IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След голямата еуфория - ЕИБ отложи решението си за енергийно кредитиране за ноември

Банката все още не може да намери достатъчно подкрепа за своята промяна в политиката, притискана от Германия и ЕК, които търсят запазване на подкрепата за природния газ

22:30 | 15.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) реши във вторник (15 октомври) да отложи решението за актуализиране на политиката си за енергийно кредитиране до ноември. Германия и Европейската комисия (ЕК) все още настояват за промени в първоначалното предложение на банката, което изхвърля от дневния ред изкопаемите горива.

Съгласно оригиналната версия на актуализацията на политиката на ЕИБ, кредиторът на ЕС предложи да „изчисти“ своята книга с кредитополучатели от всички проекти за изкопаеми горива до края на 2020 г. Но този план, който беше обявен за „смел и необходим“ от зелените групи, се сблъска със съпротива.

Съветът на директорите реши днес да отложи окончателното решение до 14 ноември след т.нар. „конструктивен дебат“. Говорителят на банката заяви, че са нужни „пояснения относно някои аспекти на проекта. 

Андрю Макдауъл, вицепрезидентът на ЕИБ по енергийната политика, заяви, че е доволен „от важния напредък, постигнат днес, и съм уверен, че ще осигуря окончателно одобрение през ноември.“

Решенията обикновено се вземат с консенсус, а не с гласуване, а отлагането е опит да се избегне прибягването до действително гласуване, резултатът от който изобщо не беше ясен преди днешното заседание.

Настъпи разцепление между позицията на банката за нулева толерантност към изкопаемите горива, подкрепена от страни като Франция и Обединеното кралство, и ревизията, насочена към природния газ, подкрепена от Германия и ЕК.

Последният проект представя изключения за най-ефективните инсталации за природен газ и редица други мерки, насочени към удължаване на подкрепата за въглеродното гориво. Но според Euractiv крайната дата сега е фокусът на спора.

Климатичните експерти твърдят, че ЕИБ се опитва да запази насоките на първоначалното си предложение, но предвид структурата на банката, при която броят на акциите, държани от държавите членки, влияе на тежестта на избора, принуждава кредитора да направи редица компромиси.

Себастиен Годино от WWF Europe споделя: „ние сме ужасени от ретроградната гледна точка на Германия, ЕК и другите. Те саботират ангажимента на ЕИБ да работи в съответствие с Парижкото споразумение. "

Великобритания се застъпва за предложението за една ЕИБ без изкопаеми горива, но това може да изгуби своя смисъл, ако Brexit бъде осъществен, както е планирано на 31 октомври. Говорител на ЕИБ посочва, че въпросът не е обсъждан на днешното заседание.

Намесата на ЕК

Евродепутатът от Зелените Бас Айкхаут заяви пред Euractiv, че „за да се превърне ЕИБ в климатична банка е необходимо да се вземе решение – край на финансовите потоци към изкопаеми горива. Забавянето на това решение няма смисъл“.

Айкхаут добави, че „ние се страхуваме, че лобистите от тази индустрия ще насочат натиска си върху Германия и Италия, за да ги накарат да настояват за продължаване на субсидиите. В този случай усилията на Урсула фон дер Лайен за напредък към постигане на климатично неутрална икономика ще бъдат провалени още преди новата ЕК да е започнала работа“.

Идеята на ЕИБ е за насочване на икономиката на ЕС към траектория, съвместима с Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

До момента единствено Чехия, Унгария и Полша се противопоставят на сегашните условия за постигане на тези цели.

Представител на Съвета на ЕС сподели пред Euractiv, че липсата на решение не е изненада, и посочи т. нар. Фонд за справедлив преход и връзката с дългосрочния бюджет на ЕС като по-значими фактори, които биха могли да развият или провалят плана за климатичен неутралитет до 2050 г.

Членовете на ЕС вече се договориха през юни да приключат разговорите си по въпроса до края на 2019 г., като се очаква да бъде постигнато официално договаряне в началото на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Французите иската да строят 6 нови АЕЦа. На германците им остават само ВЕИ-тата ще бъде мноооого забавно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още