IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank може да вложи още 1 млрд. долара в WeWork

Потенциалната нова инвестиция от SoftBank може да отключи повече възможности за финансиране на затруднения американски стартъп

09:50 | 26.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

SoftBank Group Corp планира да вложи допълнителни 1 млрд. долара или повече в WeWork, като предоговори споразумение за поръчителство, постигнато преди спадащите оценки да забавят IPO-то на американския стартъп за споделено офис пространство, съобщава Financial Times.

Планът ще увеличи обема на първоначално планираната инвестиция от страна на японската фирма до 1,5 милиарда долара в WeWork като част от споразумението, като даде право на американската компания да получи парите през април следващата година в замяна на обикновени акции от клас А.

SoftBank и неговият подкрепян от саудитски фонд Vision Fund са най-големите акционери на WeWork и вече са вкарали повече от 10 млрд. долара в американската компания, включително обещаните 1,5 милиарда долара.

Потенциалната нова инвестиция от SoftBank може да отключи повече възможности за финансиране на WeWork, който води преговори за заем в размер на между 3 до 4 млрд. долара с консорциум от банки. Този заем зависи от способността на стартъпа да привлече допълнителен капитал, добавя FT.

Нова сделка би намалила цената на акция, при която SoftBank придобива акции на WeWork, като ѝ предостави по-голям дял в нерантабилната група, пояснява FT в сряда, като се позовава на запознати с темата източници. Не е ясно как предоговарянето ще се отрази на оценката на инвестицията на японската група. Както WeWork, така и SoftBank не коментират засега темата.

SoftBank инвестира в компанията майка на WeWork - We Company, при оценка от 47 млрд. долара през януари, но скептицизмът на инвеститорите доведе до потенциална оценка при IPO от едва 10 млрд. долара по-рано този месец, припомня Bloomberg.

Стартъпът отложи своето IPO миналата седмица, а във вторник неговият съосновател Адам Нойман подаде оставка като изпълнителен директор, като се отказа от по-голямата част от контрола си за гласуване, след като SoftBank и други акционери се обърнаха срещу него.

WeWork назначи двама вътрешни за компанията мениджъри за съизпълнителни директори и заяви, че Нойман ще остане в Борда като неизпълнителен председател.

We Company заяви още, че оценява „оптималните срокове“ за IPO.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още