IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката централна банка изненада пазарите с вдигане на лихвата

Все пак от банката уточняват, че несигурността около развитието на глобалната икономика и ефектите от паричната политика предполагат предпазлив подход

13:20 | 19.09.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на норвежката централна банка в Осло. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на норвежката централна банка в Осло. Снимка: Ройтерс

Централната банка на Норвегия (Norges Bank) изпъкна от множеството централни банки, като взе решение за четвъртото си увеличение на лихвата за последната една година.

Norges Bank вдигна своята основна ставка до 1,50% в четвъртък, най-високото ниво от почти пет години. Четири от шестте най-големи скандинавски банки очакваха този ход, но повечето други икономисти не го прогнозираха, коментира Bloomberg.

Кроната поскъпна с 0,5% спрямо еврото, но този ръст отслабна, след като Norges Bank сигнализира, че засега е малко вероятно да постигне по-силно затягане.

„Текущата оценка на Изпълнителния съвет за перспективите и баланса на рисковете показва, че паричната политика най-вероятно ще остане на това ниво през следващия период", заяви в изявление управителят на банката Ойстен Олсен.

Все пак от банката уточняват, че несигурността около развитието на глобалната икономика и ефектите от паричната политика предполагат предпазлив подход към определянето на лихвените проценти.

Въпреки че някои участници на пазара очакваха този ход, „въпреки това е забележително, че централна банка върви напълно срещу останалите и повишава лихвите, докато централните банкери по света са в процес на намаляване“, казва Фредерик Енгхолм, главен стратег в базираната в Копенхаген Nykredit. 

Наричана от местните икономисти един от „последните ястреби“, Norges Bank се открои с ангажимента си за затягане, докато както Европейската централна банка, така и Федералният резерв предоставят повече стимули. Председателят на Фед Джером Пауъл се позова в сряда на глобалната търговска война.

Олсен представи решението за лихвите на Норвегия в ден, пълен със съобщения на централни банки. Малко по-рано Швейцарската национална банка запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от минус 0,75%, след понижението от Фед късно в сряда.

Решението на Норвегия показва, че „пътят на лихвените проценти е незначително по-нисък от юни и сигнализира, че Norges Bank по принцип повишава ставките“, казва Йоахим Бернгардсен, анализатор от Nordea в Осло, в бележка към клиентите. "Въпреки това, те предпочитат слаби повишения, което показва, че е по-вероятно да има ново увеличение, отколкото намаляване през следващата година".

Норвежката икономика досега се оказа устойчива. Това позволява на правителството, което е подкрепено от най-големия суверен фонд в света, да предостави такъв вид стимул, за който повечето други европейски държави могат само да мечтаят. Норвегия ще изразходва тази година почти 8% от БВП, за да намали недостига на бюджет. На този фон безработицата остана под 4%, а инфлацията е над целта.

Повишаването на цените на петрола подкрепи икономиката на Норвегия, която е най-големият производител на петрол и газ в Западна Европа. Така нареченият „континентален“ БВП на страната, който изключва петролния и корабоплавателния сектор, се очаква да нарасне с 2,7% през тази година и с 2,5% през 2020 г., сочат прогнозите на правителството от тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 12
korn
преди 4 години
Ти пак за перверзии и джондъри ли говориш бе изврятеняк. Кво ти се случило на тебе, някой те е насилил изотзад ли? Имаш сърбеш отзад и обвиняваш за това Запада ли? Имаш проблеми човек, лекувай се преди да си направил някоя глупост. И тази мания към руския мъжага говори за пламенни чуства които явно те объркват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 13
дядя Вова
преди 4 години
Да, особено в мислене в посока перверзия, инцест и отнемане на деца от родителите им заради либеpастия и толеpастия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
korn
преди 4 години
Норвегия е една от най богатите държави в света, самос 5 милиона население. Продава петрол и нефт, има най големия резервен фонд в света и никви кризи не могат я удари. Въпреки това, норвежците живеят тихо и скромно, без излишна показност и суетност. Работят, спазват закона и реда в държавата. Инвестират парите си в сигурност и екология. Толкова са напред че дори да спрат на едно място, ще ни трябват 50 години да ги настигнем като начина на мислене и живот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още