IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо руски специални части се появиха на норвежки остров?

Сварбалд или Шпицберген е стратегическа островна група, към която проявяват засилен интерес не само Русия, но и САЩ и Канада

11:59 | 06.10.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Норвегия, и по-точно остров Свалбард, са забелязани руски специални части, известни още и като спецназ, пише норвежкото интернет-издание AldriMer, цитирано от вестник Новая Газета и Bloomberg TV Bulgaria. Като се позовава на четири източника в три държави, изданието също така посочва и, че руски военни, облечени в цивилни дрехи, се били забелязвани и в самата Норвегия, където вероятно са водели разузнаване.

Тези невероятни данни, според норвежките журналисти, са потвърдени и документално и от контраразузнаването на Норвегия и от данни от САЩ, включително и снимки от въздушно и спътниково разузнаване. Според източник от друго разузнавателно ведомство от съюзна на Норвегия страна, в операцията са били привлечени и наемни военизирани формирования, като например печално известната „Вагнер“, чиято дейност е добре известна още от Крим.

Цялата история звучи невероятно, а Свалбард (чието руско име е Шпицберген), е стратегическа островна група в Северния ледовит океан, към който в последно време проявяват засилен интерес не само Русия, но и САЩ и Канада. Островите са норвежка територия, която е признала правото на икономическа дейност там на други страни, в т.ч. и на Русия, която поддържа там миньорско селище за добив на въглища и промишлен риболов във водите на архипелага. Според Договора за Сварбалд, той се явява демилитаризирана зона и никоя страна не може да го използва за военни цели. Действията на Русия могат да доведат до излизане на Норвегия от този договор и закриване на руските дейности там, включително и градчето Баренцбург, явяващо се своеобразна руска столица на архипелага.

Официални коментари от норвежките власти няма, но според норвежки журналисти, правителството е наясно с действията на Москва и счита, че това вероятно е било десант в рамките на учения на Северния руски флот, който през август и септември е провеждал военни учения в Арктика. На подобно учение през далечната вече 2000 г., в самото начало на управлението на Владимир Путин, потъна и атомната подводница Курск.

Руските военни дошли на Свалбард със специална подводница П-650 „Лилипут“, разработена за тайно прехвърляне на жива сила. Сценарий с тайно прехвърляне на войски и последваща окупация на Норвегия беше показан в телевизионния сериал „Окупираните“ преди две години, който предизвика гневни реакции в руското външно министерство.

И сега ведомството на Сергей Лавров не закъснява с реакцията, като нарича публикацията на Aldrimer.no фалшива новина и груба провокация. Според руското МВнР това е част от усилията да се представи Русия като враг на Норвегия. В своя привичен стил руската дипломация нарича историята и „опит да се оправдае харченето на повече ресурси за борба с руската опасност“.

Продължението на статията четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 18 rate down comment 18
zelka007
преди 4 години
дядя вова , от спътник можеш да четеш заглавията на вестниците бе баце :))) ... верно , не от рассиски а от империалистическите :))) , а спецназ се отличават от нормалните хора по маймунската походка на горили и стадният им инстинкт на придвижване :))) ... и понеже новите подводници и самальоти на цар вова са безшумни и невидими и затова всички знаят къде са :))) ... ах ти , молодец :))) ...са отоговаряш ли що не не ги долюбват балтийските държави руссияните , заради ей такива неща както на островите ...те тъй . тука добре , че беха полицаите , че все беха гризнали дървото православните рокери на вовата ... и най-освиркваният ансамбъл на световното по гимнастига в арена армеец беше руссияанският ... ама не го дадоха по тивито ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 22
дядя Вова
преди 4 години
https://youtu.be/NCiR55a4m40Русский спецназ замечен на третьем кольце Сатурна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 16
Вся власть Советам!
преди 4 години
Това е обикновена смрадлива партненка. Но пропагандата си има цел: "излизане на Норвегия от този договор и закриване на руските дейности там, включително и градчето Баренцбург". Това го знаят много добре даже руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 26
дядя Вова
преди 4 години
Руснаците ги спукват от бъзик.Американците видели от спътник. Цивилен спецназ.Носели си пагоните под цивилните дрехи.Демагогията, пропагандата и русофобията нямат нужда от връзка с главнията мозък, а само с "корабът майка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още