IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank води преговори за поемане на контрола върху WeWork

Ако WeWork се окаже неспособна да набере ново финансиране преди края на ноември, тя ще се окаже изправена пред банкрут

20:32 | 14.10.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японската група SoftBank води преговори за поемането на контрола върху компания за отдаване на работни пространства WeWork, застрашена от неплатежоспособност. Това съобщават източници на Financial Times, запознати с въпроса.

Според информацията SoftBank вече има изготвен финансов пакет, с който да налее няколко милиарда долара в компанията майка на WeWork - We Company. Сделката ще даде на японската група над 50-процентен дял в компанията. Но все още не е ясно дали SoftBank – най-големият инвеститор на WeWork, ще изкупи всички оставащи акции.

Този ход допълнително ще засенчи противоречивия съосновател на WeWork Адам Нойман само седмици, след като той бе принуден да се откаже от поста на главен изпълнителен директор заради решението на компанията да изостави плановете си за първично публично предлагане.

Главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон се опитва да спечели пълен контрол върху компанията в опит да спаси инвестиция, която коства на групата и нейният фонд Vision Fund над 10 млрд. долара.

Все още не ясно дали сделка между двете компании ще има, като според запознати е напълно възможно плановете да пропаднат.

Ако WeWork се окаже неспособна да набере ново финансиране преди края на ноември, то компанията ще се окаже изправена пред нещо, което ръководството й смяташе за невъзможно само допреди седмици – банкрут.

Банкерите на JPMorgan Chase, които съветваха WeWork по проваленото й първично публично предлагане, от няколко седмици се опитват да наберат средства за компанията, като е възможно усилията на банката да са достатъчни за стабилизирането на финансовото положение.

Междувременно някои от титаните на Wall Street, които вече подкрепиха WeWork, се оттеглят, сигнализирайки за нарастващия риск.

SoftBank притежава приблизително 29% от WeWork и беше един от факторите за значителното разрастване на компанията – тя успя да отвори офиси в над 110 града, както и за високата й оценка.

От японската група засега отказват коментар по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
pioner
преди 4 години
Ако до сега не си видял, че това е операция по Hostile Takeover не ти е мястото да коментираш тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Toranaga
преди 4 години
"Ако WeWork се окаже неспособна да набере ново финансиране преди края на ноември, то компанията ще се окаже изправена пред нещо, което ръководството й смяташе за невъзможно само допреди седмици банкрут."Кой нормален инвеститор ще влезе в такава "инвестиция" ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още