IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската цензура завладява света

Със силата на огромния си пазар Пекин налага автоцензура на западния свят по чувствителни за режима теми

11:12 | 30.10.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китай разпростира цензурата отвъд границите си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китай разпростира цензурата отвъд границите си. Снимка: Ройтерс

Когато Си Дзинпин приветства африканските лидери в Пекин миналата година, речта му съдържаше типично китайска формула: пет „не”-та. В действителност всичките пет отрицания могат да бъдат обобщени като един ангажимент. За разлика от властнически настроените западняци, Китай никога не би казал на африканците как да управляват собствените си страни. Няма да има „намеса във вътрешните работи на африканските държави”.

Този принцип на ненамеса е централен в китайската външна политика от 50-те години. Но тъй като правителството на Пекин е все по-отстояващо се по целия свят, става все по-ясно, че това, което виждаме, е „ненамеса“ в китайски стил, пише Гидиън Рачмън за Financial Times.

Инцидент началото на месеца подчерта, че в действителност Китай се чувства напълно в правото си да се намесва, когато чужденците изразяват неприятни за Пекин мнения. Туит в подкрепа на Хонконг от генералния мениджър на Хюстън Рокетс доведе до сблъсък между Китай и Националната баскетболна асоциация на Америка, в резултат на който мачовете от НБА бяха свалени от китайската държавна телевизия.

Този спор беше с необичайно висок обществен отзвук, защото касае САЩ и спорта. Но той описва познат модел. Чуждестранните държави и компании сега трябва да се справят с усилията на Китай да контролира речта им по все по-широк кръг от теми табу, включително Тибет, Тайван, Хонконг, най-новата китайска история, човешките права и териториалните претенции на Пекин в Южно и Източно Китайско море.

Тъй като Китай става едновременно по-мощен и по-параноичен - и с надигането на конфронтацията в Хонконг - броят на тези сблъсъци ще се увеличи. Така че западните правителства ще трябва да мислят много по-систематично как да реагират. В противен случай ще открият, че заветните им свободи бързо ще бъдат ерозирани.

Би било погрешно да се обвинява Си в лицемерие, когато той се обявява за ненамеса. Китайският президент е искрено безразличен дали чужда държава е диктатура или демокрация. Настояването, че страните не могат една друга да имат възгледи за вътрешнополитическите си системи, е жизненоважен механизъм за защита на комунистическата партия на Китай, тъй като по този начин тя се предпазва от външния натиск относно правата на човека или върховенството на закона.

Пекин твърди, че чужденците, които изразяват мнения по чувствителна тема, като Хонконг, се намесват във вътрешните работи на Китай. И тук това преминава в намеса върху свободното слово на запад. Това е много повече от усилието да се спрат чужденците да стоят на площад Тянанмън и да викат „свобода за Хонконг“. Усилията на Китай за контрол и цензура над словото у дома постепенно се интернационализират, достигайки до чуждестранни корпорации, международни медии, семинарни зали и кампуси на западни университети, както и до изявленията и политиките на чуждестранни правителства.

Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 7 rate down comment 3
bozavino
преди 4 години
Сега се сешам и колко протеста за праваата на човека в Гуантанаму, организирва всеки ден "градската десница", пред американското посолство. както и как палят свещи всичките и пишат статуси в деня на възпоменанието, в памет на жертвите в Хирошима и Нагазаки ;) Историята често е набор от лъжи, по които е било постигнато съгласие и най-често редактирана от победителя. Китайската е на над 2 хилядолетия, съпоставена дори с тази на римляните, е доста вече издържана. А тук автора изхожда от културния ренесанс на кинтозависимите в "развития свят" , .. Споко, един ден всичко ще е индийци само. И като знам как в България, педофилията се води вече безнаказана "културна особенност" ... не сте Вие, които ще държите на китайците сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
bozavino
преди 4 години
"Време е за" какво ??? :)за гей протести в ХонгКонг ли? ..и впрочем, 2 г живях в Китай, една лоша дума не мога да кажа за тази велика нация . С изключение на това, че 90% от нежната й част не се обезкосмява, мляска и плюе. Ама то и аз си плюя де :) А и обезкосмява при нас в Бг също е от няма и 30г...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Всичко, кое е добро за Русия няма да се отрази.Например, че поради следствие за неразрешени митинги на 5-тата колона и блокираха банковите сметки - сори, разследване, наложиха и глоби и сега они с кутии за обувки трябва да ходят в щатското посолство за кеш.Или Навални пак тайно да продава биткойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
многодобре
преди 4 години
....абе чета аз някъде си, че Дания била дала разрешение за продължаване на строителството през нейни териториални води на " Северен поток"! ....цензура ли е това, например, новината да се отрази тук на сайта в други ден?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis16
преди 4 години
Ц И Г О Й Н Е Р ееей така да се види кой кой е, а тва си ти сори не съм аз ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis16
преди 4 години
ако за себе си хортуваш, аз не съм *** като тебе сори .... :)) много поздрави на твойта брикетнна фамилия и намалете вувузелите на Околовръстното че е неприятно просто .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Ти някакъв м а н г а л ли си? Научи се да пишеш на български, че да те разбираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 6
michaelis16
преди 4 години
на ти да скиваш още нешо от "недоразвития" свет The People's Republic of The Futurehttps://***.youtube.com/watch?v=taZJblMAukoшшш къде летиве ве охлюви .... само не знам у Хепито дьей ли ядьете с ко са храньити .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 7
michaelis16
преди 4 години
Ако и в Буллгаристана бяхме така цензурирани кат тия ама да изглежда като при тех никой немаше да бега никъде, а щеше да си седи у "диктатурата" ......... За чайниците се притеснили еле па тоя орръфляк Нейков дет само некой кат кае нещо за ГРОБОвете или некой друг Тъппанар кат русата *** бившата гимнастичка "собственичка" на тоя смръдливв сайтт и аарееее акаунта е чал, педдали нещастни .... :))New Money: The Greatest Wealth Creation Event in History (2019) - Full Documentaryhttps://***.youtube.com/watch?v=CaELQS5kTso&t=2559s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis16
преди 4 години
аз съм навит на майкка ти или нье нье аз по дърти джадии не си падам но може с нещо по младо ей щерка ти например мм ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още