IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата в света

Цените на жилищните имоти в столицата са нараснали с 9,6% през второто тримесечие, сочат данни на консултантска компания

10:35 | 14.10.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

София е на 19-о място в света и на девето място в Европа по ръст на цените на жилищата, показва индексът на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие.

Между април и юни цените на жилищата в столицата са нараснали с 9,6% на годишна основа, сочат данните на компанията. Това поставя София след Утрехт в Холандия и преди френския град Лион в класацията на Knight Frank, която включва 150 града в света.

Общо цените на жилищата в изследваните градове са нараснали средно с 3,5% през второто тримесечие на годината. Най-бързо растящият жилищен пазар в света е бил китайският град Сиан, където цените на жилищните имоти са се увеличили с 25,1%. Десетката се допълва от Будапеща (24,2%), Хидерабад (18,3%), Ахмедабад (15,3%), Ухан (14,6%), Санкт Петербург (14,6%), Порто (13,6%), Чунцин (12,1%), Загреб (11,4%) и Атина (11,2%).

На другия полюс е Сидни, където цените на жилищата са намалели с 9,4%. Следват Дубай със спад от 9,3%, Мелбърн (-7,8%), Абу Даби (-7,5%), Делхи (-7,1%), Йерусалим (-5,5%), Дарвин (-5%), Ванкувър (-4,9%) и Абърдийн (-4,8%).

Общо в 80% от градовете, включени в индекса на Knight Frank, цените на жилищата са нараснали през 12-те месеца до второто тримесечие, като повишението на нововъзникващите пазари достига 5,9%, а на развитите пазари – 2%.

Като цяло индексът продължава да отчита по-нисък среден ръст спрямо върховото равнище от 6,7% в края на 2016 г. Knight Frank отбелязва, че растящата икономическа несигурност, политическите кризи и безпокойството за достъпността на жилищата понижават нагласите на основните жилищни пазари.

В Европа цените на жилищата в Порто, Загреб и Атина  растат от ниска база и продължават да са под върховото им равнище преди финансовата криза. Knight Frank отбелязва растящата пропаст между градове в една и съща страна. Например, цените на жилищата в Уелингтън, Нова Зеландия, са нараснали с 9,1% на годишна основа, докато в Оукланд са намалели с 2,9%. Жилищата в Отава са поскъпнали с 6,3%, докато във Ванкувър са поевтинели с 4,9%. В Лион цените на жилищата са се повишили с 9,2% на годишна основа, а в Марсилия са нараснали само с 0,3%. Във Финикс жилищата са поскъпнали с 5,8%, а в Сиатъл са намалели с 1,3%.

„Състоянието на местната икономика, противоположните пазарни цикли и в някои случаи по-затегнатите регулации на имотния пазар са факторите за тези различия. Редица големи градове се озовават на дъното на индекса през това тримесечие, включително Лондон, Ню Йорк, Оукланд, Рим, Дубай и Сидни“, казва Кейт Евърет-Алън, ръководител на изследванията на жилищните пазари в света в Knight Frank.

„В много от тези градове секторът на луксозните имоти продължава да изпреварва традиционния пазар, а в други анализът на движението на цените през последното тримесечие показва, че темпът на понижаване започва да се забавя“, допълва тя.

„Освен холандските градове, които се възстановяват след рязък спад през 2012 г., останалите пазари растат от ниска база и в редица случаи недостатъчното предлагане през последните години подлага на натиск цените, тъй като търсенето се засилва“, отбелязва Евърет-Алън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 1
Yanis83
преди 4 години
Не е нужно да се говори за евентуална криза. В близките 2-3 години пренасищането на пазара ще окаже своето влияние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 0
Mirilai-lai
преди 4 години
трябва да се направи една папка със статиите от този тип...след година-две ще падне голям майтап да ги препрочитаме.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
OPASEN
преди 4 години
Хумористите спирка нямат :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 7
Sandy
преди 4 години
Предстоящият тотален срив в цените на имотите след спукването на балона ще е основна причина за срив в икономиката и фин. институции, което ще доведе до фалит на държавата. 2020 г. е началото на катастрофата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
Padreto
преди 4 години
Скоро ще бъде и топ 1 по най-бърз спад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още