IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокатски, счетоводни и компании в здравеопазването най-малко фалират у нас

България е сред малкото страни в ЦИЕ с ръст на обявилите несъстоятелност компании, посочи Пламен Димитров, управител на Coface България

12:28 | 03.10.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В 14 изследвани държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се отчита положителен тренд при обявилите несъстоятелност компании на годишна база. В едва четири страни броят им нараства и България е една от тях, като увеличението е значително – 16%. Това съобщи Пламен Димитров, управител на Coface България, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Има индустрии, в които се отчита доста голям риск и точно там са завишените компании, които обявяват несъстоятелност“, посочи Димитров. Сред тях той открои тези на търговията на едро и търговията на дребно. – Търговията на дребно се променя навсякъде. Модерната търговия измества традиционната, а тя е свързана с малки компании, които обявявайки несъстоятелност в даден момент, влизат в тази статистика."

По думите на Пламен Димитров в индустрията на недвижимите имоти също се увеличават компаниите, обявили несъстоятелност.

“Причината е, че в доста голяма част от проектите се използват т.нар. компании със специална инвестиционна цел, които приключват по един или друг начин своя жизнен път доста бързо след завършване на проект. Въпреки че процентът изглежда голям за България, страната продължава да бъде с много добро сравнително ниво на компании, обявили несъстоятелност, спрямо другите държави в региона“, поясни управителят на Coface България.

Сред най-устойчивите сектори в нашата страна той открои този на здравеопазването, както и на адвокатите и счетоводните услуги.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
I
преди 4 години
Уважаеми читателю, живеем в нова ера и както казва Йозеф Киршнер: "В хода на света няма да се промени нищо.Доверчивите и добросъвестни хора отново ще се крепят на надеждите, които не са осъществили в предходното хилядолетие. Безпомощните, както преди, изцяло ще чакат помощта, която им е била обещана от добри хора.Апостолите, проповядващи мир, ще печелят повече, отколкото досега, ако има войни. Мързеливите ще продължат да лентяйстват за сметка на усърдните и работливите. Работливите ще се трудят до изнемога, без да знаят за какво. Здравната индустрия ще процъфтява и никой няма да намери връзката, че въпреки това - или може би поради това - човечеството като цяло ще става по-болно.И къде ще сте вие в този наистина побъркан свят, в който само хора, които си нямат понятие, мислят, че лудостта не е нещо напълно нормално. Къде ще сте вие, съвсем персонално? Надявате ли се, че поради неведоми причини нещо ще се промени от само себе си, без вие сами да го направите?И през двадесет и първи век - в това няма никакво съмнение - ще остане най - старата форма на обществото, състоящо се от три класи:* Класата на необозримата маса на глупавите.* Кастата на хитреците.* И малкото отбрано малцинство на умните и сигурни в себе си хора.Глупавите ще продължават безпомощно да търсят хора, които да им казват в какво да вярват, какво да мислят, или какво трябва да купят. Хитреците ще им го кажат охотно и ще извлекат някаква полза от това.Умните хора ще останат настрани. Самите те знаят какво искат. И го правят уверено. Без да се съобразяват със законите и морала...Умните не питат никого какво да правят. Докато глупавите се чувствуват виновни, ако не следват заповедите на хитрите, умните хора живеят безгрижно според собствената си повеля. Тя гласи: "Първо Аз, след това останалите."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още