IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба от 282 хил. долара за Facebook в Турция за нарушаване на личните данни

Личната информация на близо 281 хил. души в страната е била засегната от пробива

18:20 | 03.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турските власти глобиха Facebook с 1,6 млн. турски лири (282 хил. долара) за нарушаване на законите за защита на личните данни, което е засегнало близо 300 хил. души, съобщава Бордът за защита на личните данни (БЗЛД), цитиран от Ройтерс.

Потребители заведоха дело срещу Facebook в САЩ, тъй като смятат, че компанията е отговорна за предоставянето на достъп на трети страни, включително Cambridge Analytica, до техни данни.

Днес БЗЛД съобщи, че е наложил глоба на Facebook, след като личната информация на 280 959 турски потребители, включително имена, рождени дати, местоположение, история на търсенията и други, са били засегнати от нарушаването на неприкосновеността на личните данни. Той не уточнява какво се е случило с личната информация на потребителите.

Бордът е започнал разследване на пробива, след като Facebook пропуснала да го информира за грешки в някои от приложенията си.

„Бордът установи, че необходимите административни и технически мерки, заложени в законите за предотвратяване на нарушаването на неприкосновеността на личните данни, не са били предприети и глобява Facebook с 1,15 млн. лири за неизпълнение на отговорностите й относно защитата на данните“, съобщи БЗЛД.

Бордът допълни, че на Facebook е наложена допълнителна глоба от 450 хил. турски лири, защото не е докладвала за пробива на властите и на борда, с което общата глоба достига 1,6 млн. турски лири. Преди време БЗЛД наложи глоба от 1,65 млн. лири на Facebook за друг инцидент, свързан с нарушаване на личните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 33 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
282 хил. долара? Бълха ги е ухапала. Зукърбъргър харчи толкова месечно за пpoститутки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още