IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ одобри Кристалина Георгиева за управляващ директор

Огромна е отговорността да бъдеш начело на МВФ в момент, когато световният икономически растеж продължава да разочарова, коментира българката

20:29 | 25.09.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) избра Кристалина Георгиева за изпълнителен директор на МВФ и председател на Изпълнителния съвет за петгодишен мандат, започващ на 1 октомври 2019 г. Георгиева, която наследи Кристин Лагард, е първият човек от нововъзникваща пазарна икономика, който ще ръководи МВФ от създаването му през 1944 г., съобщава МВФ.

Изборът на Георгиева от 24-членния Изпълнителен съвет, представляващ 189-те държави-членки на МВФ, завършва процеса на подбор, иницииран от Изпълнителния съвет на 26 юли 2019 г. След интервюта с Георгиева изпълнителните директори я избраха за длъжността, в сила от 1 октомври.

Управляващият директор е дефакто началникът на оперативния персонал на МВФ и председател на Изпълнителния съвет. Управляващият директор се подпомага от четирима заместник-управляващи директори в дейността на фонда, който има около 2700 служители.

Георгиева, гражданка на България, е главен изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017 г. От 1 февруари 2019 г. до 8 април 2019 г. тя е временно изпълняваща длъжността председател на Световната банка. От 2010 г. тя беше член на Европейската комисия, като беше комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и кризисните ситуации, след това - вицепрезидент по бюджета и човешките ресурси. Георгиева има докторска степен по икономически науки и магистърска степен по политическа икономия и социология от Университета за национално и световно стопанство в България, където също така преподава от 1977 до 1991 г.

„За мен е голяма чест, че бях избрана за изпълнителен директор на МВФ и съм благодарна за доверието, което глобалните членове на Фонда и Изпълнителният съвет ми оказаха. Искам да отдам дължимото на предшественика си Кристин Лагард, велик лидер и скъп приятел, чиято визия и неуморен труд допринесоха толкова много за непрекъснатия успех на фонда", заяви Георгиева в първия си коментар след избора си.

Идвам като твърдо вярваща в нейния мандат да съдейства за осигуряване на стабилността на световната икономическа и финансова система чрез международно сътрудничество


„МВФ е уникална институция с велика история и персонал от световна класа. Идвам като твърдо вярваща в нейния мандат да съдейства за осигуряване на стабилността на световната икономическа и финансова система чрез международно сътрудничество. Всъщност според мен ролята на фонда никога не е била по-важна", казва още Георгиева.

„Огромна е отговорността да бъдеш начело на МВФ в момент, когато световният икономически растеж продължава да разочарова, напрежението в търговията продължава, а дълговете са на исторически високи нива. Както отбелязах в изявлението си пред Изпълнителния съвет, нашият непосредствен приоритет е да помогнем на държавите да намалят до минимум риска от кризи и да бъдат готови да се справят с кризите. И все пак не трябва да изпускаме от поглед нашата дългосрочна цел - да подкрепяме стабилни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората. Това означава и справяне с редица въпроси, като неравенствата, климатичните рискове и бързите технологични промени“, подчертава още Георгиева.

"За готовността ни да действаме от решаващо значение е опазването на финансовата сила на Фонда, както и подобряването на усилията му за надзор и развитие на капацитета. В работата с екипа ми моята цел е допълнително да укрепя Фонда, като гарантирам достатъчни ресурси и добро управление, винаги безпристрастен, прогресивен и вслушващ се в нуждите на нашите членове.  Очаквам с нетърпение да работя с всичките ни 189 страни членки, Изпълнителния съвет и служителите и с всичките ни партньори в следващите години. Официално започвам работа на 1 октомври, но както виждате, вече съм силно ангажирана с това ново предизвикателство", подчертава Георгиева.

"Днес Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиев за позицията на управляващ директор на финансовата институция. Това е огромно постижение за България. Сърдечно я поздравявам и съм убеден, че ще се справи прекрасно с ръководенето на една от най-големите световни институции", коментира в профила си във Facebook новината българският премиер Бойко Борисов.

 

Изпълнителният съвет на МВФ изслуша снощи Георгиева, която бе единствен кандидат за поста.

Преди да бъде назначена в Световната банка, Георгиева заемаше високопоставени постове в Европейската комисия, сред които еврокомисар за бюджета. Тя има задълбочени познания за страните с нововъзникващи пазарни икономики, работили със Световната банка.

МВФ промени устава си в частта за възрастовото ограничение, което беше в сила за кандидата за поста управляващ директор, така че кандидатурата на г-жа Георгиева, която навърши 66 години на 13 август, да бъде валидна.
От 1951 година регламентът на Фонда забраняваше определянето на кандидат на възраст 65 години или повече за този пост и не допускаше титулярът на поста да изпълнява функциите си след навършването на 70 години.

Георгиева бе определена като кандидат на ЕС за шеф на МВФ на 2 август. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 4 години
ОСТАВИ ПОЛИТИКАТА НА ОПИКАНИТЕ КРАЧОЛИ И ВИЖ КАКВИ ГИ СЪТВОРИХА ТЯ И ПЛЕМЕННИКА И ПРОЧУЛ СЕ КАТО ГОТВАЧ НА ПОСТНА ПИЦА.Възнагради я НАЙ ГОЛЕМИЯТ АКЦИОНЕР /САЩ/ в тази взаимоспомагателна каса наречена МВФ !!!Предполагам, че не помниш , а може би и не знаеш защо НЕГРАМОТНИЯ БОРИСОВ малко преди да уволни ДЯНКОВ подписа едно писмо поднесено му от тогавашния финансов министър в което последният ВЪЗРАЗЯВАШЕ на намерението на ЕС да увеличи ДВОЙНО ВНОСКАТА на участие в тази взаимоспомагателна каса!!ТОГАВА ЕДИНСТВЕНО САМО БЪЛГАРИЯ ОТКАЗА ДА УЧАСТВА В СПАСЯВАНЕ НА ЕВРОТО ЧРЕЗ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВНОСКА В МВФ. ОТ ТОВА СПЕЧЕЛИ НАЙ ГОЛЕМИЯТ АКЦИОНЕР НА МВФ - САЩ , който бе против европейската предложение. Криси и племенника и ДЯНКОВ играха за САЩ и против ЕС. Предполагам , че не помниш и филмчето на ГЕНКА ШИКЕРОВА , за пострадалите от земетресението в ХАИТИ - "Хаити... Все още в очакване"Хаити все още чяка /ако не ме лъже паметта/ едни 800 милиона евро ПОМОЩИ отделени от ЕС за бедстващите в тази държава. Едва ли някой си спомня КОЙ БЕ ЕВРОКОМИСАРЯ опериращ с тези огромни средства??КОЙ ДА ПОПИТА КРИСИ КЪДЕ ДЯНА ПАРИТЕ ОТ ПОМОЩИТЕ ЗА ХАИТИ ?!!МОЖЕ БИ НОВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОР ЩЕ ЗАДАДЕ ТОЗИ НЕУДОБЕН ВЪПРОС НА НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МВФ ?!!!МОЖЕ БИ , но надали!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 12
alphaomega
преди 4 години
Това избиране изобщо не е случайно! Според мен това вече си е доста силен сигнал за началото на края на бичия пазар който и без това се проточи доста над средното! Глобалната рецесия вече е тук, сигнали има отвсякъде, в ЕС икономиките вече буксуват, Китай забавя растежа, и като се има предвид в какво нервно състояние се намират инвеститорите и пазарите, (подскачат всеки път когато Тръмп или някой друг клоун си отвори устатата) напълно възможно е акциите да паднат със 30-50% в рамките на дни. Подготвяйте си рисковите капитали, да имате пълна готовност да отваряте късите позиции веднага щом борсите светнат в червено. Ако имате дълги позиции отворени последните 2 години поне ги хеджирайте, за не ми ревете после във форума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 45
Спящият бик
преди 4 години
Поздравления! Честито и на всички българи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 41 rate down comment 13
al4en
преди 4 години
Който слушка далеч стига :) Дължаха и го на жената след магарията с Бокова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 50
male4ko
преди 4 години
Честито на госпожа Георгиева! Много добър PR за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 50 rate down comment 8
Hahoto
преди 4 години
Как беше сега ... на българския казан в ада нямало дявол...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 47 rate down comment 27
крас
преди 4 години
Тези от МВФ много са я закъсали след като са стигнали до там тази другарка да им е шеф. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 26
majnata
преди 4 години
Пази Боже , сляпо да прогледа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още