчно проблеми с нов фронт който откриха в собствената му държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още