IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект на БСК ще насърчава хората от третата възраст да продължат да работят

Ще се опитаме да преодолеем някои от тенденциите на пазара на труда, свързани с недостига на работна сила, посочи Томчо Томов от стопанската камара

13:33 | 04.10.19 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

Активно стареене означава да се даде възможност на хората на определена възраст, т.нар. трето поколение, да продължат своята трудова дейност – да допринасят за обществото, за себе си, за своя стандарт на живот. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара, по повод започването на проекта на БСК за насърчаване на по-дългия трудов живот.

„В никакъв случай не става въпрос за удължаване границата на пенсиониране. Става дума за това, че трябва да се създадат условия в предприятията, свързани с възрастовите особености на всички поколения... Идеята на активното стареене и целта на проекта на БСК е да се опитаме да преодолеем някои от тенденциите на пазара на труда, свързани с недостига на работна сила“, поясни той.

По думите на Томов има тенденция на засилване на мотивацията на възрастните хора да останат на пазара на труда.

„В момента около 100 хил. души, навършили законна възраст за пенсиониране, продължават да работят в българската индустрия. Факторите за това, разбира се, са комплексни“, смята представителят на работодателите.

Томов отбеляза, че идеите на стопанската камара не са свързани само с възрастните. Намаляващата раждаемост в страната също е част от предизвикателствата, които той посочи.

„Възможността да се създадат по-добри условия на труд, по-добро качество на живот, по-гъвкави форми на работа, биха помогнали на младите хора. Работодателите трябва да се съобразят и с майчинството и условията за него“, съветва ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към БСК.

Томов добави, че цялостната цел на проекта е да се опита да промени културата и отношението на бизнеса, да започнат правилно да се управляват различията.

„За целта ще бъдат използвани и готови европейски модели“, информира още представителят на предприемачите.

Повече от разговора в студиото вижте в Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 4 години
Това не е активно стареене, а доживотно робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още