IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Местните избори нанесоха силен удар на Виктор Орбан

Управляващите изгубиха Будапеща и четири от най-големите града в страната

11:58 | 14.10.19 г. 7
<p>
	Гергей Карачони. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гергей Карачони. Снимка: Ройтерс

Партията на унгарския премиер Виктор Орбан загуби Будапеща и четири от най-големите градове в страната, след като избухна и скандал в последните дни с един от кметовете на управляващите, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Неочаквано силното представяне на опозицията на местните избори в Унгария, която се обедини зад съвместни кандидати за първи път, даде на партиите инерция да надграждат своя съюз. Кандидатът на левицата Гергей Карачони победи действащия кмет на унгарската столица Ищван Тарлош, който управляваше града от 2010 г.

„Тези избори показват как силата на народа е винаги по-силна от хората на властта“, каза Карачони, след като Тарлош призна поражението си.

За Орбан, един от най-известните популистки лидери в Европейския съюз, загубата на Будапеща е най-голямото изборно разочарование за последното десетилетие след седем поредни победи на национални избори с партията му Фидес. Това е сигнал, че след като работи дълго време против гражданското общество и вече контролира голяма част от националните медии, то значителна част от унгарците се противопоставят на неговото управление.

Последните събития в Унгария подчертават тенденцията на съпротивление, на което са подложени националистите в големите градове от Турция до Полша. Противниците на президента Реджеп Тайип Ердоган постигнаха невероятна победа в надпреварата за кмет в Истанбул по-рано тази година, а полската опозиция спечели повечето големи градове на местните избори през 2018 г.

В Унгария опозиционните партии изпратиха общи кандидати на изборите в столицата и други градове, за да подобрят своите шансове. Тактиката подейства и те спечелиха 10 от 23-те най-големи градове в страната извън Будапеща. Все пак Федез запази контрол извън големите градски райони.

За опозицията в Унгария имаше и подарък от съдбата, след като беше публикувано видео с кмета на Гьор, най-големия град в западната част на страната, Жолт Боркай. Във видеото той участва в секс парти на яхта, като Боркай беше обвинен, че използва публични средства за финансиране на пътуването и употребата на наркотици. Той се извини за поведението си, но отрече последните обвинения. И въпреки че Боркай беше преизбран, то вече започна да се разкрива истинското лице на партията на Орбан.

Опозицията, която спечели Будапеща за първи път от 2010 г., все още е изправена пред трудна битка. Тя трябва да запази инерцията си до следващите парламентарни избори през 2022 г. Най-бързият икономически растеж в ЕС, нарастващите заплати и медийния контрол на Орбан обаче работят срещу нея.

Орбан заяви, че ще си сътрудничи с градове, които ще бъдат ръководени от опозицията, което е очевидна промяна спрямо по-ранната заплаха да ги накаже финансово. Той обаче даде да се разбере, че резултатите от неделя няма да доведат до промяна в правителството му.

„Изборите показаха, че най-силната партия в Унгария е съюзът на Фидес и Християндемократическата народна партия", каза Орбан, допълвайки, че силите ще продължат да работят заедно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 4 години
демек ми показваш че можеше растежа да им е двоен, ако беше без Орбан .... Еми знам, нали и аз това ти говоря, глупчо !!! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
https://***.investor.bg/evropa/334/a/ungariia--politicheski-izolirana-no-ikonomicheski-procyftiavashta--268168/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
4i40
преди 4 години
Днес в Унгария, след 2 седмици в България....пп Там поне един кмет е клатил мацки, тук една тиква клати цял народ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 4 години
за последните 1500 години, налЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 4 години
Най-бързият икономически растеж в ЕС, нарастващите заплати............ :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 17
khao
преди 4 години
екстра, даже много го търпяха това гойно! :D:D съсипа им държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 16
rainmaker
преди 4 години
Браво! Корумпирания популист е време да си ходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още