IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на Китай към икономическа суперсила

Търговската война със САЩ може да прибави или изтрие икономическа стойност между 22 и 37 трлн. долара от глобалната икономика до 2040 г., сочи проучване

20:30 | 26.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На 1 октомври Китай ще отбележи 70-годишната си трансформация в икономическа суперсила – във време, в което царят опасения, че търговската война със САЩ ще спре този растеж и ще повлече страната надолу, пише CNBC. 

От пазарна гледна точка рискът е изключително голям. Доклад на McKinsey Global Institute установява, че в зависимост от ангажираността на Китай със света през следващите години може да бъде прибавена или изтрита икономическата стойност между 22 трилиона и 37 трлн. долара от глобалната икономика до 2040 г.

CNBC представя четири класации, които показват как Китай се е превърнал във втората по големина икономика в света.

Китайската икономика постепенно напредва през годините

Китай изпревари Япония като втората по големина икономика в света през 2010 г., като изчислението е направено на базата на текущите цени или номинално изражение (без отчитане на инфлацията), сочат данни на Световната банка и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Оттогава Китай запазва тази си позиция като постепенно настига лидера САЩ.

1965 1965

Някои икономисти прогнозират, че китайската икономика ще надмине американската до около 2030 г. Но когато се вземат предвид различните жизнени стандарти в страните - известни също като адаптиране към паритета на покупателната способност - китайската икономика е най-голямата в света от 2014 г. насам, сочи проучване на Световната банка.

2018 2018

Китайските лидери

Под ръководството на Дън Сяопин, един от най-изтъкнатите и могъщи лидери на страната през 70-те години, Китай стартира серия от реформи през 1978 г., които изваждат страната от икономическа изолация.

Растежът се ускорява през годините след това, средно с около 10%, преди да се забави до средно ниво от 7,1% при сегашния президент Си Дзинпин.

Въпреки това, проучване, публикувано през март от института Brookings Institute, изчислява, че Китай може да е надценил ръста на своя брутен вътрешен продукт (БВП) от 2008 до 2016 г. с 1,7 процентни пункта.

лидери лидери

Световната фабрика

Една от основните движещи сили зад икономическия възход на Китай е мащабната мрежа от заводи, която произвежда всичко - от играчки до мобилни телефони за потребителите от цял свят.

Влизането на Китай в Световната търговска организация (СТО) през 2001 г. помогна на страната да утвърди статута си на фабрика и най-голям търговец в света. В доклада на McKinsey, който анализира 186 държави, Китай е определен като най-голямата износна дестинация за 33 държави и най-големият вносител на продукти за 65 държави.

търговия търговия

Инвестиционен бум

В допълнение към доминантното си положение в търговията, Китай също се разраства през годините, за да се превърне в основен участник в световните инвестиционни потоци.

От 2015 до 2017 г. страната е вторият по големина източник на преки чуждестранни инвестиции и вторият по големина получател на входящи инвестиции, според McKinsey.

инвестиции инвестиции

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 4 години
То щото в САЩ е по различно...100-тина корпорации и Уолстрийт не държат и не контролират финансите.... барабар с ФЕД, МВФ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
1. количество2. ниско качество3. робство е те това са трите кита на които плува поднебесната империя ... единия да кривне и потъва :)))на който му е интересно , две филмчета , наскоро попаднах на тях . да придобие представа за какво иде реч , и да прави сметка , че това им е позволено да снимат все пак ... там wiki-то е затворено какво остава да ходиш и да снимаш и да ти дават интервюта където искаш :))) ... щото тука синофили много , ама да идат да бачкат там нещът , тука си стоят ...https://***.youtube.com/watch?v=s-QaFe9xCTchttps://***.youtube.com/watch?v=FoWzGA-kJV0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още