IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Има голям потенциал за инвестиции на ОАЕ в България

Очакваме конкретни стъпки от емиратска страна за увеличаване на стокообмена, заяви премиерът на срещата си с престолонаследника на Абу Даби

16:49 | 06.10.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Министерски съвет</em></p>

Снимка: Министерски съвет

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян. В рамките на разговора премиерът Борисов изрази задоволство от активизирането на двустранните отношения в резултат от създаденото политическо доверие и общо желание за задълбочаване на сътрудничеството, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

"Нашите две страни играят важна роля в своите региони. Имаме сходни виждания и позиции по множество международни въпроси. Заинтересовани сме да развиваме сътрудничество в областите от взаимен интерес поради геополитическата важност и взаимосвързаност на нашите региони", отбеляза премиерът Борисов. По думите му откриването взаимно на посолства в София и Абу Даби вече дава положителни резултати и създава условия за значително улесняване на двустранния диалог и търговско-икономическото сътрудничество.

Според българския министър-председател има голям потенциал за емиратски инвестиции у нас в сектори, които биха предизвикали интереса на фирми от ОАЕ, например високи технологии, транспорт, земеделие, хранително-вкусова промишленост, енергетика, туризъм.

"Очакваме конкретни стъпки от емиратска страна в сферата на икономическото сътрудничество и увеличаването на стокообмена", заяви премиерът Борисов.

По думите му отлична възможност за продължаване на добрите контакти и активизиране на сътрудничеството в икономическата сфера би било провеждане на първа сесия на Смесената икономическа комисия. Премиерът Борисов потвърди също така участието на България в Световното универсално изложение EXPO 2020 в Дубай.

Българският министър-председател акцентира върху значението на секторното сътрудничество в сферата на вътрешните работи, борбата срещу организираната престъпност и тероризма. Според премиера Борисов двете страни могат да обменят ценен опит относно стабилността и сигурността. "След последните ни разговори през октомври 2018 г. политическите развития в света и региона потвърждават значението на обмена на специализиран опит и информация за противодействие на всички рискове и заплахи, произтичащи от радикални и екстремистки организации и идеологии", изтъкна българският премиер.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов поднови поканата към шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян да посети в България, като подчерта, че визитата ще издигне отношенията на нашите две страни на още по-високо ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Борисов: Има голям потенциал за инвестиции на ОАЕ в България.Ами да. Ще строят свинарници, половината месо -за тях, и тей. -Всички прашОци ще бъдат правоверни, *** и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
хммм ... енергетика ... оае имат един лидер във възобновяемата енергия , здраво проектира и строи по света , къде с техни фондове , къде съвместно с европейската банка за възстановяване и развитие ... https://masdar.ae/имат в техния университет , най-близката дума е катедра , за възобновяема енергия . наемат преподаватели от цял свят , дават сериозни пари на учени , които идват и си разработват проектите в техния университет . мдаа ... гледам фурмички и ядки са му сервирали на Бащицата , ще има ли пак танц със саби ? може да е научил вече стъпките , че първият път много дървен беше ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Въобще потенциала всички да инвестират в БГ е значителен... стига само народопсихологията на мизерните, крадливи и корумприрани български тарикатчетаа да можеше да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
Minka
преди 4 години
Those societies that continue to allow themselves to be administered by individuals whose only qualification is that they were able to win a popularity contest will go from failure to failure and eventually pass from the scene.(Patrick E Kennon, The Twilight of Democracy)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
Minka
преди 4 години
След успехите отбелязани в "аферата" с Фолксваген, опитите за доказване на икономически потенциал продължават. Резултата както винаги ще е същият. Проблемът е в административният и интелектуален опит и възможности. Отдавна отдавна средното IQ е на доста ниски нива. Особено в управляващата партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още