IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните министри на ЕС не изключват ядрената енергия за „зелено“ финансиране

Според ЕК ще са необходими по 180 млрд. евро годишно за постигане на екологичните цели до 2030 г.

10:31 | 26.09.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Енергийните министри на Европейския съюз (ЕС) решиха да не изключват ядрената енергетика от проектите за безвъзмездна финансова помощ, въпреки исканията на някои страни членки и Европейския парламент за пълно блокиране, съобщава Euractiv.

28-те държави членки на ЕС договориха в сряда съвместната си позиция относно новите правила за устойчивото финансиране.

Преходът към „по-зелена“ икономика ще изисква милиарди евро. За да бъдат постигнати целите на ЕС по отношение на климата до 2030 г., Европейската комисия (ЕК) изчисли, че ще са необходими около 180 млрд. евро годишно допълнителни инвестиции за развитието на енергийната ефективност и възобновяемата енергия.

Частното финансиране ще играе ключова роля в тези усилия. Но в момента не всички инвестиции, предлагани на пазара като устойчиво финансиране, отговарят на необходимите екологични данни. 

През май миналата година ЕК предложи да се създаде система за класификация в ЕС, която ще помогне да се идентифицират кои икономически дейности се считат за екологично устойчиви.

В своята позиция европейските министри включиха шест цели, които ще помогнат да се изясни определението „зелени финанси“.

Повечето държави членки обаче не искат да изключат ядрената енергия от системата за класификация, нещо, за което настояват Германия, Австрия и Люксембург.

Източници, запознати с темата, обясниха, че на този етап целта е да се установят единствено общите цели. ЕК има задачата да определи технически стандарти и прагове за изпълнение на целите.

Германия, Люксембург и Австрия също подкрепиха приемането на системата „възможно най-бързо“, но без присъствието на ядрената енергия.

 „Опасяваме се, че предложената рамка ще остави отворена вратата за отклоняване на финансовите ресурси от екологично устойчиви дейности към технологии, които не могат да се считат за безопасни или устойчиви“, се казва в съвместното изявление на страните.

„Ядрената енергия не е нито безопасна, нито устойчива, нито рентабилна“, заяви германският държавен секретар по енергетиката Андреас Файхт по време на срещата на енергийните министри във вторник. „Така ние отхвърляме идеята парите на ЕС да служат за удължаване на живота на ядрените електроцентрали“, добави той.

Европейският парламент, който ще приеме съвместно законодателство със Съвета на енергийните министри по този въпрос, също изключи прилагането на „зеления етикет“ към ядрената индустрия.

Евродепутатът от „Зелените“ Свен Гиголд заяви, че позицията на енергийните министри е истинско „бедствие“.

Според него приемането на ядрената енергия ще създаде хаос в Германия и никой няма да иска да инвестира в зелените финанси.

Гиголд смята, че позицията на Съвета на енергийните министри отразява недоброто положение на френско-германските отношения, тъй като и двете страни биха се договорили за обща позиция в миналото.

„Това е резултат от ескалацията на конфликта от минали години“, добави той.

Според говорител на ЕК ядрената енергия „трябва да бъде оценена на научна основа“ и е необходим допълнителен анализ, за да се прецени потенциалната вреда от ядрените отпадъци.

Шестте цели, включени в таксономията на Съвета на енергийните министри, са: смекчаване на изменението на климата; адаптиране към изменението на климата, устойчиво използване и защита на водните и морските ресурси; преход към кръгова икономика, включително ограничаване на количеството отпадъци и тяхното рециклиране; предотвратяване и контрол на замърсяването; и предотвратяване и възстановяване на биоразнообразието и екосистемите.

За да подлежат на устойчиво финансиране, икономическите проекти ще трябва да допринасят „съществено“ за поне една от шестте цели и да не „вредят“ значително на някоя от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
щото Аецо се построил без субсидия, те ееа в недоклатения лъжец ! И да разбирам че намерихме терен за отпадъците, ще ги хвърляме в твоя двор ! ... и без другото като ти гледам умственото развитие няма да ти навредят много !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Импе, има разбира се начини, безопасно и на приемлива цена да се паркират отпадъците от АЕЦ, а и радиацията в почвата хич не е безналична - тоя уран нали от там го копаят. Никой не знае подземните водни резервоари и реки къде и как се плацикат в него и като тъпчеме по земята, къде под нас има планини от уран. Виждаме, че и въглеродът хич не е безопасен,а Природата се е занимавала милиарди години да закопае излишните количества надълбоко под земята, ама ние го изкопаваме като луди и го ползваме за какво ли не, щото ни усигурява сичко, което - поне така сме решили - ни осмисля мърлявия животец.Докато целото човечество драпа да повишава потреблението и това е главна цел на целата ни пос рана цивилизация, или поне на 90% от бройлерите, щъкащи по земята, секи средноинтелигентен хуманоид ще разбира без нужда от мозъчен напън, че зеленяшката суматоха е двуизмерна демагогия... щото е достатъчно да влезеш в един МОЛ и да се нагледаш на излишни партакеши, между които със замечтан поглед се разхождат млади зеленяши, които идея немат как и от какво са произведени, но зверски искат да ги имат, докато се чудят как да ебатмамата на бизнеса, та да спасяват Земята от климатичните промени... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
И аз мисля, че точно сегашната талибан-зеленящина ще мине като лош махмурлук и некой ден ще се отчита това безумие, но дано не е едва когато икономиката на ЕС е вече в предсмъртна агония... Щото парАта ебавамамата на фукарАта (стара еврейска мъдрост)... Иначе, то нито вятърът, нито слънцето са безопасни и са уморили ного повече народ от АЕЦ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
WizzAir
преди 4 години
Ядрената енергия не е нито безопасна, нито устойчива, нито рентабилна, заяви германският държавен секретар по енергетиката Андреас Файхт-------------------------------------------------------------затова всички немски авто-концерни отидоха в Турция където има 3 такива нерентабилни, опасни и неустойчиви централи, че вятъра в Германия е "много устойчив и рентабилен" и няма ot ЕС измислени директиви. Мисля че един ден германнците ще се събудят "позеленели" от глад защото няма да имат работа, е няма нищо след което ще станат треторазрядна държава като нашата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 4 години
И аз нямам против перките и плочките, ама нека аз си купувам тока от АЕЦ-а, на неговата цена от 55 лв./МВч, а видинскиот *** да си купува тока от ВЕИ-тата без субсидия на по 130-180 лв. МВч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Ами хайде първо да спрем дотациите - в световен мащаб - на екоталибанските централи? Техните защитници са не по-малко нагли, твърдейки, че фотоволтаиците били "чисти" източници на енергия. Прочети малко как се произвеждат тия черни плочки.Всъщност ядрената енергия е една от най-чистите, отпадъците са неголеми като обем и лесно могат да бъдат загробени дори в естествени карстови пропасти. Ха да видим какво зло ще причинят на света така - опаковани в солидни водонепроницаеми контейнери и погребани в пусти региони при това под километър скала !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
Lucifer
преди 4 години
Умиране има, но отърване от АЕЦ-белене няма! Не в НАТО, НЕ в ЕС, ако ще и американски щат да станем Путин пак ще ни натика АЕЦ-Белене, дори лично протежето му Тръмп ще го финансира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
fon
преди 4 години
У нас БСП, Атака и всякакви изкукали русофили ще им обяснят, че ядрената енергия е "евтина" и не се нуждае от дотации.Иначе наглостта на ядреното лоби по света да спаси умиращите АЕЦ явно вече няма граници - щели да дотират АЕЦ като ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 4 години
и аз съм ЗА, но при едно малко условия ... ядрените отпадъци да ги изхвърлим и заровим в двора на вилите на тези министри !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
Ядрената енергия не е нито безопасна, нито устойчива, нито рентабилна, заяви германският държавен секретар по енергетиката Андреас Файхт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още