IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Оптимист съм за реализацията на АЕЦ "Белене"

Българските граждани трябва да са спокойни, че газ ще има, заяви министърът на енергетиката

12:09 | 06.10.19 г. 8
<p>
	Министърът на енергетиката Теменужка Петкова. <em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Снимка: Архив БТА

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви пред БНТ, че към днешна дата е оптимист за реализирането на проекта АЕЦ "Белене".

Провежда се процедура за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС, целта беше да стигне максимално широк кръг заинтересувани лица, каза Петкова. Искахме тя да бъде абсолютно публична, така че да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото смятам, че ще бъде важен не само за България, но и за целия регион, допълни тя.

От 1 октомври са в сила промени в наредбата за топлоснабдяването. Бяха направени съществени промени, коментира Петкова.

„Определени са конкретни срокове, свързани с ангажиментите на фирмите за топлинно счетоводство. На първо място - да извършват отчетите, те трябва да бъдат готови до 10 юли. До 15 юли те трябва да представят изравнителните сметки и до 31 август е срокът за обжалване на съответните сметки, ако хората смятат, че има определени проблеми“, посочи министърът на енергетиката.

Тя допълни, че в наредбата се дава възможност етажната собственост сама да определи размера ѝ - между 20% и 40%.
Петкова каза още, че българските граждани трябва да са спокойни, че газ ще има, а през юни са реализирани и първите доставки на втечнен газ от САЩ. От 1 декември ще може да заработи Българската борса за търговия с природен газ, което по думите ѝ е важна крачка за либерализацията на цената.

„Либерализацията на цената на природния газ е основно наше задължение като държава членка на ЕС. Либерализацията означава конкуренция. Това означава по-добри цени и по-добри условия“, заяви Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още