IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само Тръмп може да спаси глобалната икономика

Несигурността ще продължи, докато американската администрация не се отдръпне от протекционизма

15:38 | 28.10.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп трудно ще промени търговската си политика.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп трудно ще промени търговската си политика. Снимка: Ройтерс

След като световната икономика показва признаци на буксуване, тече надпреварата за намиране на правилния регулаторен отговор, пише Фердинандо Джулиано за Bloomberg. 

В Европа много централни банкери призовават политиците в страни като Германия да стартират фискален стимул, който да допълни скорошния монетарен тласък. В САЩ президентът Доналд Тръмп хока Федералния резерв за това, че не е намалил лихвите достатъчно бързо, оставяйки долара да се оскъпи прекомерно.

Но това не би бил най-добрият отговор на това, което наистина движи глобалното забавяне. Световната икономика страда поради търговското напрежение и вредния ефект, който несигурността оказва върху разходните решения на потребителите и компаниите. Докато това не бъде разрешено, всички други действия ще имат само облекчаващ ефект върху растежа.

Мащабът на предизвикателството пред световната икономика става ясно от най-новите прогнози на Световната търговска организация, публикувани миналата седмица. СТО прогнозира, че обемът на търговията със стоки в световен мащаб ще нарасне само с 1,2% през 2019 г., което е по-малко от половината от предвижданите 2,6% през април. Очаква се растежът на търговията да се възстанови през следващата година до 2,7%, но много зависи от това как ще се прояви търговското напрежение. През последните две години ръстът бе със средногодишен темп от 3,8%.

Има сериозни доказателства, че стабилният ръст на търговията води до бърз икономически растеж. В класическо проучване икономистите Джефри Франкъл и Дейвид Роумър откриват, че отстоянието на дадена държава от други страни е мощен прогностик за икономическия й растеж, след като се отчетат и други характеристики. Авторите отбелязват, че такива географски фактори не зависят от доходите или правителствената политика, но имат важна роля за определяне на това колко дадена страна търгува. Оттук те заключават, че търговията би трябвало да има значителен ефект върху растежа, по-специално чрез стимулиране натрупването на физически и човешки капитал и позволяване на компаниите да се радват на икономиите от мащаба.

Други изследвания също показват, че периодите на търговска либерализация са накарали компаниите да станат по-продуктивни. Група икономисти - Никълъс Блуум, Мирко Драка и Джон Ван Реенен - установиха, че увеличеният приток на китайски внос в Европа след влизането на Пекин в СТО е предизвикал по-големи иновации на Стария континент, подчертавайки положителния ефект на конкуренцията от чужбина.

Тогава не е изненада, че вредното въздействие на търговския конфликт между САЩ, Китай и други страни става все по-ясно. Миналата седмица редица показатели в промишления сектор - който е най-зависим от външното търсене - показаха изразена слабост в световен мащаб. В САЩ фабричният индекс на Института за управление на доставките спадна до 47,8 пункта през септември - най-ниското ниво от юни 2009 г., докато мярката за експортните поръчки се понижи до 41 пункта - най-ниската от март 2009 г. Индексът на HIS Markit за промишлеността в еврозоната достигна 45,7 пункта миналия месец - най-ниското ниво от октомври 2012 г., в разгара на кризата с държавните дългове. Спадът беше особено остър в Германия, където индексът спадна до 41,7 пункта, което е най-ниското отчитане от 2009 г. насам.

Освен това въздействието на търговското напрежение рискува да бъде дълготрайно при липсата на примирие. В своята първа реч като управляващ директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че кумулативните ефекти от търговските конфликти - включително влиянието върху доверието и реакцията на пазарите - могат да означават загуба от около 700 милиарда долара, или около 0,8% от глобалния брутен вътрешен продукт до 2020 г. „Това е приблизително размерът на цялата икономика на Швейцария“, каза Георгиева.

Няма съмнение, че други области на политиката могат да допринесат за подкрепа на световната икономика. По-специално, има достатъчно пространство за някои европейски страни, като Германия, да отговорят на този външен шок, като засилят вътрешното търсене. Това би помогнало и за преориентиране на икономиката й встрани от износа, който се оказа нож с две остриета след годините на бум. В САЩ Федералният резерв ще иска да разгледа какво се случва отвъд промишлеността преди да реши дали да предприеме нови понижения на лихвите до края на годината.

Но дори и регулаторите да дръпнат всички други правилни лостове, несигурността ще продължи, докато американската администрация не се отдръпне от протекционизма. Ключовият въпрос за световната икономика остава дали Тръмп най-накрая ще реши да промени курса и, ако не го направи, дали друг президент на САЩ би го сторил. Не осъзнаваме колко големи са ползите от глобализацията, докато не ги загубим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Почти сигурно щеше да е, защото Полуживата е глyпава и жалка. Можеше и по-зле да е - защото тя замества липсващият си интелект със злоба и жестокост. Поне 3-4 войни да е започнала досега - също като обонгото. А можеше и да настъпи мотиката, да се опита да нападне когото не трябва - и в отговор на това руският ядрен чук да смаже света... щото Вовата го каза веднъж: Свят без Русия няма да съществува !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Великият мъж не се интересува от глобалната икономика, но от икономиката на СВОЯТА страна. Той прави това, което е най-добро за Америка и очаква от другите държавни лидери да се грижат за СВОИТЕ си държави. Ако те не го правят - техните народи да си помислят хубаво за кого ще гласуват следващия път.За мен достоен държавник е този, който защитава своето Отечество - това са доблестни мъже като Доналд, Вова, Виктор, Главният китайски човек и още неколцина. Тези - които поставят някакви глобалистки глyпости над интересите на своят народ, често и техен тежък ущърб (като нашият картофоглав) са национални предатели и трябва да бъдат сваляни от власт и бесени. Доналд е прав: патриотизъмът трябва да бъде над всичко. Всеки има право да бъде гражданин на света, но ПЪРВО трябва да бъде син на Отечеството си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
Local_Person
преди 4 години
Ако не беше спечелил Тръмп през 2016 сега имаше шанс да изживяваме втората вълна на Глобална криза от 2008 г. Глобалният либерализъм (сещате се) е болест на модерното общество в сегашния си вариант и няма да доведе до нищо добро ако продължаваше да царува и в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
Имхотеп
преди 4 години
Е не може ли Xyйл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 6
Имхотеп
преди 4 години
Е не може ли Хуйл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 2
Padreto
преди 4 години
Протекционизъм в контекста на Тръмп от 1-2 години. Самия протекционизъм е по-стар дори от парите. Него го е имало още при натуралното стопанство, когато владетеля и общността са определяли какво може да влиза и излиза от дадено място.Самия протекционизъм преди Тръм, до колкото го е имало във водещите страни, той е мимикрирал. От друга страна глобалния либерализъм беснее последните 70 години. Всички проблеми са следствие именно на дисбалансите породени от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
Съвпада с обезкостяването на СССР и Източна Европа.Начиная от квалифицираното население и завършвайки със селското стопанство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 13
Бидонойл
преди 4 години
Протекционизмът е от 1-2 години? Ха ха, ти ме хвърли в тъча. Той датира още от зараждането на капитализма. Либерализмът е отскоро. Не от 1-2 години, но много по-скоро от протекционизма. И не е изненадващо колко добре съвпада с възхода на либералните икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
Padreto
преди 4 години
Какво излиза, че преди Тръмп световната икономика е била цъфнала та вързала, нищо, че на практика почти всички водещи страни са фалирали още 2000 година. И всичко се помпа само на кредит, докато гръмне тенджерата и през икономическа депресия се направи глобален рестарт.Бесният глобалистичен неолиберализъм, създаде дисбалансите, но така нареченият "протекционализъм", който по същество се стреми да създаде някакъв баланс, всъщност е голямото "зло".Свтовните търговски и финансови дисбаланси са създадени от бесен глобализъм на стероиди, преди много години. Протекционализмът на тръм няма да успее, просто защото вече е твърде късно и нещата са неспасяеми. Скоро когато всичко гръмне, всички ще се питат как се стъгна до тук?Еми стига се с бесен глобализъм! Протекционализма е от 1-2 години, а глобализма беснее последните 70!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Ще спаси.Главатарят на Ислямска държава вече го убиват за 8-ми път, за който не е в час.Световната икономика ще я спасят от 9-тия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още