IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алтерко АД предлага 0,17-0,18 лв. на акция еднократен дивидент

Той идва след сделката по продажбата на телекомуникационния бизнес в Европа и фокуса върху IoT устройствата

10:36 | 20.09.19 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Алтерко АД предлага 0,17-0,18 лв. на акция еднократен дивидент

„Алтерко“ АД свиква извънредно общо събрание на акционерите предлагайки, брутен дивидент от между 0,17 и 0,18 лв. на акция, показва поканата за 25 октомври 2019 г., публикувана чрез БФБ.

Общата сума за дивидента ще бъде между 2,5 и 2,7 млн. лв. Спазвайки законите за счетоводство и за публичните дружества, „Алтерко“ е комбинирало различни източници, за да осчетоводи дивидента. Единият е от преобразуване на резервите от емитирането на акции във фонд „Резервен“ и касае до 103 952,98 лв.

По-големият е от неразпределените печалби за 2015 г., 2017 г. и 2018 г. в размер до 1 496 047,02 лв.

Третият е 1,1 млн. лв. от неразпределената печалба за полугодието на 2019 г. и има законовия характер на шестмесечен дивидент. Но всъщност целият дивидент е с показателите на еднократен и идва от продажбата на телекомуникационния бизнес в Европа. „Алтерко“ АД вече получи 60% от сумата по сделката за 15 млн. лв. Тоест, за дивидент ще бъдат отделени около 30% от получените вече 9 млн. лв.

Съветът на директорите на „Алтерко“ АД обяснява дивидента като коректност към акционерите, записали акции при увеличението на капитала чрез IPO през 2016 г. Тогава структурата на холдинга включваше основно телекомуникационния бизнес в Европа. Телекомуникационният бизнес на дружеството в Азия е по-малък, а бизнесът с IoT устройства тепърва стартираше. Сега IoT устройствата са с по-голям дял от телекомуникационния бизнес в Азия, а този в Европа е продаден. Затова Съветът на директорите счита, че на акционерите следва да бъде разпределен дивидент, който произтича от продадената дейност на холдинга.

В същото време последният консолидиран отчет на „Алтерко“ АД показва нетна печалба от 747 хил. лв. за първото полугодие на 2019 г., спрямо загуба от 411 хил. лв. за същия период на 2018 г.

Консолидираните приходи от продажби на стоки се увеличават с 267% на годишна база до 6,76 млн. лв. за първото полугодие на 2019 г. Това са именно продажбите от IoT устройства като MyKi и Shelly.

Но, за да не звучи прекалено розово този ръст, следва да уточним, че той е отчетен след спад през първото полугодие на 2018 г. (само 1,84 млн. лв.) спрямо първото полугодие на 2017 г. (4,6 млн. лв.).

Съответно продажбите на устройства за първото тримесечие на 2019 г. (3,19 млн. лв.) и за второто тримесечие на 2019 г. (3,57 млн. лв.), са по-малки от тези за четвъртото тримесечие на 2018 г. (когато са били 4 млн. лв.)

Продажби на стоки от "Алтерко" АД по тримесечия

Тримесечие Година хил. лв. изменение в %
второ 2016 260  
трето 2016 1 317  
четвърто 2016 2 243  
първо 2017 2 326  
второ 2017 2 263 770%
трето 2017 726 -45%
четвърто 2017 2 059 -8%
първо 2018 1 241 -47%
второ 2018 600 -73%
трето 2018 2 734 277%
четвърто 2018 4 000 94%
първо 2019 3 194 257%
второ 2019 3 570 595%

Акциите на „Алтерко“ АД поскъпват с 60% в последните 12 месеца до 3,18 лв. за акция и 47,7 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.
 

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 1
Alexander The Great
преди 4 години
Това е! Сега си го написал идеално! :))))значи спокойно можеш да помислиш дали изречението ти"Тоест, за дивидент ще бъдат отделени около 30% от получените вече 9 млн. лв" не се нуждае от фина настройка.Знам , че си ветеран, познаваме се отдавна, не е нужно да го споменаваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 4 години
Няма счетоводен проблем да изплатят дивидента както са го предложили поне за 2,5 млн. лв. Аз съм завършил счетоводство и имам погледа върху борсовите компании от 19 години.От тяхна гледна точка, не мога да коментирам дали 0,17-0,18 е много. Може да последват нови дивиденти, нови увеличения на капитала и въобще, всичко нататък може да се случи.Сделката е за 15 млн. лв., а за дивидент предлагат 2,5-2,7 млн. лв. или около 17%. Тоест може в бъдеще да разпределят още дивидент от тази сделка.Ще видим. Но засега кеш от 2,5 млн. от другаде освен от сделката нямаше в касите. Така че дивидентът е от сделката, без значение как ще се облече законово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Alexander The Great
преди 4 години
Аз спирам с писането, мисля че разбра с кое не съм ОК. Сигурен съм, че хората които четат и следят дружеството също са наясно,с паричните потоци и финансовата логика.Лириката е важна , но по-важни са финансовите отчети :))))Жив и здравСашо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Alexander The Great
преди 4 години
Проблем не може да има щом се изплаща дивидент - хахахахаСериозно, това което си написал за старите печалби и новите пари защото тук четат и счетоводно грамотни хора. Нека те коментират.Погледни го от тяхната гл.точкаТе са основните акционери и според теб 17-18 стотинки са ОК?След като си отговориш на този въпрос, сметни паричните потоци и помисли за логиката на цялата ти теза.Не се заяждам, моля не приемай по този начин нещата.Важното е информацията, анализите и изводите да са добре адресирани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 4 години
"4. ЦЕЛ НА ИЗПЛАЩАНЕТО НА 6-МЕСЕЧННЯ ДИВИДЕНТКъм настоящия момент Дружеството следва трайна възходяща линия на своетопредставяне като емитент на Основния пазар на Българската фондова борса. В допълнение,Дружеството успешно реализира сделка по продажба на телекомуникационния си бизнес вЕвропа, който при публикуване на Проспекта за публично предлагане на акции наДружеството в края на 2016 г. беше основният бизнес на холдинга.С развитието на сектора на IoT и популяризиране на продуктите на дъщернотодружество Алтерко Роботикс ЕООД, холдингът постигна заявените от него прединвеститорите цели. Към датата на настоящия доклад ръководният мениджмънт накомпанията е оценил перспективите за развитие на този бизнес спрямотелекомуникационния и продължава да работи в посока на цялостно насочване надейността на холдинга в посока на развитие, разработване, производство и продажба на IoTпродукти. В тази връзка Съветът на директорите отчита, че обликът на компанията и визията й за развитие са значително надградени спрямо 2016 г., когато част от нейните акционериса взели решение за инвестиция в нея.Съветът на директорите счита, че с изплащането на 6-месечен дивидент, от една странаще затвърди доверието на инвеститорите (както институционални, така и индивидуални) вДружеството и това ще предостави възможност на всички инвеститори да получатдоходност от досегашната дейност на холдинга."Тоест ясно казват, че дивидента е заради успешно реализираната сделка. Поне според моя прочит. Не казват, дивидента е от старото, пък ще има друг от сделката. Не казват, дивидента е след сделката. Не преди сделката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Alexander The Great
преди 4 години
Марияне, аз гледах дневния ред /защото ме интересува какво ще се случва/.Погледнах току що и Решението на СДТам в КАТО ВЗЕ ПРЕДВИД СЛЕДНОТОт. iii последното изречение пише " Съветът на директорите счита, че на акционерите следва да бъде разпределен дивидент, КОЙТО ПРОИЗТИЧА ОТ ДОСЕГАШНАТА ДЕЙНОСТ НА ХОЛДИНГА"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 4 години
Какъв е проблема, счетоводно нещата се обличат по един начин, а логически е друго. Искаш да чакат догодина, за да дадат дивидент от сделката или да го направят веднага, защото е възможно от старите печалби, но с новите пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Alexander The Great
преди 4 години
Марияне, ОК имат желание хората- СУПЕР!но технически няма как да ни платят дивидент за първото полугодие от събитие /плащане/ чийто паричен поток влиза в края на юли /второ полугодие/.Това което ще се изплаща сега е за минали години и за първото полугодие - за което благодарим за КОРЕКТНОСТТА!Демек, тепърва би трябвало да става ясно какво се случва с постъпилите средства /които ще видим във финансовите отчети/ през следващите тримесечия - публикувани Ноември, Декември и т.н.Поводът е Верен, но техническото обяснение не е такова :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
mpy_yordanov
преди 4 години
Здравейте , проверихстоя зад думите сите дори са го записали в решението на СД, а аз съм го записал в статиятадават дивидент поради продажбата на телекомуникационния бизнес в Европа"Съветът на директорите на Алтерко АД обяснява дивидента като коректност към акционерите, записали акции при увеличението на капитала чрез IPO през 2016 г. Тогава структурата на холдинга включваше основно телекомуникационния бизнес в Европа. Телекомуникационният бизнес на дружеството в Азия е по-малък, а бизнесът с IoT устройства тепърва стартираше. Сега IoT устройствата са с по-голям дял от телекомуникационния бизнес в Азия, а този в Европа е продаден. Затова Съветът на директорите счита, че на акционерите следва да бъде разпределен дивидент, който произтича от продадената дейност на холдинга."Прочетете файлът към материалите за ОСА, където е решението на СД.Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Alexander The Great
преди 4 години
Извинявай за грешката в името :)Предполагам, че тепърва борда на Алтерко ще разсъждава как и колко от постъпилата КЕШ сума и евентуално последващи продажби на акции ще се разпределя като дивидент. ..... и в подходящ официален ред ще ни уведоми за дивидентната си политика от тук на сетне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още