IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни и кредитни облекчения за семействата с деца отново са на дневен ред

Експертна група предлага детски добавки за всички деца и еднократна помощ при раждане от 1000 лева заради демографската криза

21:19 | 09.10.19 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Експертна група предлага еднократното обезщетение при раждане на дете да стане 1000 лева за осигурените майки, да има детски добавки за всички деца и данъчни облекчения за семействата с деца. Това са мерки за подобряване на демографското състояние, обсъдени преди няколко дни в Националния съвет по демографска политика към Министерския съвет. Предложенията станаха известни от становище на Българската стопанска камара (БСК) по мерките.

Предложенията са разработени от експертна група към вицепремиера Марияна Николова. В групата са участвали експерти от различни области, които имат отношение към демографската политика, включително и от БАН. 

Предлага се еднократното обезщетение при раждане да стане 1000 лева, но само за осигурените майки. Размерът на помощта през 2019 г. е 250 лв. за първо дете, 600 лв. за второ дете, 300 лв. за трето дете и 200 лв. за четвърто и всяко следващо дете.

Предлага се промяна на режима за изплащане на детски добавки, като се премахва доходния критерий. Изплаща се на всяко дете в повишен размер. В момента месечната помощ за семейство с едно дете е 40 лева, за две - 90 лева, за близнаци - 75 лева. Това е при подоходен критерий от 400 лева на член от семейство. При доход от 400 лв. до 500 лева се изплаща 80 процента от размера на помощта. Експертната група е изчислила, че за промяната са необходими още около 55 млн. лева. 

Други мерки са свързани с предоставяне на данъчно облекчение за семейства с деца. Първият вариант е да се предостави годишна данъчна отстъпка от по 1200 лева отделно за второ, както и за всяко последващо дете, родено след 1 януари 2019 година и ненавършило пълнолетие. За целта от сумата от годишните данъчни основи общо за двамата родители се приспадат по 1200 лева отделно за второ и за всяко последващо дете, родено след 1 януари 2019 година и ненавършило пълнолетие. Данъчното облекчение се предоставя на семейство, самотен родител или осиновител. То се ползва до размера на годишния данък върху доходите. Ако този размер е достатъчно голям, облекчението се ползва изцяло и в семейството остават по 100 лева месечно за всяко второ или последващо дете. В противен случай данъкът не се плаща, а отстъпката се ползва частично.

От ражданите годишно около 62 000 деца близо половината са втори или последващи деца. Годишната обща данъчна отстъпка от прилагането на мярката не надхвърля сумата от 37,2 млн.лв. за първата година, като през следващите ще нараства с по още 37,2 млн.лв. годишно, докато на 18-та година се стабилизира на около 670 млн.лв., сочат разчетите. 

При втория вариант се предвижда данъчната отстъпка да се предоставя не до навършване на пълнолетие, а до навършване на 10 години. Годишната обща данъчна отстъпка от прилагането на мярката отново не надхвърля 37,2 млн.лв. за първата година и през следващите години нараства с по още 37,2 млн.лв. годишно, докато на 10-та година се стабилизира на около 370 млн. лв. 

Има и трети вариант, който предвижда приспадане от годишната облагаема основа за всяко дете по 5 процента. 
В момента в семейството остават по 20 лева годишно при едно дете, 40 лева при две деца, 60 лева при три и повече деца.

Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
kron
преди 4 години
Отново някой не си е свършил работата или се опитва да замаже, че я върши. В Манастирски ливади в София, където предимно живеят млади семейства, разбирай в детеродна възраст, няма нито една държавна детска градина и нито едно училище. Представете си само логистиката с две деца. Построиха един мини парк / детска площадка след няколко протеста и блокиране на булеварди и сега хора идват с коли от съседните квартали да изведат децата да поиграят. Дали на някого му пука за мизерните няколко лева на месец, с които ще го "поощрят"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
поредно залитане в посока социализъм ... абсолютно безсмислени мерки ... хората се размножават и живеят на добри места за живеене , а не да правят търговия с държавата с деца :))) . добрите и качествени условия на живот са онези дето водят до размножаване :))) . ако обществените услуги са достъпни като цена ( не бъркай с безплатни поради високи данъци , а добре организирани ) : градоустройство - достъпност на жилища и градска среда , образование , здравеопазване , намиране на прилична работа - осигуряваща горните условия ... размножаването е естествено следствие , а не търсен със стимули ефект ... лесно за написване ама трудно за осъществяване :)))миналите мерки дето ги приеха преди време доведоха ли до бум на раждаемостта ? а ? от тях се възползваха ограничен кръг държавни и общински служители ... е те тва стана , и сега са лакоми за още , щото дрънкат парички в хазната :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
rooctcho
преди 4 години
Ако е насочено към спонсориране на мързел и бизнеса с деца, което е почти гаранция със сегашните некадърници ще стане още по-зле ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Боян
преди 4 години
Крайно време беше, ако го приемат ще е най-доброто правено от парламента в последните 20 години поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още