IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: През 2020 г. ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти у нас

Лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи годината благоприятна за покупката на имоти

11:35 | 20.10.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Догодина ще спре ръстът на цените на недвижимите имоти, лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи годината сравнително благоприятна за покупката на имоти. Това прогнозираха специалисти от имотния сектор по БНТ.

Според данните средната цена на тристаен апартамент в София вече достига до над 400 хиляди евро в по-търсените квартали. А психологическата граница от 100 хиляди евро за първо жилище е премината. 

Основната причина за високите цени на имотите в София и големите градове е продължаващото завишено търсене. В столицата спрямо миналата година то се е увеличило с 8% по данни на Агенцията по вписванията. 

„За съжаление, основно се развиват четири основни града в страната - София, Варна, Пловдив и Бургас. Така че да, хората, които вече са в София, жилищата им стигат, вярно е има много необитаеми жилища, поради реституционни претенции, но има и много прииждащи хора в София, които идват тук да търсят препитание. Все по-често хората се насочват към по-големи апартаменти или към къщи извън столицата“, каза Тихомир Тошев, кредитен консултант.

Той отбеляза, че при покупките с кредит тристайните апартаменти изпреварват двустайните, но ако гледаме и кешовите сделки, наистина двустайните остават най-търсени. 

Тихомир Тошев обърна внимание, че обикновено най-евтините имоти, които излизат като оферти, са фалшиви обяви или с някакъв проблем. Или пък са опит на некоректни брокери да привлекат нови клиенти с много обаждания. Много евтините имоти трябва да ги гледаме внимателно, предупреди той.

Все по-често хората купуват и имоти с инвестиционна цел, тоест с мотив да спечелят.

15% от сделките ново строителство са точно такива - с инвестиционна цел, тоест купуваш на картинка, от инвеститор, на който имаш пълно доверие, и когато сградата е готова преди акт 16, го продаваш на много по-висока цена, каза Пепи Димитрова, ПР консултант от сектора.

Най-желаните райони на София остават кварталите "Изток" и "Изгрев" и района около градината на Докторския паметник. Предпочитанието към определени райони обаче създава и проблеми. 

„Съществуващите сгради в момента и техният капацитет могат да поемат съществуващото население в София. Това, което се случва в южните квартали, е изключително проблемно, тъй като там няма необходимата инженерна инфраструктура, създава се илюзорен имидж от брокерите къде да се купува и там да се купуват жилищата и това е един проблем и се неглижират северните територии“, коментира Емил Христов, урбанист.

Според данните на анализатора в момента в столицата има достатъчно апартаменти, за да задоволят цялото търсене, въпреки това продължава да се строи заради проблеми с вторичния пазар - препродаването на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 1
Yanis83
преди 4 години
Ако това темпо на строителството се запази още 2-3 години,на тези които го играят инвеститори в "сигурен бетон" много криво ще им излязат сметките. Но, за банките те (задлъжнелите) са най-добрата инвестиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 11
Sans importance
преди 4 години
Това няма да стане. Частната собственост е неприкосновена по конституция и подобна забрана ще падне точно на втория абзац на жалнба до кой и да е съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 27
PetraV
преди 4 години
Има и такива места, не се изказвайте неподготвени. Всичко зависи от имота, мястото, инфраструктурата...Дано в новия закон за етажната собственост да забранят AIRBNB и Booking без съгласието на съседите, че ни се разказа играта от *** краткосрочни наематели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 1
Ivan N.
преди 4 години
"Според данните средната цена на тристаен апартамент в София вече достига до над 400 хиляди евро в по-търсените квартали."Ммм нещо не е в ред с тази цифра :) може би 400 хил лева, но евро....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още