IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путинова Русия е страна от Близкия изток

След векове като разделителна линия между Европа и Азия, Москва намери естественото си място сред петролните диктатури

08:20 | 14.10.19 г. 63
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин се осланя на енергийните ресурси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин се осланя на енергийните ресурси. Снимка: Ройтерс

Много беше изговорено за ориентацията на Русия към Китай като опасност за световния ред, ръководен от САЩ. И Кремъл направи всичко възможно, за да преувеличи тези страхове в опит Русия да надхвърлия боя си. В действителност обаче Русия клони по-скоро към Близкия изток, където президентът Владимир Путин се чувства като у дома си сред кохортата от авторитарни управници, пише Леонид Бершидски за Bloomberg. 

Годишната сесия на дискусионния клуб Валдай, любимата платформа на Путин за излагане на външнополитически идеи, беше посветена на „Зората на Изтока и световния политически ред“. Интелектуалният дебат беше съсредоточен, разбира се, върху стратегическите отношения на Китай и Русия с региона. Но основният проблем е, че Русия няма какво толкова да предложи на Китай икономически, за да се счита за равностоен партньор. Русия може да бъде основен доставчик на енергия. Тя може също така да осигури огромна територия и да използва силата си в Арктика за изграждане на транспортни коридори за китайската търговия. Съществуват обаче конкурентни варианти за Китай. Освен това Русия не е незаменим пазар за китайските стоки и не разполага с много ценни технологии.

Това повдига въпроса как Русия може да използва своята военна мощ, единственото й предимство като глобална сила, за да направи партньорството с Китай по-равнопоставено. И тук идва стратегията на Русия за Близкия изток. Експертът по външна политика Тимофей Бордачев написа следното за клуба Валдай:

„Няма съмнение, че Русия ще остане предимно военна сила в съответствие с модела, формиран от нейната история. Това е в кръвта й, то е в основата на националната й традиция. Освен това проекцията на руските военни способности в Близкия изток показа необходимостта и ефективността на „твърдата сила“ за успешната дипломатическа стратегия”.

В речта си пред сесията на клуба Валдай в Сочи по-миналата седмица, Путин се обърна към Близкия изток, преди да обсъди икономическите връзки на Русия с Китай и други азиатски страни. Той се похвали с военните успехи на Русия в Сирия (което е безспорно) и последвалите ги дипломатически победи (които са по-малко очевидни). Путин каза:

„Успяхме да започнем политически процес вътре в Сирия, като установихме тесни работни отношения с Иран, Турция, Израел, Саудитска Арабия, Йордания, други страни от Близкия изток и САЩ. Уважаеми колеги, ще трябва да се съгласите, че толкова сложна дипломатическа система, с много различни държави, които имат различни емоции една спрямо друга, беше трудно да си представим само преди няколко години. Но сега е факт, ние се справихме”.

Има известна истина в похвалата. Русия използва конфликта в Сирия и други възможности за изграждане на отношения с лидери, които заедно не мелят брашно. Путин е в приятелски отношения с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и сирийския диктатор Башар Асад, както и с иранския президент Хасан Рухани и престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Той също има добри отношения с други ключови фигури в региона, включително Бенямин Нетаняху, който все още е министър-председател на Израел, въпреки унизителните резултати от изборите миналия месец, и египетския лидер Абдел Фатах Сиси. Кралят на Йордания Абдула II беше гост на Путин по време на срещата на клуба Валдай.

Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

63
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 4 години
ммм да, днес определено е нормален ден ... статия за Путин, Мазен гъ.з и импестора му се кланят и пишат лъжи отново, а другите им се подиграват и смеят .... :):)а най смешното беше че на Мазен ГАз бизнеса му станал по зле откакто е в ЕС... хората му докараха половин милиард пазар, но некадърника с подарен бизнес е свикнал с протекции от паритята и не може вече 12та година да се адаптира... еми свърши тая аванта, ***! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 4 години
Достатъчно е да се прочете само първото изричение на написанато от автора , където се говори за "световния ред,ръководен от САЩ" и повече няма нужда да се продължава. Очевидно е , че случаят е повече медицински, отколкото външнополитически или по скоро геополитически! За какъв световен ред може да се говори , в който бившия хегемон безжалостно се разправя с най близките си досегашни съюзници, да не говорим за тези страни които устояват правото си си сами да определят своите приоритети. Отдавна сме свидетели на полицентричност не само в политиката , както и на нескопосани опити да се запази поне част от статуквото от миналато!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
A U T O е със зведичките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
https://***.vesti.ru/news/show/news_id/717852/Това е специален поздрав за теб! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
ами влизаш напосоки в някой руски информационен сайт от по-популярните и четеш в заглавните страници :- цените на нефта и газът ... нормално :)))- къде по света е станала катастрофа или авария с много жертви - нормално ли е ? ама винаги имат колонка с такова ...- задължителната статия за путин - къде е на посещение или къде посреща някой :)))- руски герой от ВСВ и какво хероическо е свършил - това е задължително , обикновенно има и къде се строи паметник + признателни деца със венци и знамена :)))- какви нови оръжейни системи и как вървят изпитанията им - нема лабаво а ? обикновенно върви с "професионален" коментар на генерал/експерт от нато , колко изостава блокът от рассия и колко се страхуваме от тях ... :)))- коя актриса с кой и къде какво е правила - ами жълтинки има навсякъде за съжаление , рядко успяват да се опазят от тях информационните портали ...- търсиш да видиш наука или медицина или политика или икономика или промишленост - и обикновенно не намираш ... е сега затворих един такъв , имаше най-отдолу два материала : какво било с науката през ссср и дали трябвало да се учи астрономия в училище :)))е те тъй ... ами информационните им агенции бълват само негативна информация + путин и като следствие виждаш само негативна информация и путин от рассия ... донякъде те сами са си виновни за цялата работа ...ако се разровиш из по-популярните европейски информационни портали , мнооооого рядко ще видиш толкова много негативна информация ... и мнооооого рядко пишат за рассия . по света , в частност европейския , никой не го е еня за рассия . боли ги фара дето се вика :))) . дори ще го видиш в статистиката за прочитания , когато има такава . туканка се пише щото поражда трафик материала , което е импресии , което са приходи ... нищо лошо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
австралия е цял континент държава , с камшик и юзда ли се управлява ? ресурно ориентирана икономика като рассия ... имат и те военни железа за цвят , да са хукнали да присъединяват нова зенландия или острови от папуа нова гвинея или от индонезия ? лошо ли се живее там ? и там има свръхбогати от ресурсните добиви ...канада е половин континент държава , с камшик и юзда ли се управлява ? имат като рассия цялата менделеева таблица , имат и те военни железа за цвят , да са хукнали да присъединяват гренландия , или да си доотрежат от аляска ? и там има свръхбогати от ресурсните добивни компании , лошо ли се живее там ?и двете държави имат ресурс не да поддържат армия , ами АРМИЯ да подържат ... правят ли го ? даваш за пример китай . може би имаш впредвид онзи китай , който трупа военни железа , строи острови и военни бази и заявява териториални претенции на всички около него ? кой къде ще добива и на кого е шелфа ? кой откъде ще минава и къде ще лови риба . на това му казваш управление също предполагам :))) макао не е държава :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 12 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
И аз нямам кумири, ама това не ти пречи да ми приписваш култ към Путин. Добре ли управлява Путин или зле? Досега по-умен и корав държавник Русия не е имала за държавен глава от революцията до днес. Като казваш, че Путин управлява лошо, с кого го сравняваш? С Елцин или с Горбачов? Или с Тръмп, Меркел, Макрон и Юнкер? Къде беше Русия през 1999 г. и къде е сега - след само 20 години? Има ли разлика и на кого се дължи? И като гражданин и съпричастен, требва да си наясно с некои особености на руския национален манталитет и да знаеш, че Руската федерация е може би най-трудната за управление държава, може би след Китай и Индия, а може би и не...Не знам колко точен измерител за качеството на живот и богатството на една държава е БВП на ГН по ППП, но ако е вярно, значи Катар и Макао са най-проспериращите държави, а Китай е пред умирачка... А военното могъщество е много скъпо нещо и както знаем, не всеки може да си го позволи. Сигурни граници и масивно международно присъствие осигуряват много по-добри условия за развитие на икономиката, отколкото разградения двор, бардака и алкохолната клоунада на Елцин... които, btw, се приемаха доста положително и благосклонно от Запада... И един въпрос: наистина ли мислиш, че ако Навални, Ксюша Собчак и компания поемат управлението на РФ, и руснаците, а и останалия свят ще бъдат по-добре? Щото аз със сигурност мога да ти кажа какво ще се случи ... Украйна ще изглежда като Люксембург в сравнение с това, което руснаците могат да направят със страната си, ако ги оставят без юзда и камшик...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 11 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Жоре, бягаш по тъч линията като българските национали срещу Ингилизите! "Путиновата Русия е страна от близкия изток" според Петър и сие. Е не, не е била и няма да бъде! Независимо дали президент е Путин, Чутин или Мутин! Статията е откровенна провакация и манипуляция, но събра 56 коментара. И си свръши работата. Добра-лоша, слаба-силна Русия си е Русия. Имат плюсове и минуси като всички. Но окото на медийният Саурон им се е забил, като игла в зад.ника, поради пиар причини. Едва 2 процента от материалите за Русия в западната преса са положителни! Всичко е пито и платено. Не падаме от Марс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 4 rate down comment 9
georgi_shum
преди 4 години
И само да добавя - цените на горивата се държат ниски изкуствено. Чрез субсидии и данъчни отстъпки към нефтопреработвателните компании. И чрез здрав административен натиск, за да тушират социалното напрежение. В руската преса има достатъчно информация по темата, ако можеш да четеш на руски, поразрови се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 7
georgi_shum
преди 4 години
Така, понеже днес държиш сравнително добър и вежлив тон, ще ти отвърна със същото. Но й ще те оборя или по скоро осветля, Същото явно не си добре информиран.Детските надбавки в Русия са малко под 11000 рубли на месец. което е равно на около 300 лева, не долара. И се изплащат само за първо дете и то родено след 01.01 2018 а. И то пак не за всички. За да получава детски, дохода на член от семейството НЕ трябва да надвишава 1.5 пъти социалния минимум в региона, в който живее семейството.Като имаш в предвид, че социалния минимум на Федерално ниво е около 10 Хил и и нещо рубли т.е около 260 лв ( и там като тук се държи изкуствено нисък).. сметни сам какъв и колко трябва да ти в дохода на глава от семейството, че да получиш детски. Само за сведение последни като бях гледал статистиката детски се получаваха за малко под 30% от децата родени след посочената по горе дата. За пенсиите - средната пенсия в Русия за 2019, до момента е 14135 рубли. Средната! Т.е около 390 лв. Ето ти и Линк към м руската официална статистика https://***.gks.ru/free_doc/new_site/population/urov/doc3-1-1.htmВ България средната е 386 лв.И живота в Русия като цяло не е по евтин от България. По евтини са цените на тока и газта за населението, и горивата да .. но цени на храни, лекарства, облекло са по високи. Да не говорим за наеми или лихви по ипотеки.И то не само в Москва, а във всеки по голям град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още