IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ пратиха човек на Луната, защо да не пратят долара в киберпространството

Америка може да изпревари конкурентите с регулирана платформа за търгуване на долари чрез блокчейн

09:08 | 03.11.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Америка бе уверена в технологичното си господство, докато пускането на съветския Спутник през 1957 г. не я събуди. Скорошните развития при цифровите валути по подобен начин заплашват доминацията на долара и политиците във Вашингтон забелязват това, пишат за Wall Street Journal Кристофър Джанкарло, бивш председател на Комисията за стокови фючърси в САЩ, и Дениъл Горфайн, бивш директор по иновациите в Комисията и гост професор в правния център на Джорджтаунския университет.

Значими участници, включително централни банки и платформи за социални медии, могат да стартират нови валути през следващите няколко години. С увеличаването на техните мрежи те в крайна сметка могат да ерозират статуса на долара като най-популярната валута за международна размяна. Опитите на чуждестранни държави и компании да заобиколят американските санкции показват нарастващото търсене за обменни системи извън световния валутен режим, ръководен от САЩ.

Подобна промяна ще означава проблеми за САЩ. След Втората световна война и упадъка на британския паунд като гръбнак на глобалната търговия САЩ се възползваха от ролята на долара като основна световна резервна валута.

Направляването на глобалния икономически ред помогна на САЩ да стабилизират цените на храните и енергията, да поддържат ниски разходи по жилищните и бизнес заеми, да се борят с незаконните финанси, да стимулират глобалното търсене на американски държавен дълг и да насърчават търговията.

Появата на неконтролирани конкурентни системи може да подкопае тези ползи. Независимо дали става въпрос за мрежа от държави, зависими от Пекин, търгуващи с дигитален юан, или корпоративна цифрова валута, гарантирана от кошница от глобални валути, предизвикателството пред щатския долар може да сложи край на деликатния световен икономически ред, който американците отдавна приемат за даденост. Самодоволността пред тази заплаха рискува да нанесе трайни щети на американската икономика.

Ние предлагаме дигитален долар - одобрен от правителството блокчейн протокол, създаден и поддържан от независима неправителствена група, но администриран от банки и други доверени платежни организации. Паричните средства, привлечени в системата, ще бъдат разменяни срещу цифрови американски долари в блокчейн, като парите се депозират в специални гаранционни сметки, поддържани от Федералния резерв.

Системата може да започне с пилотна програма. Хората биха могли да използват приложението за смартфони на предпочитания от тях доставчик, за да купят цифрови долари, след което да ги използват в ежедневните си трансакции. Този механизъм може в крайна сметка да дигитализира долара както при вътрешните, така и при международните разплащания.

Какви са ползите от тази система? Тази нова платежна мрежа все още ще разчита на доверени, регулирани посредници за поддържане на дигитални портфейли и валидиране на трансакции. Но тя също така ще позволи на физически лица, компании и държави да използват потенциалните предимства на плащанията чрез децентрализиран регистър, като много по-висока скорост на трансакциите, подобрен достъп и по-голяма прозрачност. Това би трябвало да означава по-ниски разходи за бизнеса и потребителите и нови икономически модели, основани на трансакции в реално време и микро плащания.

Сигурността би била друго голямо предимство. Тъй като никой индивидуален валидатор на платежния регистър няма да разполага с пълна информация относно всички плащания, системата ще реши някои от антитръстовите опасения и тези за поверителност, които възникват, когато един посредник - като WeChat или чуждестранна централна банка - притежава пълната информация.

Най-важното, в сравнение с частна или чуждестранна дигитална валута, тази система би разширила централната роля на американския долар в глобалните финанси и би му позволила да се конкурира уверено в новата цифрова ера. Първата голяма инициатива за дигитална валута, целяща привличане на американските потребители, ще бъде изцяло и недвусмислено подкрепена от долара.

Този нов режим на цифрова валута ще изисква подкрепата и участието на ключови институции, включително Федералният резерв, заедно с търговските банки, небанковите посредници, технологичните иноватори и платформите на социалните медии. Независимият протокол на дигиталната валута би предотвратил конфликт на интереси, би разгърнал най-добрата налична технология и постепенно би разширил мрежата до повече участници, както чуждестранни, така и вътрешни.

Не съществува перфектно решение за справяне с предизвикателствата и обещанията на дигиталната валута, нито пък някой може да предвиди всички технологични постижения, които тези усилия ще предизвикат. Същото беше когато президентът Айзенхауер предложи създаването на NASA и когато президентът Кенеди обеща да прати човек на Луната. Америка трябва отново да създаде екип от най-ярките световни умове, този път за да актуализира глобалния икономически ред, който гарантира нейната свобода и просперитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 1
dakl
преди 4 години
Както всичко на този свят , възниква и си отива , такава е съдбата на всички империи управлявали до сега и едва ли нещо ще се промени в обективния ход на историята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 4 години
Както всичко на този свят , възниква и си отива , такава е съдбата на всички империи управлявали до сега и едва ли нещо ще се промени в обективния ход на историята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
"САЩ пратиха човек на Луната,..." ... ако студиото на Кубрик се брои за луна , нататък не схващам замисъла на автора .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
Е, с цената на отказ от някои неща... като печат на челото или ръката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
dr.5rov
преди 4 години
Те (ФЕД) вече си работят по такъв проект, както и английската централна банка. Сигурно и много други го правят. Сега вече и BIS си имат програма за разработка на нова система за разплащане с цифрова валута и са в координция с други центрани банки. Така, че никой не стои със скръстени ръце. Въпросът е кой ще е първи и кой ще се наложи. Изглежда бета тестовете на крипто валутите приключват и идва вемето на внедряване на онова от тях, което е полезно (за световния баков, финансов и корпоративен елит). Разбира се, за да се ползва масово, това трябва да носи удобства и за обикновенния човек. Е, с цената на отказ от някои неща, но пък на него, обикновенният човек какво му пука. Поне така изглежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още