IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зукърбърг защити подхода на Facebook към свободата на словото

Изпълнителният директор на социалната мрежа посочи ясно, че Китай не е пожелал да допусне компанията му на своя територия

10:59 | 18.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг защити слабата регулация на словото в социалната мрежа и липсата на проверка на фактите в политическите реклами, като посочи китайската цензура като пречка пред оперирането на организацията му в страната, предава Ройтерс.

През последните години Facebook е обект на критики заради липсата на подход за справяне с фалшивите новини, както и с разпространението на подкрепени от различни държави кампании за дезинформация и съдържание с насилие в услугите ѝ, което доведе до призиви за регулации по целия свят.

В реч в Georgetown University, изпълнена с препратки към Първата поправка и битката за демокрацията, Зукърбърг защити позицията си, заявявайки, че социалната мрежа е въвела трансформиращи места за изразяване, които не бива да бъдат затваряни.

Зукърбърг очерта решенията на компанията си около концепцията, че хората са получили възможност да се изразяват в по-голям мащаб. Той коментира скорошното оттегляне от годините на агресивно ухажване на Китай – страна, която се оказа препятствие пред визията му за свързване на хората по света.

Той атакува бързо развиващото се китайско приложение TikTok, посочвайки, че платформата за кратки видеа е цензурирала политически протести, включително в САЩ – обвинение, което компанията отрича.

В аудио запис, изпратен няколко седмици по-рано до служителите на Facebook, Зукърбърг коментира TikTok като сериозен конкурент, като го нарече "първият потребителски интернет продукт, създаден от китайски технологичен гигант, който е постигнал глобален успех". Във въпросния запис обаче Зукърбърг не споменава подхода на TikTok към свободата на словото.

По време на опитите си да очарова Китай, Зукърбърг се срещна с китайския президент Си Дзинпин, учи мандарин и публикува свое видео как тича по площад Тянанмън.

Миналата година Facebook за кратко спечели лиценз да отвори „иновационен хъб“ в Ханджоу, но по-късно той беше отменен.

Зукърбърг затвори вратата с Китай през март, когато обяви плана си да насочи Facebook към по-лични форми на комуникация и обеща да не изражда центрове за данни в страни с „история в нарушаването на човешки права, като опазването на личните данни и свободата на словото“.

Той повтори опасенията си за центровете на данни и при вчерашното изслушване, като този път специално назова Китай.

„Исках услугите ни да са в Китай, защото вярвам в свързването на целия свят и смятах, че можем да помогнем за създаването на едно по-отворено общество“, заяви Зукърбърг „Работих сериозно, за да се случи това. Но никога не успяхме да постигнем споразумение за това какво ще ни коства да оперираме там и те никога не ни допуснаха“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
За такива мнения правилно те бамват. Не може да се дава аудитория на всеки социопат. А за цензурата можеш да благодариш на приятеля си Путин. Никой няма да търпи да превръща Фейсбук в своя лична пропагандна мрежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
За каква свобода на словото говориш, Ръбеста главо? Твоите пцета ме бамват всеки път когато изразя активна и честна гражданска позиция. Такава брутална цензура и при комунизма нямаше !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още