IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опонентите на Марио Драги изместват натиска си към Кристин Лагард

Според една от най-острите позиции, тази на австрийския гуверньор Роберт Холцман, ЕЦБ прилага „лоша политика“

16:50 | 18.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Основните опоненти на последния пакет от стимули на Марио Драги в Европейската централна банка насочиха вниманието си от това да критикуват подновената му програма за изкупуване на облигации към оказването на натиск върху неговата наследничка Кристин Лагард.

Ръководителите на Германската, Френската, Холандската и Австрийската централна банка до един се изказаха през последните дни, призовавайки за промяна на стратегията, след като Лагард поеме поста в ЕЦБ от следващия месец. Те се надяват, че тя ще се откаже от амбициозните стратегии за парично облекчаване на Драги от последните осем години, посочва в. Financial Times в свой материал.

„В настоящата икономическа обстановка няма много смисъл да се постига инфлация от малко под 2%, полагайки големи парични усилия. Нямирам този подход на ЕЦБ за лоша политика“, заяви гуверньорът на Австрийската централна банка Роберт Холцман в интервю за в. Handesblatt, чиято позиция бе и една от най-крайните.

На свой ред в реч в Ню Йорк гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви, че централните банки трябва да се придържат към поддържането на ценовата стабилност и запазването на инфлацията в съответствие с поставените цели. Според него, ако тези задължения на институциите се интерпретират прекалено свободно, то това би навредило на тяхната независимост.

Вайдман от години е един от най-отявлените критици на мерките на Драги, които включват отрицателни лихвени проценти и мащабни покупки на облигации в опит да отговори на европейската финансова криза.

Мнозина критици обаче все още не са убедени дали предвид новото икономическо забавяне може да се дълбае още много по това направление. В резултат някои вярват, че Лагард може да се опита да постигне по-тясно обвързване между паричната и фискалната политика, като например чрез покупка на правителствени облигации в замяна на инвестиции в инфраструктурата или в климатичните политики.

Други критици на мерките за парично облекчение на ЕЦБ от своя страна се опитаха да заемат помирителна позиция тази седмица. В изказване от САЩ управителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало похвали Драги и заяви, че е време „да се обърне нова страница“ в дебата, който разедини управителния съвет на ЕЦБ.

Въпреки това Вилерой се присъедини към хора от гласове, които призовават Лагард да се заеме с първия стратегически преглед на политиките на ЕЦБ от 16 години насам, след като поеме поста на 1 ноември. „Преразглеждане на нашата рамка за парична политика би било добре дошло при сегашната обстановка“, заяви той.

На свой ред Клаас Кнот – управител на Холандската централна банка, също похвали ЕЦБ, посочвайки, че институцията е успяла да „устои на предизвикателството“ на постоянно ниската инфлация. Но той призова ЕЦБ да промени целта си за инфлация от „близо до, но под 2%“ до диапазон, който ще предостави по-голяма възможност за приемането на по-ниския растеж при потребителските цени.

В скорошен текст, подписан от бивши централни банкери от Германия, Холандия, Австрия и Франция, се атакува открито последният кръг от парично облекчение на ЕЦБ – рядък изблик на обществена критика. В него се посочва, че политиката на ЕЦБ се основава на „погрешна диагноза“ и нарушаване на европейската забрана за парично финансиране на отделни държави.

Това пък накара предшественика на Драги – Жан-Клод Трише, да скочи в защита на своя наследник.

Общественият дебат разпали притесненията във вътрешния кръг на Драги, че противниците подкопават влиянието на паричните стимули и надеждността на самата ЕЦБ.

Петер Прат, доскоро главен икономист на ЕЦБ и близък съмишленик на Драги, обобщи тези страхове тази седмица, посочвайки, че „този вид шумотевица в края на мандата не помага“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Същината на лошата политика на Европейската централна банка е, че емитира евро по неправилен начин. Тази банкова грешка води към възникване на актуални щети и кризи в Европейския съюз.Провалът на Европейския съюз ще е резултат от грешката на Европейската централна банка.Вариантите са:1. При запазване на банковата грешка: Европейската централна банка емитира евро по неправилен начин е с нарастващи щети Европейския съюз.Членовете на Европейския съюз са жертви на грешката на Европейската централна банка. 2. Устойчивият просперитет на Европейския съюз е възможен, когато Европейската централна банка емитира евро по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Натискът над Марио не трябва да отслабва , защото трябва да се върне да си поправи кашите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
shinawatra
преди 4 години
Висшите банкери се карат, това не е на добре! Задава се страховита нова криза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още