IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша търси финансиране от ЕС, за да подкрепи целите за климатичен неутралитет

Увеличените амбиции на ЕС изискват „нови инструменти, включително финанси, за ефективно подпомагане на прехода" към зелена икономика, смята Варшава

21:46 | 17.10.19 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Постигането на климатичен неутралитет изисква "значително по-големи" средства от това, което се предлага в момента в предложението за дългосрочен бюджет на Европейския съюз (ЕС) за 2021-2027 г., заявяват полските власти в меморандум, разпространен преди откриването на срещата върха на ЕС в четвъртък (17 октомври), съобщава Euractiv.

Изискванията на Полша са посочени в документ, разпространен до лидерите на ЕС.

Полша беше една от четирите държави в блока, които блокираха сделка за нулеви въглеродни емисии на последната среща на националните лидери през юни. И сега Варшава ясно посочва, че ще подкрепи целта за климата за 2050 г. само след преговори за бюджета.

Увеличените амбиции на Европа изискват „нови инструменти - включително финанси - за ефективно подпомагане на прехода към неутрална за климата икономика“, се казва в полския документ. 

Инвестиции в диапазона от 180 до 290 млрд. евро ще са необходими ежегодно, за да се постигне целта от задържане на покачването на глобалната температура до 1,5 градуса по Целзий, според изчисления на Европейската комисия във връзка с Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

„Съществуващите рамка и инструменти няма да бъдат достатъчни за постигане на климатичен неутралитет“, настоява Полша в документа, като посочва, че по-високата амбиция за климата „трябва да върви ръка за ръка“ с по-големи източници на финансиране, особено за най-бедните страни от ЕС.

„Очакваме Комисията да представи конкретни цифри, разбити по държави членки“, добавят от Варшава.

За да е сигурно, че парите на ЕС отиват приоритетно там, където е най-необходимо, Полша призовава за нови правила за „условност“ в подкрепа на региони и държави с най-големи нужди.

В конкретно отношение това означава, че „Фондът за справедлив преход трябва да бъде значително по-голям“ и „да надхвърля“ предложения от ЕС дългосрочен бюджет за 2021-2027 г., се казва в документа.

Представителите на Climate Action Network (CAN) за Европа подкрепиха призива за допълнителни пари за финансиране на енергийния преход, заявявайки, че за климатични действия са необходими „целеви финанси“, „особено в най-зависимите от изкопаемите горива европейски региони“.

Те обаче настояват, че "целият бюджет на ЕС" трябва да се използва за катализиране на прехода към чиста енергия във всички сектори на икономиката.

Фондът за справедлив преход разполага с 4,8 млрд. евро, които Европейският парламент иска да включи в следващия дългосрочен бюджет на ЕС. Критиците обаче твърдят, че фондът представлява само ребрандиране на съществуващи средства, разпределени за региони на ЕС, и не представлява допълнителен източник на финансиране.

Заеми от ЕИБ

Освен това Полша посочва, че бъдещото енергийно финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) трябва „да даде възможност за проекти, свързани с газ“ - включително нови газопроводи и газови електроцентрали, които заместват силно замърсяващи въглищни централи.

Срещу газовите проекти се обявиха категорично против природозащитниците, които казват, че с газа ЕС рискува да отклони така необходимите средства от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и енергийната ефективност.

Социалистите и демократите в Европейския парламент подкрепиха претенцията на Полша, заявявайки, че са необходими свежи пари за финансиране на „европейската зелена сделка“, обещана от новоизбрания председател на Комисията Урсула фон дер Лайен.

"Полша е в правото си да обвърже този дебат относно международната финансова рамка", смята френският евродепутат Пиер Ларутуру. „Те задават правилните въпроси относно ЕИБ и бюджета на ЕС“, добавя той в телефонно интервю.

Ларутуру е един от архитектите, който стои зад предложението за преобразуване на ЕИБ в климатична банка, като заявява, че над 1 трлн. евро (от частно и публично финансиране) ще са необходими всяка година за подпомагане на прехода към климатичен неутралитет до 2050 г.

„1,100 трлн. евро годишно за тридесет години е колосална сума пари. Но, да, тя може да бъде намерена “, категоричен е Ларутуру, като посочи, че 240 млрд. евро свежи пари ще станат достъпни, когато Европейската централна банка (ЕЦБ) започне новата си програма за количествено облекчаване през ноември.

Французинът също призова за по-строги правила, за да се гарантира, че публичните и частните банки почистват балансите си от активи, свързани с изкопаеми горива и пренасочват инвестиции в посока ВЕИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 4 години
аз лично произвеждам само когато имам поръчка да произведа, защото работя индивидуално за клиента. лично аз смятам, че този начин на производство е МНОГО по-екологичен от произвеждането на конвейр н нискокачествени бързооборотни ***. после пълнене на склада и продажбата на хора, които я има я нямат нужда от това. а иначе първият ми коментар беше ироничен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
аз не искам нов модел телефон! :)... така че не е всеки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
...няма как да се запази природата по този начин , защото няма прегради пред въздуха и водата. Движат си се свободно и носят със себе си "неща" от местата където са били вчера. Ако в Китай, Виетнам, .....от всички тези раьони, където се мести производството се замърсява яко и то няма как да е иначе, защото работят, за да има и за нас, екоориентираните, то рано или късно идва и тук. Може да се откажем от производството, но как да се откажем от консумиране на "благата" идващи от него? ....всички искат нов модел телефон , но никой не се замисля , дали производството му е ...щадящо природата! /... и не говоря за завода, където се сглобява /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
А аз не съм навит да ти плащам, за да НЕ работиш. Що за извратенящини? Аз - навит да те стонсорирам само през качествената продукция, която ти фабрикуваш, а аз ползвам - защото така повелява капитализъмът - а не някакво извратено екоталибанство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Вие само четете: какви пари се готвят да откраднат или профукат за борба с несъществуващ проблем - 1.1 ГБ !!! И някакъв казва: да тая сума може да се намери. ТИ ли ще извадиш 1.1 ГБ - живoтно - или ще ги изтръгнеш от нас -нормалните европейци, които за разлика от тебе, си изкарваме хляба с труд? 1.1 ГБ означава само - по-високи данъци, безумна цена на енергията, нови налози - което тотално ще направи европейската индустрия неконкурентна и ще я загроби - докато останалият свят ни се подиграва. То това и сега се случва - Германия е в рецесия до голяма степен заради все по-скъпият ток - въпреки че Газпром им дава най-евтиния газ - ноооо - безкрайните надбавки, грабени от зеленашите съсипват всичко. Неслучайно немските (и не само) концерни се чудят накъде да бягат вече - и строят заводи навсякъде, само не и в Германия. Те ще се справят - но утре немецът няма да има къде да работи, освен да ходи да оре нивата - ама сам ще влачи и ралото, щото конят п.рди и пуска метан !!!Интересно - когато се окаже, че първо: не могат да повлияят на климатът, второ: че няма как да нулират въглеродните емисии, трето: че това е и излишно - как ще се оправдават тия изверги, съсипали най-цветущият и богат континент и докарали го до дъното на мизерията и превърнали европейците в тълпа жалки просяци, молещи за някоя пара подхилкващите се китайски туристи? Или ще кажат, че слабоyмната грета тумбергова е виновна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 4 години
нови инструменти, включително финанси, за ефективно подпомагане на прехода"---навит съм. ако ЕС ми дава по 1 мил годишно, ще затворя фабриката си и няма да създам грам *** и въглердона емисия повече! Това е гениално, как никой не се сети досега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
vankata89
преди 4 години
Няма човек няма емисии :). Ние сме отличниците на европа по този показател. Например като догоним стандарта в САЩ тогава би трябвало да мислим дали да вкарваме акциз на горивата а горките те нямат а ние защото сме много богати имаме. Някои има ли идея държавата какво прави с парите от акциза на горивата който е 50%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още