IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвегия неочаквано изтегля пари от своя масивен суверенен фонд

Решението на централната банка на страната предполага, че бюджетът на Норвегия може да е станал по-чувствителен към нестабилността при цените на стоките

23:15 | 01.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Норвегия изненадващо изтегля близо 400 млн. долара от своя суверенен фонд, отбелязвайки първото подобно изваждане на средства за близо година, като най-големият производител на петрол в Западна Европа вероятно е решил се възползва от своята „касичка“ в момент на ценови спад на петролните пазари, съобщава Bloomberg. 

Въпросното изтегляне на пари от най-големия държавен фонд, който разполага с 1 трлн. долара, е изключително рядко явление. Норвежкото правителство направи първото си изтегляне през 2016 г., след срив в цените на суровия петрол. Огромният фискален буфер, който фондът представлява, помогна на централната банка на Норвегия да избегне някои от крайните мерки на паричните стимули, до които трябваше да прибягнат останалите национални банкови регулатори.

Финансовото министерство в Осло все още не е посочило официална причина за последното изтегляне, което е предшествано от спада на петролните цени, достигайки своеобразно 7-месечно дъно в началото на август. Но въпросното решение от страна на банката предполага, че бюджетът на Норвегия може да е станал по-чувствителен към нестабилността на цените на стоките, след като правителството, изразходва рекордни суми от приходите на страната от изкопаеми горива.

Все пак изтеглянето на пари от фонда през август е изненадващо. Правителството заяви в ревизирания си бюджет през май, че очаква да депозира общо 34 млрд. крони (3,7 млрд. долара) във фонда през 2019 г. Тегленето променя нетните депозити през август до 19,9 млрд. крони, което все пак запазва целта на правителството за годината.

Norges Bank Investment Management, звеното на централната банка, което управлява Норвежки суверенен фонд, отказа коментар относно изтеглените средства.

Правителството ще представи бюджета си за 2020 г. на 7 октомври, включително актуализирани прогнози за 2019 г.

Анализаторите все още не разбират защо правителството е предприело подобен ход.

норвегия норвегия

В началото на август петролният бенчмарк Брент поевтиня до около 56 долара за барел на фона на опасенията относно въздействието на търговската война и по-бавния глобален растеж при търсенето на петрол. Това е доста под прогнозите на правителството в ревизирания бюджет, който предполага, че цените на петрола ще се колебаят между 67 и 70 долара за барел между август и останалата част от годината, което промени прогнозата за средната годишна цена на Брент до 559 крони за барел, или около 61 долара за барел при днешния валутен курс.

Централната банка на Норвегия заяви в края на август, че планира да увеличи ежедневните покупки на норвежка крона с 40 на сто през септември спрямо предходния месец, което е явен знак, че повече от приходите от петролната индустрия на държавата трябва да бъдат преобразувани в крони за правителствените разходи.

Норвегия, която е водещ производител в петролната и газовата индустрия още от 70-те години на миналия век, използва приходите от данъците от газовата и петролната сфера, държавни дялове в офшорните находища и дивидентите от дружеството Equinor, за да намали бюджетния дефицит, със самоналожено правило да не харчи повече от 3% от фонда всяка година.

Премиерът Ерна Солберг, представител на консерваторите в страната, кяото стана първият министър-председател, посегнал към Норвежкия суверенен фонд, увеличи използването на приходите от петролната индустрия до рекордни нива. Правителството планира да похарчи 238 млрд. крони от своето петролно богатство през 2019 г., което е повече от 214-те млрд. крони за 2018 г.

Дори така, изтеглените средства от фонда през 2016 г. и 2017 г. остават далеч под годишния паричен поток на фискалната структура от около 200 млрд. крони от дивиденти , лихвени плащания по облигации и приходи от недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 6
Solar Power
преди 4 години
А ти в какво предлагаш да ги държат в рубли или юани :) ?Та като стане юана от 6 на 7 долара да изгубят 15%.Някой хора не мислят с главите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 4 години
ОТ СТАТИЯТА : " ....прогнозите на правителството в ревизирания бюджет, който предполага, че цените на петрола ще се колебаят между 67 и 70 долара за барел между август и останалата част от годината...."КЪМ МОМЕНТА ЦЕНАТА НА БАРЕЛ ПЕТРОЛ е 58-59 долара за барел!!КАК ДА НЕ ТЕГЛЯТ ОТ ФОНДА?!!Ако не го направят ще гръмне корегираният им бюджет!!Проблема е с предлагането на суров петрол и наложените от САЩ санкции на ИРАН, които КИТАЙ БЕЗПРОБЛЕМНО ПРЕОДОЛЯВА СЪС СДЕЛКИ В КОИТО КАТО РАЗПЛАЩАТЕЛНИ СРЕДСТВА С ПЕРСИТЕ НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА ДОЛАРА!ЗА КАКВО СА ИМ ТЕЗИ ДОЛАРОВИ РЕЗЕРВИ НА НОРВЕЖЦИТЕ КОГАТО ВИЖДАТ , КАК ТОЗИ РАЗПЛАЩАТЕЛЕН ИНСТУМЕНТ ГУБИ ПОЗИЦИИТЕ СИ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
ха ха ... "която стана първият министър-председател, посегнал към Норвежкия суверенен фонд, увеличи използването на приходите от петролната индустрия до рекордни нива" ... като махнеш лимита на харчене глей кво прави една жена :)))това в реда на шегата ... норвежкото правителство , съфинансира различни инициативи на големите си енергийни компании . големи вятърни централи на equinor . отскоро и плуващи такива - като първоначално целта им е захранване на нефтените и газови платформи , а за в бъдеще и пълномащабни проекти ... подпомага и statkraft , с идеята да го превърне в мащабен европейски производител и доставчик на възобновяема енергия от слънце и вятър . имат идея да развият "виртуалните централи" - обединяващи много и различни източници на електроенергия , взаимно допълващи се и компенсиращи недостатъците ... съфинансира и проекти за улавяне на въглероден диоксид ... немат си работа норвежците да помпят газ и нефт , с вятър работа са се хванали ... хък им е сега , да си харчат резервите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още