IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хитрите връзки на газовата компания Burisma

Фирмата в центъра на украинската афера, която може да доведе до импийчмънт в САЩ, принадлежи на близък до Русия олигарх

10:37 | 30.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Микола Злочевски. <em>Снимка: Wikimedia</em></p>

Микола Злочевски. Снимка: Wikimedia

Доналд Тръмп няма да е щастлив от това прозрение: няма причина за разследване срещу американския демократ Джо Байдън и неговия син Хънтър, поне според украинските закони, твърди бившият генерален прокурор на Украйна Юрий Луценко пред BBC. Това е работа на съдебната система на САЩ, а възможното присвояване в газовата компания Burisma се е случило две или три години преди ангажирането на Хънтър Байдън в надзорен съвет. Това Луценко е казал и на адвоката на Тръмп Руди Джулиани, който е поискал действия срещу Байдън. Изявлението не звучи така, сякаш демократите ще трябва да отменят планирания им импийчмънт срещу американския президент.

Но ако срещу президента на САЩ Доналд Тръмп бъде вкарана процедура по отстраняване от длъжност, то тя ще е свързана с украинската фирма Burisma. Там Хънтър е прекарал около пет години, като би трябвало да е получавал около 50 000 евро на месец. Малко преди баща му да обяви кандидатурата си през август, той подаде оставка.

В борда на описващия се като „водещ частен производител на природен газ" в Украйна са още известни личности: бившият президент на Полша Александър Квашневски, бившият инвестиционен банкер Алън Аптър като шеф на надзорния съвет и бившият шеф на антитерористичната агенция на ЦРУ Джоузеф Кофър Блек. В допълнение – и няколко кипърци.

Официално компанията е регистрирана в кипърския град Лимасол - типична офшорна конструкция, както правят много украински олигарси. Вероятно принадлежи към царството на Микола Злочевски. Той бе министър в ерата на лоялните към Русия президенти Леонид Кучма и Виктор Янукович, и двамата - изправени пред сериозни обвинения в корупция. Burisma е символ на старата, тясно свързана с Русия Украйна. 

Янукович бе свален през февруари 2014 г. Два месеца по-късно Хънтър Байдън бе назначен в Надзорния съвет на Burisma. В Русия многократно се твърди, че революцията на Майдана, която коства поста на Янукович, е инициирана от Запада. И назначаването на Байдън служи като доказателство: това е вид плащане.

Разследвания за корупция срещу Злочевски бяха открити във Великобритания паралелно с назначаването на Байдън. През януари 2015 г. обаче те бяха прекратени, а замразените акаунти на Burisma бяха освободени. Тогавашният посланик на САЩ в Киев обвини Украйна, че е отказала да предостави важни документи, поради което разследването срещу Злочевски  не било успешно. Той е пренесъл 23 милиона долара от украински данъчни приходи в Кипър, за да изгради компанията си. 

През 2014 г. и украинската прокуратура започна наказателно разследване срещу Burisma за предполагаеми данъчни нарушения. През 2016 г. районен съд в Киев постановява, че няма доказателства за престъпна дейност от Злочевски и нарежда премахването му от списъка с издирвани лица. През 2017 г. Burisma съобщава, че всички разследвания срещу нея и Злочевски са прекратени, след като компанията е платила допълнително 180 млн. гривни (7,44 млн. долара) данъци.

Спорът за това бушува години наред, а няколко вече заменени главни прокурори бяха обвинени в умишлено бездействие. Съвсем наскоро обаче генералният прокурор Юрий Луценко, който бе заменен на поста на 29 август, заяви, че Хънтър Байдън не може да бъде обвиняем по казуса. В Burisma той е отговарял за „ръководството на правния отдел на холдинговата компания и представянето на компанията в международни организации“. Според  Луценко – нищо съмнително. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 4 години
Бойчо, оправете си подзаглавието :) Импийчмънт в Русия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още